En Sıcak Konular

Kırgızlar, ABD üssüne bayrak açtı

30 Ocak 2012 14:36 tsi
Kırgızistan'da Cumhurbaşkanı Almazbek Atamabayev'den sonra halk da ABD üssüne tepki gösterdi.

2001'den beri ülkede faaliyet gösteren ABD askeri üssünü protesto eden vatandaşlar, üssün kapatılması talebiyle ABD'nin Bişkek Büyükelçiliği önünde gösteri yaptı.

Daha çok üsse yakın yerleşim yerlerinde yaşayanların iştirak ettiği eylemde göstericiler, çevreye verdiği zarar gerekçesiyle ABD üssünün kapatılmasını, maruz kaldıkları zararın karşılanmasını talep etti.

Olaysız gerçekleştirilen gösteride eylemciler, "Obama mektuplarımıza cevap ver", "Kırgızlar, cennet gibi ülkemize sahip çıkalım", "Temiz çevre istiyoruz", "Temiz çevrede yaşamak için mücadele" ve "ABD askeri, ülkemi terk et" şeklinde pankart taşıdı. Bazı sivil örgüt temsilcilerinin de iştirak ettiği gösteride, büyükelçilik binası önüne çizmelerin ters giydirildiği sopalar dikildi.

Üs aleyhine sloganlar da atan eylemciler, taleplerini içeren bildiri metnini elçilik görevlilerine teslim ettikten sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Yaklaşık 11 yıldır Kırgızistan'da faaliyet gösteren ABD askeri üssü daha önce de birçok defa kapanmak istenmişti. ABD mevcut askeri üssün ismini 'transit merkez üs' şeklinde değiştirerek Kırgızistan'daki askeri varlığını koruyabilmişti. Üssün kira sözleşmesi ise 2014'te sona eriyor.

Bundan önce de Kırgızistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev üs ile ilgili olumsuz açıklamada bulunmuştu. Atambayev en son " Kırgızistan'ın sivil havaalanında askeri üsse ihtiyacı yok, bu tehlikelidir. Manas'ın sivil havaalanı olmasını istiyoruz. Ya ABD 2014 yılında Manas'tan çıkar ya da Rusya veya başka ülkelerle ortaklaşa transit taşımacılık merkezi kurar." uyarısında bulunmuştu.

(CİHAN)

Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,189 µs