En Sıcak Konular

Aman dikkat çekmeyin!

31 Ocak 2012 12:02 tsi
Aman dikkat çekmeyin! Ermeni soykırımı iddialarının reddini suç sayan tasarının kabulünün ardından, Türkiye'deki Fransız firmalarının merkezden 'dikkat çekmeyin' talimatı aldıkları belirtildi.

Le Monde gazetesinin haberine göre işadamları, 2011 yılında 12 milyar Euro'ya ulaşan iki ticaret hacminin, diplomatik ilişkilerde birkaç yıldır süren gerginlik nedeniyle bu yeni gelişmelerden zarar görmesinden endişeli. BNP Paribas'ın Türk ortağı TEB'den bir üst düzey görevli, Le Monde'a yaptığı açıklamada "Dikkat çekmeyin!" talimatı aldıklarını aktardı.

Türkiye'de yerleşik 400 Fransız firması, 100 binin üzerinde istihdam oluşturuyor. Fransız Borsası'nda işlem gören şirketlerin neredeyse tamamı bu firmalar arasında yer alıyor.

Yirmi yıldır Türkiye'de bulunan bir Fransız işadamı, "hükûmete yakın olan büyük bir süpermarket zincirinin ülkeye yeni yerleşen bir Fransız firmasıyla işbirliğini iptal ettiğini" belirtti. İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Sait Karabağlı'nın, Türkiye'deki gelirleri 2 milyar Euro'ya ulaşan toplu yemek devi Sodexo firmasına yönelik boykot çağrısı da gazete sayfalarında yer aldı.

CİROSUNUN YÜZDE 40'I SİLAHLI KUVVETLERDEN

Türkiye'deki cirosunun yüzde 40'ı Silahlı Kuvvetler ile imzaladığı anlaşmalara dayanan Sodexo'nun eski Türkiye Müdürü Eşref Hamamcıoğlu'na göre boykot riski düşük. Gazeteye konuşan Hamamcıoğlu, "Anlaşmalar feshedilmeyecektir. Sadece idari ve gümrük işlemlerinde sıkıntılar yaşanabilir. Bunlar daha çok bireysel, sıra dışı ve popülist eylemler olacaktır. 3 ila 6 ay sürecek bir baskıdan sonra sakinleşecektir. Şimdilik dikkati çekmekten sakınmak gerek." ifadelerini kullandı.

Fransız İşadamları Derneği Medef, Türkiye'deki durumlarından kaygı duyan Fransız şirketleriyle bu hafta Paris'te bir toplantı düzenleyecek. Milli Meclis'in 6 yıl önce benzer bir tasarıyı kabulünün ardından Fransız şirketleri birkaç ay boyunca yüzde 10'luk bir kayıp yaşamıştı.

Le Monde'a göre bugün Fransız ve Türk ekonomileri artık çok daha iç içe: Türkiye, ihracatının yüzde 45'ini AB ülkelerine yapıyor. Dolayısıyla hükûmet kararıyla bir boykot imkânsız görünüyor. Ancak Fransız firmalarının, büyük ihalelerin ve özelleştirmelerin dışında tutulması söz konusu olabilecek.

(CİHAN)

Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,526 µs