En Sıcak Konular

RTÜK belgesi olmayan reyting ölçemeyecek

1 Şubat 2012 08:35 tsi
RTÜK belgesi olmayan reyting ölçemeyecek RTÜK, güvensizliğin önüne geçmek için ölçüm şirketlerine yetki belgesi verecek. RTÜK'ten belgesi olmayan hiçbir kurum ölçüm yapamayacak.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), reyting operasyonu ile ölçüm şirketlerine karşı oluşan güvensizliğin önüne geçecek yeni düzenlemeler yapıyor. "Yayın Hizmetlerinin İzlenme ve Dinlenme Oranı Ölçümlerinin Yapılmasına ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" çalışmasını yürüten Üst Kurul, bundan böyle ölçüm yapacak tüm şirketlere 'izlenme ve dinlenme ölçüm yetki belgesi' verecek. RTÜK'ten belgeli olmayan hiçbir kurum, ölçüm yapamayacak. RTÜK, 5 yıl süreli olan ölçüm yetki belgesini alan tüm kuruluşları yakından denetleyecek.

Yaklaşık bir yıl önce yenilenen RTÜK Yasası'yla Üst Kurul, izleme ve dinleme ölçümlerini denetlemekle görevlendirilmişti. Üst Kurul, yasa ile kendisine verilen görevi yerine getirmek üzere gerekli yönetmelik taslağını hazırladı. Tüm ilgili taraflara sunulacak olan taslak 5 bölümden oluşuyor. Taslakta, izlenme ve dinlenme ölçüm hizmeti faaliyetleri ve ölçüm piyasasında rekabeti sağlamak amacıyla izlenme ve/veya dinlenme ölçüm hizmeti faaliyetinde bulunacak kuruluşların sahip olması gereken şartlar düzenleniyor. Yeni düzenlemeye göre, RTÜK'ten izin almadan hiçbir kuruluş ölçüm işine giremiyor, mevcut ölçüm şirketlerine de yine belirlenen şartları yerine getirerek, RTÜK'e başvurularını yapma ve ölçüm yetki belgesi alma zorunluluğu getiriliyor.

Ölçümler il ve ilçelerde yapılacak

Ölçüm hizmeti yapacak şirketler, ölçümlerini il ve ilçelerde yapacak. Köy gibi küçük birimlerde ölçüm yapma zorunluluğu bulunmuyor. Belediye olan yerleşim yerlerinde yaşayan hanelerden seçilecek deneklerin evlerine ölçüm aletleri yerleştirilecek. İzlenme ile ilgili verilerin toplandığı hanelerde 4 yaş ve üstü nüfusun, dinlenme ölçümünde ise 12 yaş üstü nüfusun eğilimleri esas alınacak. Ölçümdeki haneler, sistemde en fazla 5 yıl içinde kalacak şekilde her yıl yüzde 20 oranında yenilenecek. Sonuçlar anlık olarak alınacak, ancak 1 saatten önce kamuoyuna açıklanmayacak.

RTÜK, ihtiyaç duyulması ya da kendisine ulaşan ihbar ve şikâyet üzerine ölçüm kuruluşunu denetleyecek. Belgeli olmadığı halde kamuoyuna açıklamak üzere ölçüm yapan şirketlere 600 bin TL'ye kadar ceza verilebilecek. Belgeli olup mevzuat hükümlerine aykırı hareket eden ölçüm şirketlerine de uyarı ve 200 bin TL'den az olmamak kaydı ile para cezası verilebilecek. Belge almak için hile yaptığı belirlenen şirketlerin belgesi iptal edilecek. RTÜK hukukçuları, yaptırımların uygulanabilmesi için yasa ile de düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor.

zaman

Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,281 µs