En Sıcak Konular

Libya, Somali olur mu?

30 Ocak 2012 13:50 tsi
Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinin üzerinden aylar geçmesine rağmen Libya'nın siyasî bir bütünlük sağlayamaması halk üzerindeki parçalanma korkusunu artırıyor.

Son dönemde Kaddafi'yi deviren silahlı muhalif güçler arasında artan çatışmalar, fiilî olarak yönetimi elinde bulunduran Geçici Konsey binalarına yapılan saldırılar ve gittikçe yayılan gösteriler, ülkenin yeni bir Irak ya da Somali olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu şeklinde yorumlanıyor.

Konuyla ilgili olarak İngiliz haber ajansı Reuters'ta yayınlanan bir analizde ise "Kabileler, çıkar grupları ve silahlı muhalifler birbirine güvenmezken, daha da kötüsü halkın tarafsız hakem olarak gördükleri güvenilmez iken, yeni Libya'da güç paylaşımı nasıl olacak?" diye soruldu. Varfalla gibi bazı büyük kabilelerin iktidarı ele geçirmeye çalıştığı yönündeki iddialar, Mustafa Abdülcelil liderliğindeki Geçici Milli Konsey üyelerine karşı artan güvensizlik, silahlı grupların silahlarını bırakmaması ve aralarındaki çatışmaların yayılması, günlük 1,3 milyon varile çıkan petrol satışının nasıl değerlendirildiğinin şeffaf olmaması şimdilik birlik ve bütünlüğün sağlanmasının önündeki en büyük engel. Kaddafi rejiminin devrilmesinden sonra şehirler silahlı muhalif gruplar tarafından kontrol ediliyor. Başta başkent Trablus olmak üzere bazı büyük şehirler ise rakip gruplar arasında paylaşılmış durumda.

BM'DEN MİLİS UYARISI

Ülkenin kısa süre içinde parlamento seçimlerini gerçekleştirmesinin krizi belli ölçüde çözebileceği, ancak aralarındaki güvensizliğin had safhaya ulaştığı 100'den fazla kabile ya da grubun bulunduğu ülkede, seçimlerin nasıl yapılacağının da büyük bir soru işareti oluşturduğu ifade ediliyor. BM İnsan Hakları Komisyonu, Libya'da tutuklulara yönelik ciddi insan hakları ihlalleri tespit edildiğini duyurdu. Konuyla ilgili olarak önceki gün BM Güvenlik Konseyi'ne bilgi veren Konseyin Başkanı Navi Pillay, işkenceye maruz kalanların ağırlıklı olarak Kaddafi yandaşı ve Afrika'dan getirildiği öne sürülen paralı askerler olduğunu ifade etti. Merkezî yönetimin zayıf olmasından dolayı tutuklulara nasıl bir muamele yapıldığı tam olarak bilinmiyor. İnsan hakları örgütleri tutukluların bir an önce mahkeme karşısına çıkarılmaları, suçlu bulunanların ise denetime açık hapishanelerde tutulmaları gerektiğini belirtiyor. Hapishanelerde en az 8 bin tutuklunun bulunduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Zaman



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,834 µs