En Sıcak Konular

Güneş patladı buzul çağı başlıyor

1 Şubat 2012 11:21 tsi
Fizik yüksek mühendisi Şükran Can, 2014'ten sonra 10 yıl civarında sürecek mini buzul çağı yaşanacağını iddia etti.

Kuzey yarımkürede etkili olan soğuk hava dalgasının sebebinin Güneş'teki büyük patlamalar olduğu iddia ediliyor.

Çevresinde "Türk Einstein'ı" olarak tanınan fizik yüksek mühendisi Şükran Can'a göre, özellikle kuzey yarımküreyi etkisi altına alan soğukların sebebi Güneş'teki patlamalar. Sera etkisi sebebiyle sıcak yer ve hemen üstündeki katmanlardaki sıcak hava buharıyla karşılaşan soğuk kütleler aşırı soğuk hava olaylarına yol açıyor.

Fizik yüksek mühendisi Şükran Can'a göre iyonosfer tabakası, kısa süre önce Güneş'te meydana gelen büyük patlama sebebiyle mutlak soğukluğa (-273) yakın aldığı elektromanyetik darbe sebebiyle çökerek aşağıda bulunan hava katmanlarını soğuttu. Sera etkisi sebebiyle sıcak yer ve hemen üstündeki katmanlardaki sıcak hava buharıyla karşılaşan soğuk kütleler, aşırı soğuk hava olaylarına yol açıyor.

Çevresinde "Türk Einstein'ı" olarak tanınan Can, Güneş patlamalarının 2012-2014 senelerinde yoğunlaşacağı ve soğumaya yol açacağının NASA ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki uzmanlarca öngörüldüğünü ve çok sayıda yayın yapıldığını belirtiyor.

PATLAMALARDAN SONRA KIŞ ŞARTLARI OLUŞUR

Bu çarpıcı görüşler Gürhan Saygı imzasıyla Zaman gazetesinde yer aldı. Can, son yılların en büyük Güneş patlamasından sonra gelişen olayları şöyle anlatıyor:

"Bu patlamadan sonra yüksek enerjili parçacıklar ve manyetik alanlar dünyaya geldi. Mutlak soğukluğa yakın iyonosfer tabakası aşırı ısındı. Hem ısınma hem de fiziki etki sebebiyle soğuk iyonosfer uzaya doğru değil de ters istikamete çökme yaptı. Alt katmanları iteledi. İyonosfer soğukluğu bir ölçüye kadar azalarak aşağıya yaklaştı. Tabakaları hızla soğuttu. Bu arada da atmosferin iç yapısında CO2 yoğunluğundan dolayı buharlaşma doğal olarak olması gerekene göre fazla idi."

Soğukla buharın karşılaşması durumunda hortum, tayfun ve kar yağışı gibi çok şiddetli atmosferik olaylar oluştuğuna işaret eden Can, "Nükleer patlamalardan sonra da kış şartları oluşur. Çünkü milyonlarca derecelik ısı yükselerek yukarıdaki hava katmanları ile yer değiştirir. Soğuk yere iner." dedi.

MİNİ BUZUL ÇAĞI GELİYOR

Şükran Can, 2014'ten sonra 10 yıl civarında sürecek mini buzul çağı yaşanacağını da tahmin ediyor. Güneş'in 2014'e kadar sürecek patlamaların ardından yorulacağını ve 10 sene sürmesi beklenen uykuya yatacağını aktaran Can, "Yeteri kadar ısınmayacağız. Dünyanın termostatı gibi olan Gulf Stream sıcak su akıntısı da durma noktasına geldi. Buzullar ABD ve Asya'yı kaplayabilir." diye konuşuyor. Ekvator'a yakın ülkelerin şanslı olacağına değinen Can, "Belki bu noktada bugün şikâyet ettiğimiz sera gazları aşırı soğumayı önleyerek insan hayatı için olumlu bir işlev görebilir." diyor.



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,203 µs