En Sıcak Konular

AB'den Türkiye ekonomisini canlandıracak 5 proje

1 Şubat 2012 13:57 tsi
Avrupa Birliği ve Türkiye'nin eş finansmanlı gerçekleştireceği ve toplam bütçesi 35.5 milyon euro olan 5 proje için Samsun'da operasyonel anlaşma imza töreni yapıldı.



AB'nin 500 proje içinden destekleyeceği 40 proje içine giren projelerle Karadeniz Bölgesi'nin batısı ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki yerel ekonomilerin geliştirilmesi, bu bölgelerdeki iş ortamının kuvvetlendirilmesi, firmaların kapasitelerinin artırılması ve girişimciliğin desteklenmesi hedefleniyor. Samsun, Amasya, Gaziantep ve Bayburt'un kalkınmasında büyük önem taşıyan proje maliyetlerinin yüzde 85'i AB, yüzde 15'i ise ulusal bütçeden karşılanacak.

AB'ye Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA)'nın sağladığı yardımlar kapsamında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yönettiği Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı çerçevesinde geliştirilen ve AB Türkiye Delegasyonu tarafından uygun görülen projelerin imza töreni, Samsun Yelken Külüp'te yapıldı. Törene Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca, AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Javier Menendez Bonilla, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, sanayiler ile davetliler katıldı.

Program Otoritesi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile proje sahiplerinin karşılıklı yükümlülüklerin ve projelerin uygulama süreçlerinin tanımlandığı anlaşmanın imza töreninde hayata geçirilecek projeleri tanıtan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca, bu başarıda her iki tarafın da büyük emeği olduğunu söyledi. Zor bir süreçten geçilmesine rağmen işin başlangıcının yeni başladığının altını çizen Karaca, "İhale sürecinin ardından projelerin hayata geçilmesine yönelik süreç bizi bekliyor. Bu süreçte mevcut birlikteliğimiz devam edecek ve sonunda başarı hepimizin olacak. İlerleyen süreçlerde de tarafların azimle çalışacağına inanıyorum." dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Javier Menendez Bonilla, AB dışındaki ülkeler arasında en büyük işbirliği portföyünü Türkiye ile oluşturduklarını vurguladı. Bonilla, "Bu bir tesadüf değil, Türkiye-AB ilişkilerini geliştirmenin kararlılığının bir ürünüdür. Türkiye'nin farklı bölgelerindeki ekonomik kalkınmanın desteklenmesi bağlamında bu yeni projeler, Türk makamları ve AB'nin taşıdığı kararlılığın bir kanıtı niteliğindedir. Zorlu süreçlerden geçilerek bu günlere gelindi. 500 proje titizlikle incelenerek belirlediğimiz 40 projeyle devam etme kararı aldık. Ama asıl iş yeni başlıyor. Şimdi top sizde. Biz de AB Delegasyonu olarak destek vermeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ise Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı projesini 2013'ün sonuna kadar Merkez OSB içerisinde tahsis edilen alanda hayata geçireceklerini söyledi. Murzioğlu, bu süreçte inşa edilecek olan sektör ve işlemlerin ihtiyacına cevap verebilecek durumda olan bir laboratuvar olacağını da sözlerine ekledi.

Tören, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın Samsun Uluslararası Akredite Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı Projesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın Orta Karadeniz Bölgesinin (TR 83) Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi, Amasya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanlığı'nın Amasya'da Mobilya ve Otomotiv Sektöründe Ortak Kullanım Tesisi ve Küçük İşletmelere Danışmanlık Hizmeti Merkezi Kurulması Projesi, Bayburt İl Özel İdaresi'nin Doğal Taş Sektöründe Bilgi ve Teknolojiye Dayalı Üretim Modeli Projesi, KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkezi Müdürlüğü'nün Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Modelleme Merkezi (GETAM) projelerinin imzaları atılmasıyla sona erdi.

(CİHAN)

Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,304 µs