En Sıcak Konular

Telekulak soruşturması, 'amiral gemisine' uzandı

2 Şubat 2012 16:13 tsi
İngiltere'deki telekulak soruşturması medya devi Rupert Murdoch'ın amiral gemisi Times gazetesine uzandı.



Telekulak skandalı meclis komisyonunda yer alan ve soruşturmada Murdoch grubuna yönelik ağır eleştirileriyle bilinen İşçi partili milletvekili Tom Watson, Twitter'dan yayınladığı mesajında, "Scotland Yard (Londra Polis Teşkilatı), telekulak skandalı sebebiyle Times gazetesinde de inceleme yaptıklarını doğruladı." ifadelerine yer verdi.

Bunun üzerine Scotland Yard'dan yapılan açıklamada, telekulak soruşturmasıyla ilgili Tom Watson'ın 23 Ocak'ta kendilerine bir mektup gönderdiğini ve polis yetkililerinin İşçi Partili milletvekili ile bu mektuptaki açıklamalarına ilişkin iletişim içinde oldukları belirtildi. Fakat açıklamada, "Times gazetesine telekulak incelemesi yapıldığı" yönündeki iddialar hakkında bilgi verilmedi.

Gazetenin editörü James Harding, telekulak soruşturmasını inceleyen Leveson Komisyonu'da, bir Times muhabirinin 2009 yılında gizlice e-mail adresine girdiğini itiraf itiraf etmiş ancak ayrıntılı bilgi vermemişti.

Daha sonra ortaya çıkan bilgilere göre, Patrick Foster olduğu öğrenilen bu muhabirin, Times gazetesinde görev yaptığı sırada, Richard Horton ismindeki bir polis şefinin özel e-mail adresine girdi. Horton'ın, polislerin yaşamını anlatan ve Orwell ödülüne layık görülen Nightjack isimli blog sayfasının yazarı olduğunu deşifre etti. Bu gelişme üzerine gazetenin editörü Harding'in Leveson Komisyonu tarafından tekrar ifade vermeye çağrıldığı kaydedildi.

Telekulak soruşturmasında yaşanan bu gelişmenin, yasadışı telefon dinlemelerinden sonra "yasadışı e-mail okuma" iddialarının ortaya atılması ve bu iddiaların Murdoch'ın en itibarlı gazetelerinden biri olan Times ile ilişkilendirilmesi sebebiyle "çok önemli" bir gelişme olduğu kaydediliyor.

Bu arada, telekulak soruşturması öncesinde Murdoch grubunun "kanıt olabilecek" e-mailleri silmesiyle ilgili de incelemeler devam ediyor. Söz konusu maillerin ilkinin 7 Haziran 2008'de Murdoch grubunun Avrupa'dan sorumlu yöneticisi Rupert Murdoch'ın oğlu James Murdoch'a gönderildiği ve bu maillerde "telekulak soruşturması sebebiyle başlarının belaya girebileceği" uyarısının yapıldığı kaydedildi.

Diğer yandan, telekulak skandalı sebebiyle kapatılan News of the World gazetesinin eski iki üst düzey çalışan Tom Crone ve Colin Myler de James Murdoch'a e-mail göndererek, "gazetede yasadışı dinleme faaliyetlerinin çok yaygın olarak yapıldığı" şeklinde uyarıda bulunduklarını açıklamışlardı.

Sunday Times editörü John Witherow daLeveson Komisyonu'na verdiği ifadede, gazete için çalışan bir kişinin, önceki başbakan Gordon Brown'ın sesini taklit ederek özel hesap bilgilerini elde ettiğini doğrulamıştı.

Dünyaca ünlü medya patronu Rupert Murdoch'ın İngiltere'de sahip olduğu haftalık tabloid gazetesi News of the World (NoW) çalışanlarının karıştığı telekulak skandalında, siyasetçiden kraliyet ailesi mensuplarına, sanatçıdan savaş mağdurlarının ailelerine kadar binlerce kişinin telefonlarının gizlice dinlendiği ve polisle rüşvet karşılığında işbirliği yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Bu olayın patlak vermesi sonucu NoW'da görev yapan onlarca gazeteci gözaltına alınırken, Murdoch, en çok kar getiren gazetelerinden biri olan NoW'un yayın hayatına son verirken, oğlu James ile İngiltere'de Meclis Medya, Kültür ve Spor Komisyonu'na ifade vermek zorunda kalmıştı.

Yasal soruşturma ve meclis komisyonunun incelemesinin yanı sıra telekulak skandalı sonrası yoğun eleştiri alan medya etiği konusunda bağımsız bir soruşturma komisyonu için Başbakan Cameron, ülkenin en üst düzey ikinci yargıcı konumundaki Lord Leveson'ı görevlendirdi. "Leveson soruşturması" adıyla bilinen bu komisyon, medya-toplum ilişkisi, medya-siyasetçi ilişkisi, medya-polis ilişkisini masaya yatırarak yüksek standartlarda medya etiğinin, "düşünce özgürlüğüne" zarar vermeden nasıl olması gerektiğine ışık tutmayı amaçlıyor.

Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,159 µs