En Sıcak Konular

Esad için 'artık çok geç'

30 Ocak 2012 19:28 tsi
Esad için 'artık çok geç' " 'Bu işler rüyanızda göremediğiniz noktalara gelecek. Onun için bugün ne yaparsan katkısı olur ama yarın ne yaparsan yap geç olur' demiştik. Şimdi artık her şey için geç."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye konusunun BM'ye taşınması ile ilgili olarak ''Suriye yönetiminin işin nereye varacağını görmesi lazım ve ona göre kendisine uzatılan bu diyalog, diplomasi, çözüm yollarını dikkate alması lazım'' dedi.

Gül, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gerçekleştirdiği ziyareti izleyen Türk gazetecilerle bir araya gelerek, sohbet etti. BAE Devlet Başkanı ve Abu Dabi Emiri Şeyh Halife ile yaptıkları görüşmenin verimli geçtiğini, önemli konuları ele aldıklarını belirten Gül, ilişkilerin siyasi anlamda mükemmel bir şekilde geliştiğini ifade etti. BAE'nin bölgenin ikinci büyük ekonomisi olduğuna işaret eden Gül, iki ülke arasındaki 5 milyar dolarlık ticaret hacminin 10 milyar dolar olmasının hedeflendiğini kaydetti.

Ülkede büyük projeler gerçekleştirildiğini, halen de yeni projelerin hayata geçirildiğini belirten Gül, söz konusu milyarlık projelere Türk şirketlerinin de teklif verdiğini, projelerin Türk firmalarınca gerçekleştirilmesi için Şeyh Halife'den destek istediğini söyledi. Ülkenin kaynaklarının ve fonlarının büyüklüğüne, bu fonların Türkiye'ye gelmesinin önemine de değinen Gül, Türk şirketlerinin burada büyük işler yapmasından da memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Finans merkezi de olan Birleşik Arap Emirlikleri'nde üst düzey yönetici olarak çok sayıda Türk'ün çalıştığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, emirliğin hava ve deniz ulaşım merkezi olarak bütün dünyayı birbirine bağladığını ifade etti.

Türkiye'deki yatırım ortamına da değinen Gül, ''Biz yatırım ortamını ne kadar iyileştirdik dersek diyelim, demek ki hala noksanlarımız var. Bu tamamen güvenle ilgili. Dünyanın her tarafına bu kadar büyük yatırım yapan insanlar, Türkiye gibi büyük, potansiyeli olan, önü açık olan bir ülkeye daha çok yatırım yapacaklardır. Bu da bizim açımızdan elzem. Bizim kendi tasarruflarımızla Türkiye'yi istediğimiz yere daha süratli taşımamız mümkün değil'' dedi. Büyümenin ve yatırımların kaynağının sermaye olarak ülkeye gelmesinin en iyi yol olduğunu vurgulayan Gül, Türkiye'nin buradan büyük bir hayranlıkla takip edildiğini kaydetti.

Körfez ülkelerinin demiryollarıyla birbirine bağlanmasına yönelik çalışmalar olduğunu hatırlatan Gül, Körfez ülkelerinin Türkiye üzerinden hem Avrupa'ya hem de Çin'e bağlanması konusunda projeler üretilmesinin önemine işaret etti.

-''Çevremiz ısınıyor, biz de soğutalım diye uğraşıyoruz''-

Görüşmelerde Suriye konusunun gündeme gelip gelmediğini sorulması üzerine de Gül, Suriye ile ilgili konuların görüşüldüğünü, bu konuda BAE'nin Arap Birliği ile hareket ettiğini söyledi.

Arap Birliği'nin Suriye konusunu Birleşmiş Milletler'e taşımasının nasıl bir sonuç doğuracağına ilişkin soru üzerine de Gül, şöyle konuştu:

''Bütün bunların en büyük katkısı şöyle olacaktır; Suriye yönetiminin işin nereye varacağını görmesi lazım ve ona göre kendisine uzatılan bu diyalog, diplomasi, çözüm yollarını dikkate alması lazım. Burada en önemlisi o. Biz ta başında, geçen yıl söylediğimiz, 'Bu işler rüyanızda göremediğiniz noktalara gelecek. Onun için bugün ne yaparsan katkısı olur ama yarın ne yaparsan yap geç olur' demiştik. Şimdi artık her şey için geç. Dün de Şam'ın etrafında büyük olaylar oldu.''

Türkiye'nin çevresinde sıcak problemler geliştiğini dile getiren Gül, ''Çevremiz de hep ısınıyor. Biz de onları hep soğutalım diye uğraşıyoruz. Bizim bütün arzumuz da bu meselelerin diyalogla, diplomasiyle çözümüne katkıda bulunmak Türkiye olarak. Türkiye'nin bu gücü, kapasitesi var, bunu da herkes biliyor. Onun için hiçbir dönemde bu kadar aktif olunmadı çünkü o kadar çok olay var ki'' diye konuştu.

-''Dizilerin sonunu sordular''-

Görüşmelerde BAE televizyonlarında gösterilen Türk dizilerinin de gündeme geldiğini anlatan Gül, kendisine ''Dizilerin sonunu söyleyin, yoksa hanımları televizyonların başından kaldıramıyoruz'' diye espri yaptıklarını aktardı.

Türkiye'yi seyrederken kendilerinden bir parça da görmenin dizilere ilgiyi artırdığını kaydeden Gül, damak tadı tutunca yemeklerin sevilmesi gibi, bu zevklerin de birbirini tutmasının önemli olduğunu belirtti. Gül, ortak değerlerin, ortak tarihin, yapısal benzerliğin bulunmasının İstanbul'a ve Türkiye'ye olan hayranlığı arttırdığını söyledi.

Zayed Üniversitesi'nde öğrencilerle bir araya geldiğinde, ''Muhteşem Yüzyıl'' dizisinin de gündeme geldiğini söyleyen Gül, ''Hepsi diziyi takip ediyorlar'' dedi.

A.A.



Bu haber 1,068 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,473 µs