En Sıcak Konular

CHP'de muhalif rest

31 Ocak 2012 08:09 tsi
CHP'de muhalif rest Deniz Baykal, Kılıçdaroğlu'nu köşeye sıkıştırdı...

CHP’de muhalifler harekete geçti. Kılıçdaroğlu’nun ‘kurultay çağrısı’nda seçim yasasını ve parti tüzüğünü ihlal ettiği vurgulandı.

“Yargıya gideriz” resti çekildi. CHP’de kılıçlar çekildi. Muhalifler kurultayın 362 delegenin imzası nedeniyle yapılmadığını açıklayan Kılıçdaroğlu’na iki sayfalık uyarı yazısı gönderdi. Yazıda, yasaların ve tüzüğün çiğnendiği vurgulanırken Saadet Partisi’nin ‘kayyumlu kongre’ yaptığı hatırlatıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 26 Şubat için yaptığı olağanüstü tüzük kurultayı çağrısını, 362 muhalif delegenin imzası nedeniyle yapmadığı yönündeki açıklamasımuhalefeti harekete geçirdi. İmzacı delegeler Parti Genel Sekreterliği aracılığıyla Kılıçdaroğlu’na iki sayfalık uyarı yazısı gönderdi.Uyarı yazısında “Saadet Partisi’nde Yargıtay kararı ile kayyumlu kongre gerçekleştirildiği” hatırlatılırken Kılıçdaroğlu’nun, Siyasi Partiler Yasası (SPY) ve parti tüzüğüne aykırı davrandığı vurgulandı. Kılıçdaroğlu’na gönderilen belgeler arasında Saadet Partisi’nin kayyum kongresi ile ilgili yargı kararları da yer aldı. Muhalifler, gazetelerde yayımlanacak kurultay ilanını bekleyecek ve gündemde talep ettiklerimaddeler yer almazsa yargıya başvuracak.

EKİPLER KIRMIZI ALARMDA

Kılıçdaroğlu’nun hukuk tartışması başlatan açıklamaları Deniz Baykal ve eski Genel SekreterÖnder Sav’ı harekete geçirdi. Baykal ve Sav cepheleri, ayrı ayrı değerlendirmeler yaptı. Ekipler arasında ikinci adamlar aracılığıyla fikir alışverişi de gerçekleşti.

MAHKEME KARARLARI EKTE

Sav ekibinin değerlendirmesinin ardından Yeniden CHP Hareketi’nin sözcüsü konumundaki Ankara eski İl Başkanı Ali Yıldızlı, GenelMerkez’e giderek, Kılıçdaroğlu’na iletilmek üzere iki sayfalık uyarı yazısını, ekli mahkeme kararları ile Genel Sekreterliğe teslim etti. Uyarı yazısında, 22 Aralık 2011 tarihindeki PartiMeclisi (PM) toplantısı hatırlatılarak, olağanüstü tüzük kurultayının reddedildiği belirtildi. Parti tüzüğünün 54. maddesinin 3. fıkrasına göre, olağanüstü kurultayı toplama hakkının PM ve Genel Başkan’da olduğu ancak iki organın, kurultayı toplamayacakları anlaşılınca, Kurultay üyelerinin beşte birinin fazlası noterden onaylı imzalarla talebin gerçekleştirildiği kaydedildi. Yazıda, delegelerin başvurusunun ardından Kılıçdaroğlu’nun “Benim de yetkim var onu kullanıyorum” demesinin Siyasi Partiler Yasası’na ve parti tüzüğüne aykırı olduğu vurgulandı. Tüzüğün 54.maddesine göre, “Olağanüstü toplantının gündemi isteyenlerce düzenlenir. Olağanüstü toplantıda, yalnız gündemdeki konular görüşülür” hükmüne dikkat çekilerek, PMve Genel Başkan’ın kurultay delegesinin iradesinin önüne geçmesinin olanaksız hale geldiği ifade edildi.

SAADET PARTİSİ ÖRNEĞİ

Uyarı metninde, Saadet Partisi’nin kayyumla kongreye gitmesi örnek gösterilerek, ilgili yargı kararları ek olarak Kılıçdaroğlu’na iletildi. Yazıda, kurultay ilanının bekleneceği ifade edilerek, “Belirlediğimiz gündemin dışında bir gündem ilanı halinde yargı yoluna gidileceğini duyurmak zorunda kaldığımız için üzgünüz” görüşü dile getirildi.

18 OCAK’TA İŞ BİTTİ

Ankara eski İl Başkanı Ali Yıldızlı, BUGÜN’e yaptığı açıklamada, “18 Ocak’ta bu iş bitmiştir. İmzalar18 Ocak’ta teslim edilmiştir. 18Ocak’tan itibaren 45 gün içinde kurultay çağrısı yapılır. Yetki, 18Ocak itibariyle delegededir” dedi.

Gök: Sulandırma girişimi partiye zarar verir

Olağanüstü tüzük kurultayı için imza veren CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Kılıçdaroğlu’na sert tepki gösterdi. Gök, “İki laftan birisi hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü olan partimizde, Genel Merkez’in hukuksuzluğu esas alması, partiye, ideolojimize ve parti örgütlerimize karşı ağır bir hakarettir. Ya hukuk devleti demeyelim eğer diyeceksek öncelikle parti içi hukuku, yani kendi evimizde hukuku egemen kılalım. Genel Merkez’in yapacağı tek şey toplanan imzalar ve onların belirlediği gündem ve tüzüğün 54. maddesi gereği bu kurultayı yapmaktır. Bunu sulandırma girişimleri partiye zarar verir” dedi.

Atatürk’ten korkuyorsun

Muhalefetin Genel Merkez’e başvurusunun ardından parti muhabirlerine iki sayfalık dilekçe mail atıldı. Ancak bir süre sonra “düzeltme” uyarısı ile “Yeniden Tüzük Hareketi” adresinden, Genel Merkez’e verilen iki sayfalık dilekçe, ağır ifadeler içeren “ön yazı” ile yeniden gönderildi. Dilekçede imzası bulunan Konya eski İl Başkanı Orçun Güney Çalık ve arkadaşları adına gönderilen metinde, şu ifadeler dikkat çekti: “Kılıçdaroğlu takım tutar gibi parti tutmayın, diyor. Sizin futbol bilginiz ve takım tutma anlayışınız bu kadar. Ama maalesef siyaseten de anlamıyormuşsunuz. Siz CHP’lilerin anadan, atadan, babadan CHP’li olmasını istemiyorsunuz. Çünkü bu insanlar CHP’nin genleri ile oynatmazlar. Siz CHP’nin genleri ile oynamak istiyorsunuz. Neden Atatürk’ün adını ağzınıza almıyorsunuz. Almaktan korkuyorsunuz.”

Matkap: Kayyum olmaz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, MYK öncesi yaptığı açıklamada, delegelerin imzası ile ilgili de kurultay yapılabileceğini belirtti. Matkap, ikinci kurultay çağrısının ne zaman olacağına yönelik bir soru üzerine, bunun genel başkanın kararına bağlı olduğunu belirterek, ‘’Kesinlikle 45 günü geçmeyecek’’ dedi. Matkap, ‘’İki kurultay mı yapılacak’’ sorusu üzerine, ‘’İki de yapılır, üç de yapılır’’ şeklinde konuştu. Matkap, ‘’kayyum uyarıları’’ olduğunun ifade edilmesi üzerine ‘’45 günlük yasal süre içerisinde çağrı gereğinin yerine getirilmesi halinde böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını’’ bildirdi.

bugün
 

Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,744 µs