En Sıcak Konular

28 Şubat'ta herkes sustu, o konuştu

1 Şubat 2012 11:25 tsi
Solunum yetmezliği teşhisiyle bir aydır tedavi gören Sağlık-İş Sendikası Onursal Başkanı Mustafa Başoğlu, hayatını kaybetti. 28 Şubat sürecindeki dik duruşuyla gönüllerde taht kuran Başoğlu'nun cenazesi, bugün Hacı Bayram Veli Cami'inde öğle namazını mü

28 Şubat sürecinde, darbecilere karşı dik duruşuyla gönüllerde taht kuran Türkiye Sağlık İşçileri Sendikasının eski Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Hakk'ın rahmetine kavuştu. Son bir aydır solunum yetmezliği teşhisiyle tedavi gören Başoğlu, dün sabah saatlerinde Ankara Ümitköy'deki evinde hayata gözlerini kapadı.

2011 yılında yapılan seçimlerde aday olmayarak, 79 yıllık ömrünün 50 yılını verdiği aktif sendikacılığa veda eden Başoğlu, 1977 yılında Adalet Partisi'nden Ankara Milletvekilliği ve 1994 yılında da 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in başdanışmanlığı görevlerinde bulunmuştu. Başoğlu'nun cenazesinin bugün saat 10.30'da 50 yıl görev yaptığı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası'na getirileceği ve Hacı Bayram Veli Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Taceddin Dergahı'nda toprağa verileceği bildirildi.

28 ŞUBATÇILAR DA YARGILANSIN

Türkiye, Mustafa Başoğlu'nu sendikacı ve siyasetçi kişiliği ile biliyordu ancak asıl tanınmasına neden olan özelliği, 28 Şubat sürecinde, darbecilere karşı korkusuzca dik durmasıydı. Başoğlu'nu hasta yatağında en çok mutlu eden olay 12 Eylül darbecilerinin yargılanacağı davanın açılması oldu. Davanın ilk duruşmasının 4 Nisan'da görülecek olduğunu öğrenen Başoğlu'nun ilk sözü: "12 Eylül gibi 28 Şubat'ta inşallah yargılanır. 28 Şubat'ın yargılanması demokrasiyi rayına oturtacaktır" şeklindeydi. Hayatının son günlerinde BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümü gibi bir ölüm dileyen Başoğlu, "Muhsin Başkan'a çok özeniyorum. Onun yanına Tacettin Dergahı'na gömülmek isterim" şeklinde vasiyette bulunduğu öğrenildi.

SENDİKALAR DARBEYİ DESTEKLEDİ

Başoğlu, 28 Şubat sürecinde darbeye destek veren ve 5'li çete olarak bilinen sendika başkanlarıyla tartışmaları nedeniyle danışmanı olduğu Demirel'e şikayet edilmişti. Başoğlu, olayı şöyle anlatmıştı: "DİSK Başkanı Rıdvan Budak'a bir toplantıda 'Sen darbecisin' çıkışı yaptım. Budak, karşılık olarak 'Seni Cumhurbaşkanı Demirel'e şikayet ederim, Demirel'in politikasına aykırı hareket ediyorsun' dedi. TİSK Başkanı Refik Baydur ve Türk-İş Başkanı Bayram Meral ile de tartıştık. Darbeyi sahiplenmişler. 'Sen böyle demeç veremezsin' dediler. Bunlar daha sonra çoğaldılar TOBB ve KESK gibi. 5 milyon kişi onaylıyor dediler. Seçime gitseler 5 rey alamazlar dedim. Öyle gösterdiler ama. 28 Şubat'ı yapanlar bunu bir sivil darbe anlamına gelen propaganda yapıyordu. Sivil toplum örgütlerini çoğalttılar."

GENERALLİ SENDİKA TOPLANTISI

28 Şubat sürecinde sendikalarla bir general başkanlığında toplantı yapıldığını aktaran Başoğlu, o toplantıya Türk-İş'in o dönemki başkanı Bayram Meral'in katıldığını, Meral'e toplantının konusuyla ilgili sorular sorduğunu, Meral'in verdiği 'Ankara Valisi vardı. Biz orada yükseköğretimdeki çocuklara yurt meselesini konuştuk' cevabına şaşırdığını aktarmıştı. Başoğlu şöyle konuşmuştu: "Tabii öyle olmadı, başka şeyler konuşuldu. Sivilleri çağırıyorlar, asker bilgi veriyor, şartlandırıyor gönderiyor. Türk-İş Genel Sekreteri Şemsi Denizer o dönemde Erzurum'da bir toplantı yaptı. 'Asker darbe yapar biz destekleriz' dedi. Ben Şemsi'ye sordum. 'Ben öyle demedim' dedi. 28 Şubatçılar sürekli olarak işçileri ve işverenleri kendi yanlarında görmek için çalışıyordu. Hakimler ve savcıları topluyorlardı ya. Ama siviller 28 Şubat'ı istemedi."

DEMiREL ARKASINDA DURMADI

Başoğlu, 28 Şubat sürecinde Başdanışmanlığını yaptığı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le yollarını ayırmasını ise şöyle ifade etmişti: "Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri istifamı istedi. 'Demirel istemeden istifa etmem' dedim. Sonra Cumhurbaşkanı Demirel'i Esenboğa Havalimanı'ndan uğurlamaya gittik. Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan geldi beni öptü. Bir akşam önce Kemal Gürüz ile televizyonda tartışmıştık. Yaveri vardı asker. 'Kutan seni niye öptü' dedi. 'Sen başörtüsü yasağına karışıyorsun. Cumhurbaşkanının politikası bu değil' dedi. Ben de 'Demirel bana böyle söylemedi' dedim. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri beni çağırdı. 'İstifa et' dedi. Sonra Demirel'e gittim, konuştum. 'İstifa etme' demedi. Demirel'den gelmiş istifa isteği. Yani ben de başörtüsü mağduruyum. Doktorlar, avukatlar mağdur, ben de böyle mağdurum."

ONURLU DURUŞUN SiMGESi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Keçiören'de tedavi gördüğü 19 Mayıs Hastanesi'nde sabaha karşı hayatını kaybeden Başoğlu'nun ailesini arayarak başsağlığı dileğinde bulundu. Ailenin Başbakan'dan, Tacettin Derhangı'nda gömülmesini talep etmesi üzerine, Erdoğan devreye girerek Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç aracılığıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne talimat verdi. Erdoğan, yayınladığı mesajda ise şunları ifade etti: "Sendikacılığımızın duayen ismi Sayın Mustafa Başoğlu'nun vefatını teessürle öğrendim. Sayın Başoğlu, 50 yıl boyunca sürdürdüğü Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanlığı görevi sırasında her zaman emekten, emekçiden, demokrasiden taraf olmuş, demokrasimizin sınavdan geçtiği zor günlerde onurlu bir duruş sergilemiştir. Merhum Mustafa Başoğlu'na Allah'tan rahmet diliyor, ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı ve sabır niyaz ediyorum.'

Hiçbir zaman unutulmayacak

Eski Sağlık İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu'nun vefatı dolayısıyla Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan taziye mesajı yayınladı. Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Sağlık İş Sendikası'nın eski Genel Başkanı Mustafa Başoğlu'nun vefatı dolayısıyla yayımladığı mesajda '28 Şubat sürecindeki onurlu duruşu hiçbir zaman unutulmayacak' dedi.

MİLLETİN YANINDA OLDU

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de Başoğlu'nun Türk işçi hareketinin hak kazanımlarında önemli rol oynadığını ifade ederek, şunları kaydetti: 'Her türlü haksızlığın hukuksuzluğun darbe girişimlerinin karşısında duraraktan ülkemizin demokrasi kazanımlarında büyük katkısı olmuştur. O hep milli irade demokrasinin sivilleşmesinin milletin milli ve manevi değerlerinin yanında durmuştur."

HAYATINI SENDİKACILIĞA ADADI

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ise Türk sendikacılık hareketinin önemli isimlerinden Mustafa Başoğlu'nun vefatından büyük üzüntü duyduklarını belirterek, "Hayatını sendikacılığa adayan Mustafa Başoğlu'nun aramızdan ayrılışı Türk sendikacılık hareketi için önemli bir kayıptır. HAK-İŞ olarak, Başoğlu'na Cenab-ı Hak'tan rahmet, ailesi, Türk-İş ve Sağlık-İş başta olmak üzere tüm sevenleri ve işçi hareketine başsağlığı dileriz" dedi.

Kaynak: Yeni Şafak

Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,406 µs