En Sıcak Konular

Yeni anayasaya çocuklar da katkı yapacak

1 Şubat 2012 12:11 tsi
'Yeni Anayasa Çalışmasında Çocuk Görüşü Çalıştayı' Ankara'da başladı.

Çalıştay sonucunda ortaya çıkacak görüşler, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sunulacak. Programa katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Sizin burada ne diyeceğinizi çok önemsiyoruz. Sizin adınıza konuşma dönemi bitti." dedi.

Çalıştayın açılış törenine katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bugün ülkenin aşması gereken iki önemli engel olduğunu; 'Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ni gerçekleştirmiş, sivil anayasasını gerçekleştirmiş bir Türkiye'yi kimsenin, hiçbir şekilde tutamayacağını ifade etti. Şahin, Türkiye'nin, böylece bölgenin ve dünyanın lider ülkesi olarak yoluna devam edeceğini kaydetti.

Anayasaların hep olağanüstü şartlarda yapıldığını kaydeden Şahin, "Ya savaşlardan sonra ya da darbelerden sonra anayasa yaptık. Ama bugün artık çok partili Türkiye'deyiz. Bugün her şey olağan, her şeyin olağan olduğu şartlarda anayasa yapmayı başarmak zorundayız." diye konuştu.

Türkiye'nin yüzde 50'sinin genç bir nüfusa sahip olduğunu belirten Şahin, salondaki çocuklara, "Sizleri dinlemeden, sizlerin bakışını yansıtmadan, sizin oradaki empatinizi koymadan nasıl bir sağlıklı anayasa yapabilirdik? O yüzden istedik ki sizlerin sorunları çözme iradenizi de yansıtalım. Her şey çok hızlı değişiyor. Zamanın ruhunu yakalamak, değişimi yönetmek durumundayız." diyerek seslendi.

Çocukların düşüncelerinin önemli olduğunu söyleyen Şahin, "Benim sizin adınıza, tepeden indirmeci, tek tipçi bir politika ile bir anayasayı yapmam, yaptırmam mümkün olamaz. Sizlerin her birinizin, duygusal zekası, soruna bakma çözüm kabiliyeti bu yüzden çok önemli." şeklinde konuştu.

Kendi değerlerinin farkında, öz güveni yüksek bir nesil yetiştirmek için önemli çalışmalara imza atıldığını söyleyen Bakan Şahin, "Bunun için gerekli altyapıyı oluşturduk, yönetim mekanizmalarını güçlendirdik. Ancak eksiklerimiz olabilir. Yapılması gerekenler olabilir. O yüzden bugün sizin burada ne diyeceğinizi çok önemsiyoruz. Sizin adınıza konuşma dönemi bitti." diye ifade etti.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdülkadir Kaya da yeni anayasa çalışması üzerinde çocuk görüşünün alınmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Kaya, çalıştay sonucunda ortaya çıkacak görüşlerin TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sunulacağını kaydetti.

UNICEF Orta Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Ofisi Direktörü Marie Pierre Parrer ise "Türkiye, yeni bir anayasa hazırlanması aşamasında sonraki nesillere de söz hakkı tanıyan sayılı ülkelerden birisi." diye konuştu.

Meclis Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı Cevdet Erdöl de nüfusun yarısını çocukların oluşturduğuna dikkat çekerek, "Ülkemizin toplumsal sözleşmesi olan yeni anayasa yapma hazırlıkları içindeyiz. Nüfusun yarısını bu sürecin dışında tutmak, hiç de akıllıca değil. Çocukların söyleyeceği en ufak sözleri ciddiye almalıyız." şeklinde konuştu.

Öte yandan, çalıştaya katılan çocuklar, yeni anayasa sürecine çocuk hakları konusunda katkıda bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Toplantıya; Rize'den katılan Fatih Kazdan, "Anayasa değişikliğinde çocuk haklarının savunulduğunu düşünüyorum ama bunun üzerine bir kademe daha atılması gerekir. Çocuk hakları ile ilgili bize sorulması çok iyi bir fikir. Çünkü, hukuk ile ilgili bir madde yapılacaksa, avukatlara, savcılara sorulabilir; ekonomi ile ilgili yapılacaksa ekonomistlere sorulabilir... Çocuk hakları ile ilgili maddeler kesinlikle koyulmalı. Çünkü çocuklar yarınlardır. O yüzden çocuk hakları belirlenirken, çocuklara sormak çok iyi bir fikir." şeklinde konuştu.

Çocukların ezilmesi ve dışlanmasına kesinlikle karşı olduklarını söyleyen Kazdan, "Bu, Rize'de çok konuşuldu. Çocuk işçiliği var. Bu kişilerin maddi durumu kötüyse belirlenerek maaş verilmeli." dedi.

Çalıştaya, Kütahya'yı temsilen katılan Nuriye İnsan, "Buraya gelmekten çok mutluyum. Anayasa konusunda bizim görüşlerimizin alınması çok güzel. Bunun düşünülmesi Türkiye adına çok önemli." ifadesini kullandı.

cihan

Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,572 µs