En Sıcak Konular

Fas'ın karar tasarısı masaya yatırıldı

1 Şubat 2012 22:34 tsi
BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinin daimi temsilcileri Fas'ın Suriye'deki krize ilişkin Konsey'e sunduğu karar tasarısını ele alıyor.

BM'de basına kapalı yapılan toplantıda Rusya'nın, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın yetkilerini yardımcısına devretmesini öngören karar tasarısını müzakere edip etmeyeceğinin anlaşılmaya çalışılacağı öğrenildi.

BM Sözcüsü Martin Nesirky, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Suriye'deki krize ilişkin yapılması gerekenlerle ilgili ne düşündüğünün sorulması üzerine, Genel Sekreterin, ''Uluslararası toplumun ve özellikle de BMGK'nın, Suriye'deki şiddetin durması için 'tek sesle' harekete geçmelerini umduğunu'' söyledi. Nesirky, ''Genel Sekreter, zaman geçtikçe Suriye'de daha çok insanın ölmesinden endişeli, ölümlerin sona ermesi için harekete geçilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin de sponsorları arasında yer aldığı ve Fas'ın BMGK'ya geçen hafta sunduğu karar tasarısında, ''Suriye'deki tüm şiddetin derhal sona erdirilmesi, Suriye'ye silah girişinin önlenmesi'' çağrısında bulunulurken, Suriye'ye karşı güç kullanmanın kesinlikle söz konusu olmadığı, krizin barışçıl çözümünün desteklendiği vurgulanıyor.

Tasarıda, Suriyeli yetkililerin, ''sivillere karşı güç kullanımı, keyfi adam öldürmeler, tutuklamalar, infazlar, işkence ve kötü muamele'' gibi işledikleri tüm insan hakları ihlalleri kınanırken, Suriye yönetiminden bu tür ihlallere derhal son verilmesi isteniyor.

Suriye'de silahlı gruplar da dahil olmak üzere bütün taraflara tüm şiddet eylemlerini sona erdirme çağrısında bulunulan tasarıda, bu şiddet eylemleri arasında devlet kurumlarına yapılan saldırıların da yer aldığı belirtiliyor ve ülkede şiddet eylemleri ve insan hakları ihlallerinden sorumlu olanların mutlaka hesap vermeleri gerektiğine işaret ediliyor.

Tasarıda, Arap Birliği'nin 2 Kasım 2011'de kabul ettiği eylem planı ve 22 Ocak 2012'de benimsediği kararlara uygun şekilde Suriye hükümeti, ''şiddeti bırakmaya, son dönemdeki olaylarda tutuklananları serbest bırakmaya, tüm askerlerini kentlerden ve kasabalardan geri çekmeye, barışçıl gösteri yapma hakkını garanti etmeye, tüm medya mensuplarının ve Arap Birliği gözlemci heyetinin olayları izleme amacıyla Suriye'e girebilmelerine ve engellerle karşılaşmadan görev yapabilmelerine imkan vermeye'' de çağrılıyor.

Arap Birliği kararları çerçevesinde, Suriye'de ''demokratik ve çoğulcu siyasi sistemin kurulmasına yolaçacak siyasi geçiş sürecinin'' olması gerektiği belirtilen tasarıda, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, bu geçiş sürecinde tüm yetkilerini yardımcısına devretmesi öngörülüyor ve siyasi yol haritasından söz ediliyor.

Yaptırımdan bahsedilmeyen tasarıda, Suriye'nin 15 gün içinde metindeki maddelere uymaması halinde ise ''Arap Birliği ile danışma halinde, daha başka tedbirlerin benimseneceği'' belirtiliyor.

Tasarının bu hafta BMGK'da kapalı kapılar ardından yoğun şekilde müzakere edilmesi bekleniyor. Rusya ve Çin'in tutumu tasarının kaderini belirleyecek. Tasarının 15 üyeli BMGK'dan geçmesi için hiçbir daimi üye (ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya) tarafından veto edilmemesi ve en az 9 üyenin ''evet'' oyunu alması gerekiyor.

-Uluslararası Af Örgütü'nden Rusya'ya çağrı-

Bu arada, Uluslararası Af Örgütünden yapılan açıklamada da ''Rusya, Suriye'de şiddeti ve insan hakları ihlallerini durdurmaya yönelik uluslararası çabalara köstek olmamalı'' denildi. Açıklamada, ''Rusya 4 Ekim 2011'de BMGK'da oylamaya sunulan başka bir Suriye karar tasarısını da veto etmişti, o zamandan bu yana Suriye'de 2 bin 600 kişi daha öldü'' ifadesi kullanıldı.

Örgüt açıklamasında, Suriye'de insanlığa karşı suç işlendiğine inanıldığı belirtilerek, ''BMGK, Suriye'deki giderek kötüye giden durumu Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) havale etmeli, Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve baş yardımcılarının yurtdışındaki tüm malvarlıklarını dondurmalı ve Suriye'ye silah ambargosu uygulamalıdır'' görüşü dile getirildi.

Uluslararası Af Örgütünün BM Temsilcisi Jose Luis Diaz da ''Rusya, Suriye'de akan kanın ve insan hakları ihlallerinin durması için BMGK'nın diğer üyeleriyle güçlü ve yasal yönden bağlayıcı olan bir karar tasarısının kabul edilmesi için çalışmalı, Suriye'ye silah göndermeye son vermelidir'' dedi.

aa



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,125 µs