En Sıcak Konular

NATO'nun gizli Taliban raporu

1 Şubat 2012 09:33 tsi
NATO'nun gizli Taliban raporu NATO tarafından hazırlanan ve BBC'nin ulaştığı gizli bir raporda, Pakistan güvenlik güçlerinin, Afganistan'daki Taliban militanlarına doğrudan yardım ettikleri belirtiliyor.

NATO tarafından hazırlanan ve BBC'nin ulaştığı gizli bir raporda, Pakistan güvenlik güçlerinin, Afganistan'daki Taliban militanlarına doğrudan yardım ettikleri belirtiliyor.

Yapılan binlerce sorgulamada elde edilen bilgilere dayanan sızdırılan rapor, Taliban'ın tehlikeli bir güç olmaya devam ettiğini ve Afgan halkından yaygın destek gördüğünü savunuyor.

Raporda Pakistan güvenlik güçlerinin, üst düzey Taliban liderlerinin nerede olduklarını bildikleri de iddia ediliyor.

Daha önce de ortaya atılan benzer iddialar, Pakistan tarafından kesin bir dille reddedilmişti.

Taliban ve Pakistan İstihbarat Servisi (ISI) arasındaki ilişkileri ilk kez bu kadar kapsamlı şekilde ortaya koyan rapor, yakalanan dört binden fazla Taliban ve El Kaide militanıyla yapılan 27 bin sorgulamada elde edilen bilgilere dayanıyor.

NATO'nun raporunda Pakistan güvenlik güçlerinin üst düzey Taliban liderleriyle iletişim içinde oldukları ve nerede saklandıklarını bildikleri iddia ediliyor.

NATO, ülke güvenliğini Afgan güçlerinin sağlaması üzerine stratejiler geliştirirken, gizli rapor, direnişçilerin ve Taliban savaşçılarının Afgan polisi ve ordusuyla işbirliği içinde olduklarını vurguluyor. El Kaide'ye olan desteğin azaldığını ifade eden rapor Taliban'ın ise hâlâ geniş destek bulduğunu belirtiyor.

Raporun sonuç bölümünde, pek çok kişinin Taliban'ın mücadelesine katılmaya istekli olduğu, bunların arasında Afgan hükümetinden yetkililerin de bulunduğu söyleniyor.

Rapor, "Afgan halkı, yönetimdeki yolsuzluklar nedeniyle, Taliban yönetimini Afgan hükümetine tercih ediyor" saptamasına yer veriyor.

NATO güçlerinin çekildiği bölgelerde Taliban militanlarının güvenlik güçlerinden hiçbir direniş görmeden, kimi zaman da doğrudan destek alarak etkisini arttırdığı ifade ediliyor.

NATO'nun çekilmesinden sonra Afganistan'da güvenliğin Afgan polisine ve ordusuna devredileceğini hatırlatan rapor, Afgan güvenlik güçlerinin, tabanca, tüfek ve ağır silahlarını Pakistan'daki pazarlarda sattıklarını vurguluyor.

NATO'nun Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü ISAF'ın sözcüsü Yarbay Jimmie Cummings, bu belgenin gizli bir iç yazışma olduğunu ve bu tür belgelerdeki konuların kamuoyu önünde tartışılmayacağını söyledi.

BBC Türkçe



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,040 µs