En Sıcak Konular

Esad ailesini kaçıramadı

31 Ocak 2012 08:48 tsi
Esad ailesini kaçıramadı
Suriye’de güvenlik güçleriyle rejim karşıtları arasında başkent Şam’ın dış mahallelerinde çatışmalar sürerken, Başkan Esad’ın, ailesini yurtdışına göndermeye çalıştığı öne sürüldü.

Mısır basınına göre kaçak askerlerden oluşan Özgür Suriye Ordusu’nun bir birliği, önceki gün Esad ailesinin konvoyuna tesadüfen rastlayıp havalimanı yolunda ateş açtı. Konvoy saraya geri dönmek zorunda kaldı.

MISIR’ın en köklü yayıncılarından Tevfik Diab’ın torunu tarafından kurulan ve 2003’ten beri Arapça ve İngilizce olarak yayımlanan bağımsız gazete El Masri el Yevm çarpıcı bir iddia ortaya attı. Suriye’de mart ayı ortasından beri süren, BM tahminlerine göre 5 bin 400’ü aşkın kişinin öldüğü rejim karşıtı isyan başkent Şam’ı tehdit etmeye başlarken, Mısır gazetesi Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, ailesini yurtdışına göndermeye çalıştığını ancak başarısız olduğunu öne sürdü. Gazetenin güvenlik gerekçesiyle ismini vermediği “güvenilir kaynaklara” göre önceki gün Şam’da şunlar yaşandı:

Suriye ordusu; Beşar Esad’ın İngiliz pasaportlu eşi Esma Esad, oğlu Kerim (7), kızı Zeyn (9), annesi Enise, ülkenin en zengin işadamlarından olan yeğeni Rami Mahluf ve onun çocuklarını, Şam Havalimanı’na götürerek Suriye’den kaçıracaktı.

Ordunun Filistin’den sorumlu istihbarat biriminin başında bulunan Tümgeneral Muhammed Halluf, önceki günün ilk saatlerinde Esad rejimine başkaldıran askerlerden oluşan Özgür Suriye Ordusu’na katıldığını açıkladı.

Halluf ile beraber kışladan kaçan 300 kadar asker, Şam ve çevresinde Esad rejimine bağlı birliklerle “köşe kapmaca oynamaya” başladı.

Helikopterlerle çatışma

Halluf ve askerleri sonunda Şam Havalimanı yakınlarında, muhafazakar Sünnilerin çoğunlukta olduğu Guta semtine geldi. Büyük bir askeri konvoyun havalimanına ilerlediğini görünce içinde Esad’ın da olabileceğini düşünüp saldırdılar.

Çıkan çatışmaya kısa süre sonra Esad’ın gönderdiği helikopterler de katıldı. Bombalar patlarken, hava trafiği kesildi. Yakınlardaki Rankus gibi isyancı köyler de bombalandı. Bu arada konvoy da saraya geri dönmek zorunda kaldı.

‘Sonları Kaddafi gibi olacak’  

Suriye ordusu, isyancıların eline geçen Şam’ın doğusundaki banliyölerin çoğunda kontrolü yeniden sağlamış olsa da başkentte durum kritik. Tank ve topçu desteğiyle kontrol altına alınabilen dış mahallelerden Hamuriye, başkentin merkezine sadece 8 km uzaklıkta. New York Times’ın girdiği Şam’a 30 km.mesafedeki Rankus’ta da isyancıların ağır silahlarla mevzilendiği gözleniyor. Dün çoğu asker en az 45 kişi öldü, hafta sonunda 50’den fazla askerin cenazesi toprağa verildi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşan Suriye Ulusal Konseyi üyesi Heysem Melih, Esad ve ailesini Kaddafi gibi bir sonun beklediğini söyledi.

Komplo demişti

Esma Esad, oğlu Kerim (7) ve kızı Zeyn (9) ile en son 12 Ocak’ta, Şam’da düzenlenen mitingde görüntülenmişti. Esma Esad,“Geleceğimize güveniyorum. Hiç şüphesiz bu komployu mağlup edeceğiz” demişti.

Savaş alanı oldu

Şam’dan en fazla 15 km. uzakta bulunan Harasta, Duma ve Sakba gibi kasabalarda 300 metrede bir askeri kontrol noktaları, sokaklarda kum torbaları var. Tank ve ağır silah sesleri eksik olmuyor. İsyancıların petrol hatlarını da hedef alan sabotajları nedeniyle milyonlarca Suriyeli elektriksiz, gıda ve ilaç stokları tükeniyor.

hurriyet

Bu haber 798 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,025 µs