En Sıcak Konular

Türkiye'nin gizli servetini açıkladı

2 Şubat 2012 12:44 tsi
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yastık altında bulunan altınların Türkiye'nin gizli serveti olduğunu söyledi.

Banka altın rezervlerinin artması ve vatandaşın kazanması adına 2012 yılı içinde önemli bir adım atabileceklerini kaydeden Başçı, "Vatandaşın yastık altındaki altınlarının banka mevduatına altın depo hesaplarına dönüşmesi vatandaşların gelir elde etmesi, aynı zamanda Merkez'in altın rezervlerinin güçlendirilmesi yönünde adımlar atabiliriz." dedi.

Cihan Network TV üzerinden yerel kanallarda yayınlanan Anadoluda Sabah programının Başkent Konukları'na katılan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon, kredi kartı borçları, yastık altındaki altınlar, enflasyon üzerine önemli açıklamalar yaptı. Zorunlu karşılıklarda indirime gidilip gidilmeyeceğine ilişkin değerlendirme yapan Başçı, zorunlu karşılıkların 2011 yılında önemli ölçüde değişiklikler yaparak kullanıldığını söyledi. Aşırı hızlı kredi büyümesini makul seviyelere indirmesi açısından önemli olduğunu, Merkez'in piyasayı fonlar hale geldiğini ifade eden Başçı, zorunlu karşılıkların Merkez Bankası'nın elini güçlendirdiğini dile getirdi. Yeni dönemde rezervlerin içinde altının payının artmasını arzu ettiklerini kaydeden Başçı, "Daha çok altın daha az döviz kompozisyonuna ilerliyoruz. Bunu yapmak için Türk lirası cinsinden zorunlu karşılıkların bir kısmını altın cinsinden tutulmasına izin vermek. Vatandaşın yastık altındaki altınların banka mevduatına altın depo hesaplarına dönüşmesi vatandaşların gelir elde etmesi aynı zamanda merkezin altın rezervlerinin güçlendirilmesi yönünde adımlar atabiliriz." şeklinde konuştu.

Türkiye'de yastık altındaki altının miktarının çok kesin olmadığını dile getiren Başkan Başçı, "Ancak altın ithalatından yola çıkarak ihracatı düştüğünüzde tahminler yapılabiliyor. Oldukça yüksek altın stoğu olduğunu tahmin ediyoruz. Özellikle Türkiye'de gelenektir düğünlerde çok fazla altın verilir. Vatandaşın evinde tuttuğu altınların çok fazla rapor edildiğini düşünmüyorum. Bu Türkiye'nin gizli serveti. Bir Hindistan bir Türkiye'de böyle bir gelenek var." değerlendirmesi yaptı.

KREDİ KARTI BATIKLARI AZALIYOR

Politika yapıcıları olarak BDDK, Merkez Bankası'nın bankacılık sektörüne dönük sürekli çalışmalar yürüttüğünün altını çizen Başçı, "Bankacılık için çok yoğun çaba var. Sağlıklı sağlıklı kalsın. Bu çalışmaların ufak kısmı kamuoyuna yansıyor. Finansal İstikrar Komitesi oluşturuldu. Finansal istikrar gözetim ve denetim yapanlar yapısal reformlar üzerinde çalışıyorlar. Zamanı geldiğinde önemli adımlar atılacak." dedi. Kredi kartlarında tek limit ve puanlama sistemi için ciddi bir alt yapı gerektiğini dile getiren Başçı, "O çalışma gelecek yıl olacak. Ama kredi kartı kullanımında aşırı borçlanma iyi bir şey değil. Vatandaş bunu yaşayarak örnekleriyle görüyor. Amacına uygun olarak kullanılırsa sorun görünmüyor. Kartlar borçlanma değil ödeme araçları bunlar. Vatandaşların dikkatli gitmesinde fayda var." uyarısı yaptı. Batık kredi kartlarında da iyiye gidiş olduğunu söyleyen Başçı, "Kredi kartlarında tahsili gecikmiş alacaklar düşüyor." dedi.

İNTİBAK ZAMMI VE MEMUR MAAŞ ZAMMI BÜTÇE DENGELERİNİ TEHDİT ETMİYOR

Birçok Avrupa ülkesi emekli maaşlarını düşürürken Türkiye'de emeklilere geçmişe dönük intabak zammı verildiğinin hatırlatılması üzerine Başkan Başçı, "Bütün yapılanlar bütçe dengesinde yapılıyor mu ona bakarız. Orta vadedeki hedefler içinde yapıyorsa bir şey söylemeyiz. Söylememiz doğru olmaz. Siyasi irade bu kararı veriyor sonuçta. Biz kamu mali dengeleri iyi gidiyor mu ona bakarız. Enflasyon üzerinde etkisi var mı? ona bakarız. Şu ana kadar atılan adımlarda bütçe dengelerini tehdit eden bir şey görmedik. Dikkatlice izlemeye devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

cihan

Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,994 µs