En Sıcak Konular

Hazine avcısı 3 milyar dolarlık platin buldu

2 Şubat 2012 13:17 tsi
Amerikalı bir hazine avcısı, 213 metre denizin dibinde İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bir gemide 3 milyar dolar değerinde Sovyet platini buldu.

Denizaltı araştırma uzmanı Greg Brooks, BBC'ye yaptığı açıklamada batık bir İngiliz ticaret gemisinin Atlantik sahillerinde 213 metre derinlerde keşfettiklerini aktardı.

Alman torpido tarafından 1942 yılında batırılan Port Nicholson dört yıl önce keşfedilmiş, ancak gemi üzerindeki hakların müzakereleri nedeni ile açıklamanın geciktiği kaydedildi.

İddialara göre gemide Sovyet dönemine ait 30 kasa değerli eşya bulunuyor. Altın, elmas ve platinden oluşan kıymetli taşların değerinin toplam 3 milyar dolar civarında olduğu, Sovyetler Birliği'nin ABD'den aldığı silahlara karşılık ödeme için gönderildiği belirtiliyor.

BBC'ye konuşan Brooks, "Bir şekilde onu alacağım. Gemiyi tamamı ile su yüzüne çıkarmak gerekse de" dedi.

İngiltere hükümeti adına avukat Anthony Shusta geminin platin taşıdığı konusunda kuşkuları olduğunu, kurtarma işlemlerinin tamamlanmasının ardından İngiltere'nin gemi ile ilgili hak iddia edebileceğini söyledi. Geminin kurtarılması ile ilgili çalışmaların bu ay sonuna kadar başlaması planlanıyor.

Rusya Bilimler Akademisi doğrudan olayla ilgili bilgileri olmadığını, ancak İkinci Dünya Savaşı sırasında ödemeler için platin türü metallerin kullanıldığını doğruladı.

1981'de de İngiliz hazine avcıları Sovyet altınları ile yüklü Edinburgh İngiliz savaş gemisini Kuzey Buz Denizi'nde keşfetmişlerdi. Gemide bulunan 5 ton (Jozef) Stalin altınlarının ABD'den alınan askeri mühimmatlarla ilgili ödeme olduğu tespit edilmişti. Çıkarılabilen 2 ton altının üçte birini İngiltere alırken, üçte ikisi Sovyetler Birliği'ne iade edilmişti.

(CİHAN)

Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,022 µs