En Sıcak Konular

CHP'den Suriye raporu

1 Şubat 2012 12:02 tsi
CHP, Suriye ile son dönemdeki ilişkilerin, ekonomiye ve sosyal yaşama etkisini rapor haline getirdi.

CHP'de, Suriye'de yaşanan olayların, bu ülkeye komşu ve ilgili iller olan Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Mardin, Şanlıurfa, Şırnak, Kilis ve Osmaniye'deki yansımalarını belirlemek üzere heyetler oluşturuldu.

Heyetler, illerde yaptıkları çalışmaları, raporlaştırarak CHP Grubu'na teslim etmeye başladı.

Raporlardan birini de CHP Gaziantep Milletvekilleri Ali Serindağ ve Mehmet Şeker, İstanbul Milletvekili Umut Oran ile PM Üyesi Yaşar Ağyüz'den oluşan heyetin, Gaziantep'teki incelemelerinden sonra hazırladı.

Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Ticaret Borsası, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, Gaziantep Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi ve Gaziantep Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş'yi ziyaret eden heyet, bu ziyaretlerdeki tespitlerini hazırladıkları raporda kaleme aldı.

Raporda, uygulanan Suriye politikası nedeniyle Gaziantep ekonomisinin somut olarak etkilendiği, özellikle küçük esnaf açısından bunun önemli bir sorun olduğu ifade edildi.

İhracatın, yaklaşık yüzde 30 oranda düştüğünün belirtildiği raporda, gerginlikten önce Suriye'den günde 60 binin üstünde kişinin Türkiye'ye geldiği, Suriye'ye geçiş yapma imkanının da iç turizmi beslediği belirtildi. Bu durumun, toplamda yıllık 1 milyar dolarlık bir ekonomi yarattığı, bunun küçük esnaf açısından çok önemli bir kaynak olduğu ancak bugün bu kaynaktan Gaziantep'in mahrum kaldığı öne sürdüldü.

Raporda, özellikle nakliye sektörünün büyük oranda etkilendiği, Ortadoğu'ya geçişin daha riskli ve maliyetli bir hale geldiği, Irak'ta yaşananlarla birlikte bölgeye geçişin gittikçe güçleştiği ve RO-RO gemileriyle hatların açılmasının acil olarak beklendiği vurgulandı.

Heyetin görüştüğü esnaf, sanatkar, sanayici ve iş adamlarının Hükümetin Suriye politikasını benimsemediği, büyük oranda hatalı bulduğu, daha yumuşak bir politika benimsenmesi gerektiğini düşündüklerinin savunulduğu raporda, şöyle denildi:

''CHP'den farklı bir üslup, Suriye konusunda Hükümete yol gösterici, yanlıştan döndürücü, doğruyu gösterici ve barışı tesis edilmesi konusunda yapıcı bir siyaset bekliyorlar. Türk Ticaret Kanunu, Çek Kanunu ve sendikalarla ilgili düzenlemelerin, sanayicide rahatsızlık yarattığı, bu kanunların ekonomik yaşama olumsuz etkileri olacağını düşündükleri, bu alanlarda CHP'den bir girişim ve yön göstericilik bekledikleri, Gaziantep gibi Hükümet ile güçlü ilişkileri olan bir il bile ekonominin daralması ve kendilerinin de ekonomik olarak etkilenmesi halinde hükümete karşı pozisyonunu değiştirebileceği tespit edilmiştir.''

CHP'nin, geçen Eylül ayında Suriye'ye giden heyette de yer alan CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, Gaziantep'de yaptıkları tespitler hakkında A.A muhabirine bilgi verdi.

Suriye'de demokratik bir yönetimin olmasını istediklerini ancak buna, Suriye halkının karar vermesi gerektiğini belirten Serindağ, dışarıdan müdahaleyle bir ülkeye demokrasi götürülmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Serindağ, Suriye'nin Türkiye için önemine işaret ederek, ''Türkiye'nin en uzun kara sınırı Suriye ile. Suriye ile kültürel ve tarihi bağlarımız var. Sınır boylarında yaşayan vatandaşlarımızın akrabalarının önemli bir bölümü, sınırın diğer tarafında. Yakın akrabalık ilişkileri var, kız alıp veriyorlar. Suriye, ayrıca ekonomik açıdan önemli. Suriye, Ortadoğu barışının önemli aktörlerinden biridir. Suriye olmadan, Ortadoğu'yu stabil hale getirmek mümkün değil'' diye konuştu.

Tüm ülkenin, özellikle sınır illeri ve Gaziantep'in Suriye'deki olaylardan etkilendiğini belirten Serindağ, kriz çıkmadan önce Suriye'den Gaziantep'e günde 60 bin kişi gelirken, bu sayının 3 bine düştüğünü söyledi. Bu sayıya göre alışveriş merkezleri, restaurant, otellerin yapıldığını ifade eden Serindağ, gelen Suriyeli sayısının 3 bine düşmesiyle otellerin boş kaldığını, esnafın ''sinek avladığını'' belirtti.

Gaziantep esnafının, Suriyeli esnafa vadeli mal verdiğini ifade eden Serindağ, ''Olaylar nedeniyle alacağını tahsis etmekte zorluk çekiyor. Suriye olaylarının bu şekilde gelişmesinden, Türkiye zarar görüyor. Hükümetin bu konu üzerinde durması, ekonomik kayıpları telafi etmesi gerekiyor'' dedi.

aa

Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,278 µs