En Sıcak Konular

Fazla mesai = Ağır depresyon

30 Ocak 2012 16:28 tsi
Günde 11 saatten fazla çalışanların depresyona yakalanma ihtimalinin ikiye katlandığı ortaya çıktı.

İngiliz araştırmacılar tarafından 2 bin 123 çalışan arasında gerçekleştirilen uzun süreli araştırmada günde üç ila dört saat arasında fazla mesai yapanların olağan mesai saatleriyle çalışanlara kıyasla çok daha fazla ruhsal rahatsızlığa yakalandığı belirlendi.

Araştırmayı yürüten Londra Üniversitesi uzmanlarından Marianna Virtanen vardıkları sonuçlar hakkında yaptığı değerlendirmede, "İstisnai olarak yapılan fazla mesai çalışan ve toplum açısından karlı olmakla birlikte, rutine dönüşen fazla mesailer ağır depresyona yakalanma riskini katlayarak arttırıyor." ifadelerini kullandı. Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar fazla mesainin depresyonu neden arttırdığına ilişkin somut bir sonuca varamazken, konuyla ilgili olarak yapılan diğer araştırmalar işe çok fazla vakit ayırmanın çalışanların aileleriyle çatışmalar yaşamasına neden olduğunu, işi unutup rahatlayacak vakit bulamadığını ve stres hormonlarında artış görüldüğünü gösteriyor.

University College London'dan Marianna Virtanen idaresinde Finlandiya'nın başkenti Helsinki'deki İş Sağlığı Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ve sonuçları PLoS ONE dergisinde yayınlanan araştırmaya bin 626 erkek ve 497 kadın çalışan katıldı. Yaş ortalaması 47 olan çalışanlar 3,8 ila 7,2 yıl süreyle gözlemlendi. Günde 7 ila 8 saat çalışan bin 105 kişiden 38'inde depresyon belirtileri görülürken, 11 ila 12 saat çalışanlarda rakamın altı kat artarak 227'ye yükseldiği görüldü. Araştırmanın başında yapılan ilk muayenelerde çalışanların birçoğunda depresyon belirtileri görülürken, ilerleyen yıllarda çalışanlardan 66'sı (yüzde 3,1) ağur depresyona yakalandı. Bu arada 6 bin çalışan arasında yapılan başka bir araştırma ise günde 3 ila dört saat arasında fazla mesainin koroner damar rahatsızlıklarını yüzde 60 oranında arttırdığına işaret ediyor.

(CİHAN)

Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,574 µs