En Sıcak Konular

İndependent: Büyük başarı örneği Türkiye

30 Ocak 2012 17:06 tsi
İndependent: Büyük başarı örneği Türkiye İndependent gazetesinin ünlü Ortadoğu uzmanı Patrick Cockburn, "Kaplan Türkiye, Kavşakta" başlığı ile yayımladığı İstanbul kaynaklı geniş haberi analizinde Türkiye'nin 10 yıllık yükselişini yorumladı.

İndependent gazetesinin tanınmış gazeteci yazar ve Ortadoğu uzmanı Patrick Cockburn, "Kaplan Türkiye, Kavşakta" başlığı ile yayımladığı İstanbul kaynaklı geniş haberi analizinde Türkiye'nin son 10 yıllık dönemin dünyanın "en büyük siyasi ve ekonomik başarı öykülerinden biri" olduğunu, cezaevlerinden işkencenin bittiğini, Ankara'da gücün kimin elinde olduğunu darbeler değil seçimlerin belirlediğini, "Adalet ve Kalkınma Partisi, Batı'nın tam cesaretlendirmek istediği ılımlı, demokratik, kapitalizm yanlısı bir hükümet türüydü" yorumunu yaptı.

"Geçen yıl yabancı medya eleştirilere yer vermeyen Türkiye'yi, polis devletleri çökmeye başladığı Arap Dünyası için bir model olarak destekledi" diyen gazete, AKP döneminde gerçekleşen "Türk mucizesinin" özlü olduğunu, Avrupa'daki İrlanda veya Yunanistan gibi ülkelerin aksine siyasi ve ekonomik değişiminin "gerçek" olduğunu kaydetti.

SİYASİ REFORMLAR DURMA NOKTASINA GELDİ

Bu bağlamda Türkiye'nin son 10 yılda ulusal gelir ve ihracatın katlandığını, Kobiler'in yorulmaz ihracatçılara dönüştüğünü, yabancı yatırımların aktığını, Türk ekonomisinin dünyanın 15'inci ekonomi haline geldiğini belirten gazete "İşte şimdi tehlikede olan bu kazanımlardır. Siyasi reformlar iki yıl önce durma noktasına geldi" ifadesini kullandı.

Haberde "Türkiye'nin yeni kavuştuğu güce olan aşırı güven, dikkatini hayati sorunlardan ki en önemlisi Kürt ayaklanmasına son vermektir - uzaklaştırdı" yorumu yapıldıktan sonra "Bazı Türk liberaller, AKP'nin iktidarda 10 yıla yakın bir süre bulunduktan sonra seleflerince kullanılan baskı mekanizmaları benimsemeyi uygun gördüğünden kuşkulanıyorlar" denildi.

BASKILAR ÇOK CİDDİ

Baskıların "çok ciddi" olduğunu öne süren gazete, bu çerçevede Sınırı Aşan Gazeteciler Örgütü'nün Türkiye'nin basın özgürlüğü açısından 178 ülke arasında 148'nci sırada yerleştiren raporuna gönderme yaptı. "Sık sık gazetecilerin haklarındaki suçlamaları bilmeden bir yılı aşkın süre tutuklu kaldığı"nı yazan gazete, ifade özgürlüğü ile terör örgütü üyeliği arasındaki farkın net olmadığı görüşlerine de yer verdi.

İngiliz gazetesi, liberallerin "derin devlet"in hala faaliyet göstermesinden korktuğunu, hükümeti eleştirenlerin de, "AKP'nin artık bu karanlık ajanların köklerini kazmakla ilgilenmediğinden kuşkulandığı"nı da kaydederek, Dink davasına ilişkin tartışmalı yargı kararına değindikten sonra, "AKP hükümeti ise, başlıca mücadelesini ordunun devlet üzerindeki kontrollüne son vermek için verdiğini savunabileceği"ni de belirtti.

ORDU AKP'Yİ, ABD İSTEMEDİĞİ İÇİN DEVİRMEDİ

Buna karşın, "ordunun AKP hükümetini, ABD'nin istemediği için devirmediği" görüşlerinin de aktarıldığı haberde,Türkiye'deki reform ivmesinin azalmasının başka bir nedeni olarak da AB üyeliğinin gerçekleşmemesi gösterildi.

İndependent, "Büyük bir siyasi yeteneği olan dindar ve popülist milliyetçi Sayın Erdoğan, giderek artan biçimde bir otokrat gibi görünüyor ve hareket ediyor" savlarına da yer verdiği haberinde Avrupa'nın Türkiye'yi reddetmesinin en az "psikolojik olarak Türkiye'nin Ortadoğu'daki genişleyen rolü ile telafi edildiği ancak bu bölgedeki girişimlerinin de ekşimeye başladığı" yorumunu da yaptı.

MISIRLILAR ERDOĞAN'I BEĞENİYORLAR AMA..

İki yıl önce komşularıyla siyasi ve ticari ilişkilerini geliştirenTürkiye'nin Arap Baharı'ndan sonra "at değiştirdiği, eski müttefiklerini terk ettiğini, Libya ve Suriye'de protesto edenleri ve ayaklananları desteklediğini" değerlendirmelerinde bulunuldu.

Haberde Mısır gibi ülkelerde Başbakan Erdoğan'a duyulan hayranlığına dikkat çekilerek "Ancak bu popülaritenin avantajları abartılabilir. Mısırlılar, Sayın Erdoğan'ı beğenebilir ama kendilerini yönetmesini talep etmiyorlar. Şimdi Türkiye, Suriye ve Irak hükümetlerinin husumetini kışkırtan aşırı güvenin bedelini ödemek zorunda kalıyor" sözlerini de kullandı.

TÜRK YÜKSELİŞİ KÖPÜĞE DÖNÜŞÜR MÜ?

"Türk yükselişi, bir köpüğe dönüşür mü" sorusunu da soran İngiliz gazetesi, "Önceki daralmalar, yabancı sermaye çıkışlarına tanık olmuşlardı. Türkiye'ye yatırım yapan Avrupalı bankalar, kendileri de kırılgandır. Ancak Türkler, hala gemi ve araba gibi şeyler yapıyor. İstanbul'un çevresi, daha teknik ürünlerin yanı sıra mobilya, tekstil ve ayakkabı üreten işyerleriyle dolu" diye yazdı.

Gazete, haberini, "Türkiye'nin Avrupa'daki hasta adamlara katılıp katılmayacağını gelecek yıl gösterecek. Aynı yılda da Türkiye'nin nihayet otokratik devletin mirasından kurtulup kurtulmadığı da belli olabilir" sözleriyle noktaladı.

Bu haber 986 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,662 µs