iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

SAVAŞ: Kim istiyor, kim istemiyor?

1 Şubat 2012 09:11 tsi
SAVAŞ: Kim istiyor, kim istemiyor? Türk atasözüsü: Havlayan köpek ısırmaz iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

ABD ve İran arasındaki gerilimin alev alacağına ilişkin yoğun global söylem ne kadar gerçeği yansıtıyor? Veya ne kadarı temenni?

Çünkü Beyaz Saray’ın göreve geldiği andan beri Tahran’la bir sıcak temas istemediği ancak İsrail hassasiyetlerinin bu gerginliği yükselttiği açık. Elbette başta İran’a yönelik nükleer iddialar olmak üzere, yeni Ortadoğu düzenini bozan yapısı ile ilgili kaygılar da var.

Diğer yandan Tahran yönetiminin örneğin, “Hürmüz Boğazı’nın trafiğe kapatırız” türünden açıklamalar var ki, ateş etmekle hemen aynı tutum sayılabilir. İsrail’e sorarsanız ise şu ana kadar müdahil olunmaması zaten büyük yanlış!

İki tez...

Bir ABD-İran savaşından ziyade, en azından ilk kanın döküleceği bir İsrail-İran savaşı daha muhtemel ve ABD açısından daha kaygı verici bulunuyor. Tahran siyasi ve diplomatiğini hesaplayanların bir çılgınlık yapıp savaşı tetikleyecek fiziki bir eylem gerçekleştirmeleri zor.

Bunun getiri ve götürüsü biliniyor. ABD’nin de “şu ortamda” İran’a müdahil olması garipsenebilir. Bu noktada iki tez mevcut: a) ABD seçim döneminde olduğundan ve Obama’nın kitlesi zaten savaştan hazzetmediğinden, sandıklar açılana kadar tatsızlık istemez. b) ABD’nin İran’ı vurması savaş sayılmaz ve böylesi sınırlı bir gövde gösterisi, Obama’ya olan güveni muhafazakarlar nezninde de yükseltir.

Her iki tez oldukça teorik temellere dayandığından birine dayanarak yorum yapmak yanlış olur. Fakat açık risk şu; İsrail kendi başına ama devamında ABD’yi peşinden sürükleyecek bir çılgınlık yapabilir mi?

İsrail'in seçimi...

ABD işte bunu engellemeye çalışıyor. Çünkü bu durumda ABD’nin dışarıda kalması imkansız. Öte yandan İsrail’in şimdiki yönetiminin Obama’yı istemediği, aslında iki tarafın da birbirinden hazzetmediği düşünülürse, Tel Aviv’in bunu yapması “akıllıca” bile sayılabilir.

Tabii İsrail için de bir bedeli var bunun; Obama ikinci kez Başkan seçilirse ilk 4 yıldan daha zor bir dönem geçirmeleri söz konusu olur. Peki ama bu hesaplara Tahran nasıl bakıyor?

Açık soralım; İran yönetimi ABD seçimlerine nasıl bakıyor? Kimi destekliyor? Demokratlar’ı mı Cumhuriyetçiler’i mi? Veya orada da mı yanlış bakıyoruz; “İran yönetiminde kim hangi tarafı destekliyor” diye mi sormalıyız?

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,979 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,418 µs