En Sıcak Konular

Karababa'nın pasivize edildiği iddiası yalanlandı

30 Ocak 2012 13:01 tsi
HSYK tarafından İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğinden İstanbul Adalet Komisyonu üyeliğine atanan Karababa'nın pasif göreve getirildiği iddiaları yalanlandı.


Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) kararnamesi ile İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğinden İstanbul Adalet Komisyonu üyeliğine atanan Hakim Mehmet Karababa’nın daha pasif göreve getirildiği yönündeki iddiaların gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıktı.

Mehmet Karababa’nın atamasına ilişkin bilgi veren HSYK kaynakları, Adalet Komisyonu üyeliğinin mahkeme üyeliğinden itibarlı olduğuna işaret etiller.

Aynı kaynaklar, İstanbul’da özel yetkili 9 mahkeme, bunlara üye kırka yakın hakim bulunduğuna dikkat çekerlerken Adalet komisyonunun sadece 3 üyesi bulunduğunu bu komisyonun İstanbul genelinde başta personel alımı olmak üzere çok kritik kararlar verdiğini kaydettiler.

Karababa, komisyon başkanı Sabri Bayındır, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ile birlikte görev yapacak.1969 doğumlu olan Mehmet Karababa, komisyona bu güne kadar atanan en genç hakim olduğu da bir başka ayrıntı.

KRİTİK KARARLARIN ALTINDA İMZASI VAR

Mehmet Karababa 2007 yılında atandığı Beşiktaş Adliyesi’nde birçok kritik kararın altına imza attı.

Karababa, kamuoyunda uzun süre tartışılan Hakim Oktay Kuban’ın 23-28 Mart 2010 günleri arasındaki nöbeti sırasında Balyoz sanıklarını tahliye etmesine ilişkin kararı ortadan kaldıran İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde yer aldı.

Bizzat Hakim Karababa tarafından yazılan karar metninde hakimin tutuklama ve tahliye kararlarında taktir hakkının sınırsız, sorumsuz ve keyfi kullanamayacağı belirtildi.

Aynı kararda hakim kararının üç kişilik heyetten oluşan ve denetim mercii olan heyet kararlarına üstün olamayacağı belirtildi ve aksinin kabulü taktir hakkının kişilerin güç, nüfuz ve sosyal konumlarına göre kullanılması anlamına geleceği kaydedildi.

Karababa ayrıca Balyoz soruşturması kapsamında Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan ve Taktik Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay hakkında çıkarılan yakalama kararları altında da imzası bulunuyor.

Söz konusu kişiler eski HSYK’nın Beşiktaş Adliyesi’ne atandığı hakim Oktay Kuban tarafından tutuklamaya gerek görülmeden serbest bırakılmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı serbest bırakılma kararına itiraz etmişti.

İMAMAMIN ORDUSU KARARI

Mehmet Karababa’nın uzun süre tartışılan en önemli kararlarından bir tanesi de Ergenekon örgütünün amaçlarına hizmet etmek amacıyla hazırlandığı ileri sürülen “İmamın Ordusu” isimli kitabın toplatılmasına ilişkin karar oldu.

Kararda metnin henüz kitap değil taslak aşamasında olduğu Ergenekon örgütünün talimatlarıyla hazırlandığı, sansasyonel ve dezenformasyon amaçlı hazırlandığı örgüt üyelerince kitaba müdahaleler edildiği kaydedildi. Söz konusu karar İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin diğer üyelerinin oluşturduğu heyet tarafından yerinde görülmüş yapılan itiraz oybirliği ile reddedilmişti.

KRİTİK SORULARI İLE TANINIYOR

Mehmet Karababa, Poyrazköy davasında sorduğu kritik sorularla da tanınıyor. Hâkim Karababa, 16 Temmuz 2010 günü gerçekleştirilen duruşmada Kardak kayalıklarına çıkarma yaparken askeri bota benzini ceplerinden aldıklarını söyleyen Albay Ali Türkşen’e şöyle bir soru sormuştu:

“Yunan kuvvetleri Kardak kayalıklarına bayrak diktikten sonra Türkiye İkiz kayalıklara bayrak dikme çözümünü buldu. Ama siz buraya bayrak dikmeye giderken bota kendi cebinizden yakıt aldığınızı söylüyorsunuz. Türk ordusunun böyle bir durumda harekât planı yok muydu? Askerimizin gemisi yakıtsız mı duruyor?”

TORNA MAKİNASI TEZİNİ ÇÜRÜTMÜŞTÜ

Mehmet Karababa, 17 Nisan 2010’da gerçekleştirilen Poyrazköy davasında ıslak imzaların torna makineleri ile atılabileceğini iddia ederek davayı sulandırmaya çalışan sanık Albay Dursun Çiçek’in avukatlarının tezlerini soruları ile çürütmüştü.

İstanbul 12'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın üçüncü oturumunda savunmalarını barkovizyon eşliğinde yapan avukatlar Celal Ülgen ile Hüseyin Ersöz, hazırladıkları bir video ile torna makinesiyle soruşturmayı yürüten savcılardan Ercan Şafak'ın ıslak imzasının, Kafes Operasyon Eylem Planı'nın altına atılabileceğini ileri sürdü.

Üye hakim Mehmet Karababa söz alarak imza makinesi ve torna aracılığı ile atılan ıslak imzanın eğiminin, kağıda uyguladığı basıncı ve el hareketlerinin aynen taklit edilip edilemeyeceğini sorması üzerine ise Bektaş'ın avukatı Celal Ülgen "Aynen taklit edilebilir" diye cevap verdi. Üye hakim Mehmet Karababa'nın "İmza makinesi ile ya da başka bir aletle atılan ıslak imza bilimsel kurumlarca tespit edilebilir mi?" sorusunu da Ülgen, "Tespit edilebilir" diye cevapladı.

BEŞİKTAŞ ADLİYESİ’NDE UĞURLAMA TÖRENİ

Beşiktaş Adliyesi’ndeki hakim savcı arkadaşlarının Mehmet Karababa için bugün(Pazartesi) bir uğurlama töreni tertip edecekleri öğrenildi. Törene Başsavcı Vekili Fikret Seçen’in de katılması bekleniyor.

Sabah

Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,088 µs