En Sıcak Konular

BDP için tehlike arzeden karar

1 Şubat 2012 11:28 tsi
2 yıl 1 ay hapse mahkûm edilen ve cezası onanan Van Milletvekili Aktaş’ın vekilliği düşürülür ve bu uygulama diğer BDP’liler için de işletilirse partinin Meclis’te temsili tehlikeye girecek.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), KCK davası nedeniyle tutuklu bulunan milletvekillerinden Kemal Aktaş’ın, 2006’da yaptığı bir konuşma nedeniyle terör örgütünün propagandası suçundan hapse mahkum edilmesi ve bu kararın Yargıtay’da onanması, BDP’nin TBMM’deki temsiline son verebilecek bir tartışma yarattı.

Anayasanın 14. maddesi nedeniyle, vekil seçilmesine rağmen hakkındaki yargılama sürdürülen Aktaş’ın, 2 yıl 1 aylık hapis cezasının kesinleşmesi nedeniyle, anayasanın 84. maddesi uyarınca vekilliğinin düşürülmesi gerektiği iddia edildi. Bu yöntem uygulanırsa, anayasanın 14. maddesi nedeniyle neredeyse bütün vekilleri hakkındaki davaları dokunulmazlık dışında bırakılarak devam ettirilen BDP’liler, cezaları onandıkça vekilliğini kaybedecek.

Aktaş’ın cezası, hazırlanan yeni yargı paketi yasalaşırsa ortadan kaldırılabilecek, ancak bu durumda bile BDP’nin diğer vekillere ilişkin kaygısı sürüyor. TBMM Başkanlığı ilk kez karşılaştığı bu durum nedeniyle “teknik inceleme” başlattı. Aktaş’ın vekilliğinin düşüp düşmeyeceğine ilişkin karar, TBMM Kanunlar ve Kararlar Dairesi’nin hazırlayacağı rapora göre şekillendirilecek.

‘Anahtar Kürdistan’da’ dedi

BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Şırnak’ın Silopi ilçesindeki konuşmada “PKK propagandası” yaptığı iddiasıyla yargılanmış ve 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aktaş ceza almasına neden olan konuşmasında şunları söylemişti: “Devlet yetkilileri gerçekten barış istiyorsa, operasyonlar dursun, genel af ilan edilsin. Bu sorunların çözümü için DTP muhatap alınmalı. Kürt sorunun anahtarı Kürdistan’dadır. Anahtar Türk ve Kürt kardeşliğindedir. Gelin birlikte kardeşçe bu işi çözelim. Topla tankla Kürt halkı bitmez, özgürlük ve barış elinizi uzatın Kürtlere. Türk anneleri çocukları öldüğünde neden vatan sağ olsun diyor. Vatan sağ olsunda neden ölüyor bu gençler.”

milliyet

Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,673 µs