En Sıcak Konular

Türkone: Atatürkçülüğü darbeciler icat etti

31 Ocak 2012 20:40 tsi
Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, Atatürkçülüğün darbeciler tarafından icat edildiğini söyledi.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin kültür günleri etkinlikleri kapsamında Gebze ilçesinde gerçekleştirilen 'Türkiye'nin Yeni Anayasa Ufku' adı altındaki söyleşiye konuşmacı olarak katılan Zaman Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, yeni yapılacak Anayasa'nın en az 250 yıl yürürlükte kalacağını söyledi. 1961 ve 1982 Anayasası'nı da darbecilerin yaptığını hatırlatan Turkone, "Halbuki Anayasa'yı halk yapar. Ama 1960'ta bir araya gelen 38 subay bir örgüt kurdular ve devletin silahını kullanarak darbe yaptılar. Bunların toplum nezdinde dayanabilecekleri meşru bir zemin olmadığı için Atatürkçülük diye bir şey icat ettiler. Çünkü silahlı bir gasp yapmışlardı. Kendilerini korumak için Anayasa'yı değiştirdiler. Bilimden bu kadar çok bahseden Atatürk'ün Atatürkçülük gibi bilimden uzak bir olguyu icat etmesi mümkün değil." dedi.

Türkiye'nin 51 yıldır darbe anayasası ile yönetildiğini öne süren Prof.Dr. Türköne, sözlerine şöyle devam etti: "Anayasa yapmak zor değil ve bu Meclis bunu gerçekleştirecektir. Yapacağımız anayasa halkın anayasası olacak ve gelecek kuşakların kaderini belirleyeceğiz. Daha önceden anayasa hazırlamadığımız için biraz zorlanıyoruz. Ama bunun üstesinden gelebilecek gücümüz var. Şu an yürürlükte olan anayasayı darbeciler yaptı. Yeni yapılacak olan anayasayı ise anayasa hukukçuları veya Meclis değil, halkın kendisi yapacaktır."

27 Mayıs 1960'ta yapılan darbeyi Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde bulunan 38 subayın yaptığını iddia eden Prof.Dr. Mümtaz'er Türköne, "Yıllarca bize Adnan Menderes'in asılmış, boynunda yaftalı haldeki fotoğrafı gösterildi. Bu fotoğrafla bize verilmek istenen bir mesaj vardı. O mesaj da halka 'senin iradeni yok sayıyoruz'dur. Yapılan askeri darbeyi Türk Silahlı Kuvvetleri yapmadı. Silahlı Kuvvetler içinde bulunan 38 subay yönetime el koydu. Bunlar TSK içerisinde bulunan çetelerdi. Darbe sonrasında Genelkurmay Başkanı tutuklandı. 3 bin subay ve 215 general emekli edildi. Daha sonra yönetime el koyan subaylar, yeni bir anayasa yaptı. 51 yıldır devam eden bu anayasa darbecileri koruyan bir niteliktedir. Bu anayasa halkın tüm taleplerini ve görüşlerini hiçe sayıyor" diye konuştu.

Askeri darbe yapanların kendi haksızlıklarını örtmek için Atatürkçülüğü ve Atatürk Milliyetçiliğini icat ederek, bu icadın arkasına sığındıklarını ifade eden Prof.Dr. Mümtaz'er Türköne, 1960'ta darbe yapanların 'İkinci Cumhuriyeti' kurduklarını söylediklerini dile getirdi. Prof.Dr. Türköne, sözlerine şöyle devam etti: "Akıl ve bilimden bu kadar bahseden ve vurgu yapan Atatürk'ün Atatürkçülük gibi bilimden uzak bir şeyi ifade etmesi mümkün değil. Darbeciler darbe yaptıktan sonra Atatürkçülüğü ve Atatürk milliyetçiliğini icat ettiler. 'Atatürk milliyetçiliği nedir?' diye çıkıp sorsanız kesin ve net bir cevap bulamazsınız."

2007 yılından bu yana Türkiye'de olumlu gelişmeler olduğunu ifade eden Prof.Dr. Türköne, "Ülke olarak çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Geçmişte birileri kendi çıkarlarını korumak adına anayasa yapmıştı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu anayasa yapmaz. Anayasayı yapma görevi bu komisyona ait değil. Bu komisyonun görevi sadece müzakereleri, sağlıklı bir şekilde yürütmektir. Yani anayasa ile ilgili STK'ların, hukukçuların, vatandaşların görüşlerini toplamak bunları tasnif etmek ve değerlendirmektir." şeklinde konuştu.

Anayasa'nın değişmez kanunlarının 5 tane darbeci tarafından konulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Türkone, "Türk milleti bir araya gelecek ve 5 tane darbeci generalin koyduğu maddeyi değiştiremez diye bir şey yok. Bunu iddia edemezsiniz. Çünkü Anayasa halkın kendi kaderini çizdiği bir anlaşma metnidir ve buna halk karar verir, darbeciler değil. 5 tane generalin aklı benim aklımdan daha mı değerli? Değişmez maddeleri savunmak demek 5 tane generalin iradesini, darbe anayasasını, darbeciliği savunmak olur." diye ifade etti.

Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,701 µs