En Sıcak Konular

Havaalanı sular altında kaldı

30 Ocak 2012 11:14 tsi
Hatay'da kuvvetli yağışın ardından Asi Nehri taşınca havaalanı da sular altında kaldı.

Dün geceden itibaren tahliye kanallarının taşmasıyla başlayan su baskını, bugün sabah saatlerinde suların yükselmesiyle iyice gün yüzüne çıktı. Sular altında kalan hava alanındaki personel, araçlar hareket edemeyince traktörler ve uçak merdivenini taşıyan araçlarla işlerine götürüldü.

Ocak ayı içerisinde devam eden yağışlar nedeniyle, Amik Gölünü kurutmak ve gölde bulunan suları Asi Nehrine aktarmak için açılan birçok tahliye kanalının yanı sıra Amik ovasından geçen Asi Nehri, Afrin, Karasu ve Muratpaşa dereleri de taştı.

Bu taşkınlar sonucu başta eski Amik Gölü havzasına yapılan Hatay Havaalanı olmak üzere bu bölgede yer alan Comba, Aktaş, Kurtuluş ve Kırmıtlık köyleriyle bu köylere ait olan yüz binlerce dönüm ekili ve dikili tarım arazisi de sular altında kaldı.

Hatay valiliği de etkili yağışın yol açtığı su baskınları sebebiyle, Hatay havaalanı başta olmak üzere birçok bölgenin sular altında kalmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Hatay Valiliği Hatay'a 2011 yılında metrekareye düşen 1 yıllık yağış miktarı 1.058 kg. iken, buna karşılık son 30 günde metrekareye düşen yağış miktarı ise 430 kilogram olduğunu açıkladı.

Valilik açıklamasında "Ocak ayındaki bu yağış miktarı, geçen seneki yıllık toplam yağış miktarının yüzde 37'sine tekabül etmektedir. Uzun yıllar Ocak ayı ortalaması yıllık yağışın yüzde 17'sine karşılık gelirken, 2012 yılı Ocak ayındaki yüzde 37'lik bu oran, normalin 2 katından fazla bir yağış miktarının gerçekleştiği anlamına gelmektedir" ifadelerine yer verdi.

KARLARIN ERİMESİ SU BASKINLARINI ARTIRDI

Hatay Valiliği taşkınların ana nedenini yağan kar yağışına bağlayarak, "21 - 22 Ocak tarihinde yağan karlar, 27-29 Ocak tarihleri arasındaki yağmurlarla hızla erimiştir. Ayrıca Güzelburç Beldesinde Asi Nehri yatağında vatandaşlar tarafından yapılan ve sulama amaçlı olarak kullanılan toprak bent, aşırı yağışların oluşturduğu göllenmenin tahliyesini yavaşlatmıştır. Tüm bunların sonucunda, havaalanı bölgesinde uçuşların 2 gün ertelenmesine neden olacak derecede sular yükselmiştir. Başta Güzelburç Beldesinde Asi Nehri yatağında vatandaşlar tarafından yapılan ve suların tahliyesini engelleyen bendin açılması çalışmaları olmak üzere; DSİ, İl Özel İdaresi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Havaalanı Meydan Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Alınan önlemler sonucunda ve Güzelburç Beldesindeki bendin açılması ile suların çekilmesine müteakiben seferlere başlanacaktır." şeklinde açıklama yaptı.

cihan

Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,538 µs