En Sıcak Konular

Mısır'da derin güçler devrede!

3 Şubat 2012 09:04 tsi
Mısır'da derin güçler devrede! Mısır'ı derinden sarsan Port Said'deki vahşet, Mübarek rejiminin devrilmesinden sonra ülkenin maruz kaldığı en büyük provokatif eylem.

Siyasî partilerden sokaktaki sıradan insana hiç kimse yaşananları maç sonrası çıkan sıradan bir maç kavgası olarak değerlendirmiyor. Kafalarda onlarca soru var. Polis ve ordu birlikleri binlerce kişinin doldurduğu statta neden yeterli güvenlik önlemi almadı? Kesici aletler nasıl oluyor da stada sokulabiliyor? Galip olan takımın taraftarları neden hemen maçtan sonra sahaya inerek karşı takımın taraftarlarına saldırdı? Polis gibi ordunun da sokakları boşaltarak ülkenin kaosa teslim edilmesi mi amaçlanıyor?

Yaşanan son olayların ülkeyi siyasî olarak kontrol eden ordunun işine yaramadığı kesin. Halk ve Şûra Meclisi seçimlerinden zaferle çıkan Müslüman Kardeşler ve Selefi grupların destek vermeye başladığı ordunun yaşananlardan sonra bu grupların desteğini sağlaması çok zor. Özellikle Müslüman Kardeşler'in olaydan hemen sonra yaptığı açıklamada orduyu suçlaması, ikili arasında yaşandığı belirtilen flörtün de sona ermesi anlamına geliyor.

Peki bu kaos ortamı kimlerin işine geliyor? Kimler bu olayları organize ediyor? Son dönemde ordunun dışarıda bulmaya çalıştığı sorumlular aslında içeride. Hem de aktif hücreler halinde çalışıyorlar. Bu gruplar çok rahatlıkla organize olabiliyorlar. Her türlü silah ya da kesici aleti tedarik etmeleri işten bile değil. Toplumun hücrelerine kadar etkililer. İstedikleri olayı, gösteriyi, yürüyüşü provoke edebiliyorlar. Bu kişiler Mübarek rejiminin bel kemiğini oluşturan maaşlı sivil ya da resmî güvenlik birimleri. Mübarek rejiminin çökmesiyle birlikte sahipsiz kalan bu gruplar hızla kendi aralarında organize olmaya başladılar. Bazı işadamı ve devlet içindeki üst düzey yetkililer tarafından da desteklenen bu grupların amacı bir ismi ya da orduyu iktidarda tutmak değil. Amaç, kaostan beslenmek. Kaos oldukça bu gruplar daha rahat hareket edebiliyorlar. İnsanlardan haraç kesiyorlar, istedikleri gayrimeşru ticareti yapabiliyorlar, sokakları kontrol ediyorlar... Kaos ortamı ne kadar uzun sürerse bu kanun dışına çıkan grupların daha da güçlenmeleri ve kök salmaları o kadar kolay olacak.

Cumali Önal - Zaman

Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,940 µs