En Sıcak Konular

SETA Vakfı'ndan Mısır'da konferans

31 Ocak 2012 14:15 tsi
Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen 'Arap ve Türk Perspektifinden Devrim Sonrası Ortadoğu' adlı konferans, geniş bir katılım ile Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirildi.

Türkiye ve Mısır'da gündemde olan anayasa çalışmalarının arefesinde gerçekleşen konferansta, Türk ve Mısırlı konuşmacılar demokratik ve sivil bir anayasanın oluşum ve uygulama sürecini bütün hatları ile masaya yatırdılar.

Mısırlı konuşmacılar, anayasa yapımında asker ile din konularının ön plana çıktığını ve bunun süreci zorladığını dile getirirken, Türkiye'den katılan konuşmacılar, askeri vesayetin sivil siyaset üzerinden kaldırılması konusunda atılan adımları anlattılar.

Konferansın açılış konuşmasını yapan, Prof.Dr.İhsan Dağı, Mısır'da askerin siyaset ve ekonomide etkin bir rol oynadığını ifade ederek, 25 Ocak Devrimi'nin ardından Mısır için iki seçeneğin gündeme geldiğini belirtti.

Dağı devrim ile birlikte Mısır'ın ya demokrasi yönünde evrileceğini ya da askerlerin devrimin üzerine oturacaklarını savunarak, "Askerlerin devrimin üzerine oturmasına Mısır halkının müsaade edeceğini düşünmüyorum" diye konuştu.

Atılım Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Levent Köker ise toplumların her zaman hür irade ile anayasa yapamayabileceklerini, halkın belirlenmiş şartlara göre anayasayı gerçekleştirebileceğinin altını çizdi.

Köker, anayasanın gerçekleştirilmesi aşamasında, anayasa çalışmalarına katılacak grupların birbirlerini eşit görmesi, herkesin düşüncesini özgür bir şekilde dile getirmesi, tartışma konusu olan konularda bilgiye erişimde gruplar arasında ayrıcalık bulunmaması ve tartışılmaz denilen konular bulunmaması gibi 4 temel şart bulunduğunu dile getirdi.

Ayn Şems Üniversitesi öğretim görevlisi Ramazan Batik, anayasa yapımı hususunda, temel kavramlar ve özgürlükler ile ilgili Mısır'da bir tartışma bulunmadığına dikkati çekerek, asıl tartışmanın din ve ordunun durumu konularında olduğunu söyledi.

Hilvan Üniversitesinden Cemal Cibril, Mısır'ın eski sisteminin tüm yetkileri cumhurbaşkanına verdiğini ifade ederek, bu yetkilerden bazılarının meclise devredilmesi gerektiğine işaret etti.



ABD ve İsrail'in Mısır'ın demokrasiye geçmesini istemediklerini iddia eden gazeteci Fehmi Üveydi, Mısır'ın ısrarcı bir şekilde Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanması gerektiğini vurguladı.

Konferans ile ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan SETA Vakfı'ndan araştırmacı Ramazan Yıldırım, Mısır ve Türkiye'nin karşılıklı olarak birbirlerinin tecrübelerinden faydalanmaları gerektiğine vurgu yaparak, "Mısır dost ve kardeş bir ülke. SETA bu konferansı Mısır'da düzenlemekle Türkiye'nin tecrübesinin Mısır'a aktarılmasına katkı sağlıyor" dedi.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, konferansa katılanlar onuruna ikametgahında resepsiyon verdi. Resepsiyona Türkiye ve Mısır'dan çok sayıda gazeteci, akademisyen ve diplomat katıldı.

Kaynak: AA



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,594 µs