En Sıcak Konular

Çiçek: Türkiye etkin rol oynuyor

1 Şubat 2012 11:36 tsi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin bir çok uluslararası örgütte eskisiyle kıyaslanmayacak derecede etkin rol alığını söyledi.

Çiçek, Endonezya'nın Palembang kentinde katıldığı İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) 7. Konferansı'nı AA'ya değerlendirdi.

Teşkilatın Genel Sekreteri'nin bir Türk olmasının kendileri için büyük önem taşıdığını belirten Çiçek, bu nedenle Genel Sekreter Mahmut Erol Kılıç'ın yeniden aynı göreve seçilmesinden memnun olduklarını ifade etti.

Türkiye'nin bir çok uluslararası örgütte eskisiyle kıyaslanmayacak derecede etkin rol aldığını anlatan Cemil Çiçek, ülkenin uluslararası rolünün giderek daha önem kazandığını ifade etti.

İKÖPAB Konferansı vesilesiyle bazı ülkelerin Meclis Başkanlarıyla da yüz yüze görüşmeler yaptığını kaydeden Çiçek, görüşmelerde, Türkiye'nin uluslararası platformda beklentilerini dile getirdiğini ifade etti. Parlamentoların da dış politikanın oluşmasında ve ilişkilerin derinleşmesinde giderek önemli bir rol aldığını vurgulayan Çiçek, ''Bu manada parlamentoların, parlamenter diplomasisi açısından önemi arttı. Bizler de bunları değerlendirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Konferansta özellikle değindiği konulardan birinin de ''Arap Baharı'' adıyla anılan Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki gelişmeler olduğunu anlatan TBMM Başkanı Çiçek, ''Türkiye'nin bu olaylara nasıl baktığını, olayları nasıl değerlendirdiğini, gelecekle ilgili düşüncelerini, kaygılarını ve bu örgütlerle ilgili fikirlerini ifade etme fırsatı bulduk. Biz, halkın isteklerini göz ardı eden iktidarların artık günümüz dünyasında ülkelerini yönetemeyeceğini, meşruiyetlerini tesis edemeyeceklerini dile getirdik'' diye konuştu.

-''Türk heyetinin başarısı-

Çiçek, Türk heyetinin konferansta Fransa Senatosu'nda kabul edilen yasa ve Kıbrıs sorununa ilişkin görüşlerinin sonuç bildirgesinde yer alması için çaba sarf ettiğini ve bunda başarılı olduğunu söyledi.

Çiçek, şunları söyledi:

''Fransa Senatosu'nun aldığı kararın doğru olmadığını, parlamentoların mahkeme olmadığını söyledik. Tarihi olaylarla ilgili kararı almada parlamentoların yetkili olmadığını ifade ettik.

Türkiye'nin bu tür platformlarda dile getirmekte fayda gördüğü bir kaç konu var ki bunlardan birisi de Kıbrıs konusudur. Bu da sonuç bildirgesinde yer aldı. 2012 yılının ilk yarısında artık bunun bir sonuca bağlanması gerekiyor. Çünkü sürekli çözümsüzlük sürdürülemez. Çözüm isteyen Türk tarafı ama her türlü sıkıntıya maruz kalan da Türk tarafı. Uluslararası toplumdan koparılmaya çalışılan da Türk tarafı. KKTC burada Türk Devleti sıfatıyla bulundu. Bu sorunun burada da dile getirmemiz faydalı oldu.''

Bu tür konularda dokümanların, muhataplarla diyalog kurmanın önemine değinen Çiçek, ''Biz önemli ölçüde heyet olarak dokümanlar getirdik. Bu konularda ne kadar çok çalışırsanız, ne kadar çok doküman elde eder ve ne kadar çok muhatabınızı bilgilendirirseniz o derece başarılı olursunuz. Bu konularda eksikliğimizin olduğu bir vakadır. Biz hem Ermeni soykırımı iddiaları hem Kıbrıs konusunda önemli bilgilendirmelerde bulunduk. Kendimizi tanıtım noktasındaki eksikliğimiz, genel eksikliktir. Her geçen gün bu eksikliğimizi gidermeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Meclis Başkanı Çiçek konferansta, Batı Trakya'daki Türk azınlığın maruz kaldığı haksız ve hukuksuz uygulamaları da dile getirme fırsatı bulduklarını ifade etti.

Ermenistan'ın işgali altında olan Karabağ sorununa da değindiklerini anlatan Çiçek, ''Kafkaslar'da kalıcı istikrar, ancak Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi ve Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi ile mümkün olacaktır'' diye konuştu.

AA

Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,495 µs