En Sıcak Konular

'Fransa'nın canını acıtabiliriz'

1 Şubat 2012 10:59 tsi
'Fransa'nın canını acıtabiliriz' 'Ankara'nın Paris'e karşı uygulayacağı çok sınırlı önlemlerin' başında hangisi geliyor?

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) verilerine göre, soykırım iddialarının gündeme oturduğu 1999 ve 2010 yılları arasında Fransa, Türkiye'nin tüm sektörlerde beşinci büyük ticari ortağı olmuş. 

...

Fransız askerî firmaları, Türkiye ile uzun yıllar ticaret yaptıktan sonra 2000'li yıllardan itibaren, Ankara'nın uyguladığı yaptırımlar nedeniyle bu alanda göreceli kayba uğradılar ve Fransız silah tedarik firması DGA, başkentteki bürosunu kapatmak zorunda kaldı.

İngiliz savunma dergisi Jane's Defence Weekly (JDW), Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü SIPRI'nin verilçyıe dayandırdığı 26 ocak tarihli haber analizinde, 2000 İle 2010 yılları arasında Fransa'nın, Türkiye'nin, savunma malzemeleri ihtiyacını karşılayan dördüncü büyük ülke olduğunu belirtiyor. Dolayısıyla Fransa, bu yıllar arasında Türkiye'nin savunma malzemeleri ihtiyacının yüzde 7,9'unu karşılamış.

JDW, Türkiye ve Fransa'nın, NATO üyeleri olmalarının ötesinde, her iki ülkenin de çeşitli ikili ve çok taraflı ticari ve ekonomik anlaşmalarla yükümlülük altına girmiş olduklarını hatırlatırken, diplomatik ve siyasi nitelikli protestoların ötesinde Ankara'nın Paris'e karşı uygulayacağı çok sınırlı önlemler bulunduğuna işaret ediyor.

Aynı dergiye göre, dolayısıyla, savunma tedariki (silah alımları) alanı, Türkiye'nin Fransa'ya yönelik rahatsızlığını gösterebileceği birkaç sınırlı alandan biri olarak karşımıza çıkıyor. Dergi, Türkiye'de, savunma tedarik uygulamalarının politize olduğunu da dikkat çekiyor.

Dergi, bu analizinden hareketle. Örneğin, diyor, soykırım iddialarının inkârını suç sayan Fransa'nın, Eurosam konsorsiyumu adı altında İtalya ile ortaklaşa teklif verdiği Türkiye'nin, T-LORAMIDS olarak bilinen uzun menzilli hava ve füze savunma sistemleri alımı ihalesindeki konumunun tehlikeye düştüğüne işaret ediyor.

Yaklaşık dört milyar dolarlık T-LORAMIDS ihalesinde, Çin'in CPMIEC ile Rusya'nın Rosoboronexport -ki S-300'ü teklif etti- firmalarının yanısıra Patriot sistemlerini öneren Amerikan Lockheed Martin ve Raytheon firmaları da yarışıyor.

Türkiye, neredeyse 5,6 yıldır bu füze ihalesini sonuçlandırabilmiş değil ancak bu yıl haziran ayında
kazananın belli olacağı belirtiliyor. Savunma sanayiinden bir kaynağım, Türkiye'nin,satın alacağı füzelerin menzilinin yaklaşık 120 kilometre olmasını istediğini Fransız ortaklığındaki Eurosam'in ise en fazla 65 kilometrelik menzilli füzeler önerebildiğine dikkat çeker, "Zaten bu projede karar siyasi olacak ve büyük olasılıkla, Türkiye'nin teknik taleplerini de önemli ölçüde karşılayan Amerikan ortaklığı ihaleyi alacak." diyor.

Sonuç olarak, Türkiye, füze tedarikinde bir kayba uğramayacağından hareketle Eurosam'ı ihaleden çıkartarak, Fransa'yı bir ölçüde acıtabilir.

Ama nihai durumda, Avrupa savunma sanayii sektörünün iç içe geçmişliği de gözönüne alındığında, Fransız firmalarının yürürlükteki birkaç projeden çıkartılamayacağı ortada. Nitekim, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da, 28 Ocak tarihli açıklamasında, bu gerçeği dile getiriyor.

Lale Kemal / Taraf  (İlgili kısım)



Bu haber 1,519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,905 µs