En Sıcak Konular

Renault'tan Sarkozy'e inat dev yatırım

3 Şubat 2012 10:19 tsi
Yılı 330 bin otomobil üretimiyle kapatan Oyak-Renault, Sarkozy’ye inat yatırımlarını büyütüyor. Bu yıl 254 milyon dolarlık yatırım yapacak olan Renault, ticari araç üretimine de yeşil ışık yaktı.

Oyak-Renault'tan Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’ye ‘rekorlarla’ yanıt geldi. Oyak Grubu ile Fransız Renault ortaklığı olan Oyak Renault’nun Bursa fabrikası, geçen yılki 330 bin adetlik üretimle Romanya fabrikasının ardından Renault’nun Avrupa’daki en fazla üretim yapan ikinci fabrikası oldu.

Renault ve Dacia markalarının iç pazarda ulaştığı 140 bin adetlik satışla, grubun dünya çapında en fazla satış yaptığı beşinci ülke Türkiye olurken, Bursa fabrikasındaki yatırımlar da devam ediyor. Geçen yıl 176 milyon dolarlık yatırıma imza atan Oyak Renault, bu yıl 254 milyon dolar yatırım planlıyor. Yine Sarkozy’nin muhalefetine rağmen Oyak Renault’nun bu yılki en büyük yatırımı olan Clio 4 de Eylül’de Paris Fuarı’nda gün yüzüne çıkacak. Oyak Renault Genel Müdürü Tunalıoğlu, yatırımlarının 101.5 milyon dolarının mekanik ve motor üretilmesine ilişkin olacağını belirtirken, Clio IV için 98 milyon dolar, Megane HB ve Fluence’ın yenilemesi için 20.6 milyon dolar, modernizasyon için 33 milyon dolar yatırım yapılacağını ifade etti.

Clio 4 için aslan payı Bursa’nın

Tunalıoğlu, Oyak Renault’nun bugün üçlü vardiyada 360 bin otomobil, 450 bin motor üretim kapasitesi ile Renault’nun Batı Avrupa dışında en yüksek kapasiteye sahip üretim tesisi olduğunu ifade etti. Clio 4’ün üretiminde Bursa’nın pilot fabrika olarak belirlendiğini hatırlatan Tunalıoğlu “2011’de ürettiğimiz 330 bin otomobilin 137 bini Clio 3 oldu. Clio 4’te bu rakam çok daha yükseğe çıkacak. Yani ağırlıklı üretim Türkiye’de olacak” dedi. Renault’nun otomotiv pazarında yüzde 20 pazar payı hedefi olduğunu kaydeden Tunalıoğlu “Bu paya ulaşmak için bizim yapmadığımız alanlarda bir atılıma ihtiyacımız var. Bu çerçevede tabii ki ticari (araç üretimi) büyük bir destek olacaktır. Türkiye’de hafif ticari araç pazarı çok iyi. Bu pazarda, bu pay hedefiyle ticariye ilgisiz kalamayız” dedi.

YERLİ OTOMOBİL ÜRETİMİ

Biz 10 yıldır ‘babayiğitiz’

TUNALIOĞLU, ‘yerli otomobil’ konusunda şunları söyledi: “Yerliden Türkiye’de üretilen yerlilik oranları yüksek otomobili anlamamız gerekiyorsa, bizim 10 yıldan beri ürettiğimiz yerli otomobilimiz var. Symbol’ün yerlilik oranı yüzde 67. 22-25 bin lira arasında yerlilik oranı yüksek bir otomobilden bahsediliyor. Belki üstündeki isminde bir eksiklik var. Biz geçen yıl Symbol modelimizden 37 bin adet satabildik. Yepyeni bir modelle 150-200 binlik adetlere ulaşmanın ne kadar zor olduğunu görmek lazım.” Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da bu yıl otomotiv satışlarında yüzde 10 düşüş olabileceğini söyledi.

Star

Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,632 µs