En Sıcak Konular

Beyaz kabus kaç gün daha sürecek?

30 Ocak 2012 15:34 tsi
İstanbul'da kar yağışı etkisini artırdı. Kent beyaza bürünürken ana arterlerin bile kar tuttuğu görüldü. Yetkililer, bir konuda sürücüleri uyardı. Kar kaç gün sürecek?

Sibirya'dan gelen soğuk hava dalgası etkisine girdi. Havalar soğumaya devam ediyor. İstanbul'da kar yağışı gece boyunca devam ederken sabaha karşı etkisini artırdı. Kentin büyük bir bölümü beyaza bürünürken zaman zaman ana arterlerin bile kar tuttuğu görüldü.

SÜRÜCÜLERE ÖZEL ARAÇLARLA ÇIKMAYIN UYARISI

Buzlanma ile birlikte buz tutan yollar sürücüler için ciddi tehlike oluşturmaya başladı. Özellikle gece araç kullanacak sürücülerin buzlanmaya karşı dikkatli olmaları uyarısında bulunuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKOM yetkilileri, donanımsız ve özellikle kar lastiği olmayan araçların kesinlikle trafiğe çıkmaması konusunda uyarıyor.

Yetkililer ulaşım için, toplu taşıma araçlarının kullanmasını tavsiye ediyor. İstanbullular için kar uyarısı bir kaç gün daha devam edecek.

AKOM KIRMIZI ALARMA GEÇTİ

Kar yağışı nedeniyle şehir hatları vapurları seferleri iptal edilirken, İETT 350 ek sefer koydu.



AKOM'dan yapılan açıklamada, karla mücadele ekiplerinin buzlanmaya karşı çalışmalarını 9 bölgede 2 bin 406 personel ve 870 araç ile aralıksız sürdürdüğü kaydedilirken, kar yağışının etkisini arttırmasıyla kırmızı alarma geçildiği belirtildi. Kar yağışı ile mücadele kapsamında dün geceden itibaren 3 bin 772 ton tuz, 73 ton solüsyon kullanıldı.

Ana arterlerde 28 ayrı noktaya yerleştirilen buzlanma erken uyarı sisteminin uyarıları dikkate alınarak buzlanan yollara müdahale ediliyor. Sensörlerin algıladığı yol yüzeyi sıcaklığı otomatik olarak merkez bilgisayarlarına iletiliyor. Burada yapılan analizlerle sahada çalışan küreme ve tuzlama amirlerinin cep telefonlarına 45 dakika öncesinden “buzlanma başlangıcı müdahale edin” şeklinde uyarı mesajı gönderiyor.

Ekipler belirtilen yolda çalışma yaptıktan sonra yine sensörlerden “ Buzlanmaya müdahale edildi, risk ortadan kalktı” mesajı geliyor.



Kar yağışı ulaşımda aksamalara da sebep oluyor. Kar yağışı ve fırtına nedeniyle şehir hatları vapurları seferlerini yapamıyor. İstanbul Deniz otobüsleri (İDO) seferlerinde de aksamalar yaşanıyor. İETT çeşitli hatlarda 350 ek sefer koydu. İstanbul metrosu da seferlerini sıklaştırdı.

OKULLARIN TATİLDE OLMASI TRAFİĞİ RAHATLATTI

Okulların sömestr tatilinde olması ve çok sayıda kişinin özel araçları yerine toplu taşıma araçlarını kullanması sorunun daha da büyümesini önledi.

Ancak, metro ve metrobüslerde aşırı izdiham oldu. Sabah erken saatlerde metrobüs duraklarında insan seli oluşurken, araçlar varış noktalarına geldikten sonra durmadan yeniden sefere çıktı.

BU HAFTA HAVA NASIL OLACAK?

Yapılan son değerlendirmelere göre; Edirne, Çanakkale, İzmir ve Manisa dışında Ülkemiz genelinde görülecek olan yağışların; öğleden sonra Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak, Hakkari, Diyarbakır, Adıyaman, Batman, Mardin, Siirt ile Antalya'nın Manavgat ve Alanya ilçelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Yağışların; Akdeniz kıyılarında yağmur ve sağanak, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Marmara'da orta kuvvette, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI: Batı kesimlerde 3 ila 5 derece azalacak.

RÜZGAR: Genellikle kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif arasıra orta kuvvette, Marmara ve Kuzey Ege'de kuvvetli ve kısa süreli fırtına (50-70 km/sa) şeklinde esmesi bekleniyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların; öğleden sonra Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak, Hakkari, Diyarbakır, Adıyaman, Batman, Mardin, Siirt ile Antalya'nın Manavgat ve Alanya ilçelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (Ani sel, su baskını, ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

BUZLANMA VE DON UYARISI: Marmara'da orta kuvvette, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın; Marmara ve Kuzey Ege'de kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (50-70 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

ÇIĞ UYARISI: Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.



BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA: Çok bulutlu, Edirne ve Çanakkale dışında bölge genelinin aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın; kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/sa) esmesi bekleniyor. Bölge genelinde orta kuvvette buzlanma ve don olayı bekleniyor.

EGE: Parçalı ve çok bulutlu, İzmir ve Manisa dışında bölge genelinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Aydın ve Muğla çevrelerinde yağmur ve sağanak, Denizli, Kütahya, Afyon ve Uşak çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Rüzgar; Kuzey Ege kıyılarında kuzeyli yönlerden kuvvetli (30-50 km/sa) olarak esmesi bekleniyor. Bu gece ve yarın sabah saatlerinde bölgenin kıyı kesimlerinde hafif, iç ve yüksek kesimlerinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

AKDENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Kıyılarda sağanak, iç kesimlerde kar şeklinde görülecek olan yağışların; öğleden sonra Antalya'nın Manavgat ve Alanya ilçelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bu gece ve yarın sabah saatlerinde bölgenin kıyı kesimlerinde hafif, iç ve yüksek kesimlerinde orta ve yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

İÇ ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, güneyi ile zamanla bölge genelinin aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölge genelinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

BATI KARADENİZ: Çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin kıyı kesimlerinde hafif, iç ve yüksek kesimlerinde orta ve yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Çok bulutlu, kıyıları ile öğleden sonra bölge genelinin aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bu gece ve sabah saatlerinde bölgenin kıyı kesimlerinde hafif, iç ve yüksek kesimlerinde orta ve yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

DOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, güney ve batısı ile zamanla bölge genelinin aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; öğleden sonra Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak ve Hakkari çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bölge genelinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor. Bölgenin kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; öğleden sonra Diyarbakır, Adıyaman, Batman, Mardin ve Siirt çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bu gece ve yarın sabah saatlerinde bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,178 µs