En Sıcak Konular

İsrail'i dizginleyebilecek mi?

30 Ocak 2012 09:50 tsi
İsrail'i dizginleyebilecek mi? Obama'nın en büyük korkusu...

Cumhuriyetçi Parti üyeleri Gingrich gibi radikal bir isim seçerlerse Obama'nın işi kasımda daha da kolaylaşır. Ama karşısındaki aday ister Romney ister Gingrich olsun Obama her ihtimalde kazanacak gibi gözüküyor. Zira ABD'de seçmenler her şeyden önce ekonomik göstergelere bakıyorlar ve son dönemde işsizlik oranında düşüş ve kalkınma hızında artış var.

İran-İsrail korkusu

Durum böyle olunca Amerikalı uzmanlar Obama'nın seçilmesini tehlikeye atacak tek dış politika gelişmesinin ekonomiyi yakından ilgilendiren İran krizi olduğu konusunda hemfikir durumda. Ekonomi göreceli olarak canlanma sinyalleri verirken Obama'nın korkulu rüyası petrol fiyatlarında birden fırlama yaşanması. İran'ın Hürmüz körfezindeki askeri tatbikatı siyasi tansiyonu ve petrol fiyatlarını hemen yükseltti. Washington'da Demokratları asıl korkutan çok daha ciddi bir krizin önümüzdeki aylarda tam da seçimler arifesinde yaşanması. Bu kriz senaryosu İsrail'in İran'a saldırması üzerine kurulu. Böyle bir şey yaşandığı takdirde petrol fiyatlarının iki-üç misli artması kaçınılmaz hale gelecektir. Bu durum ABD ekonomisinde şok yaratacak ve tüketim üzerinde daraltıcı etkisi nedeniyle Obama'nın seçilmesini tehlikeye atacaktır.
Obama yönetimi son haftalarda böyle bir riski son derece ciddiye alıyor. Nedeni basit. Netanyahu Obama'nın tekrar seçilmesini istemiyor. Obama döneminde ABD-İsrail ilişkileri tarihteki en zor dönemini yaşadı. Obama'nın İsrail yerleşim merkezleri konusundaki sert tavrı Netanyahu'nun aşırı sağ koalisyonunda büyük hayal kırıklığı yarattı. Şu anda Mitt Romney ve Newt Gingrich İsrail açısından çok daha tercih edilir alternatifler. Bu durumun farkında olan Romney ve Gingrich İsrail lobisinin desteğini tam olarak alabilmek için havada takla atıyorlar. Ayrıca İran'ın nükleer projesi İsrail açısından ölümcül bir tehdit olarak algılandığı için Netanyahu açısından İran'a saldırmak bir taşla iki kuş vuracaktır. Obama'dan kurtulmak ve İran'ın hesaplarını altüst etmek İsrail'de şahin cephe için gayet rasyonel bir hamle olacaktır.

Peki, Obama yönetimi bunu engellemek için ne yapıyor? Strateji, İsrail'i dizginlemek üzerine kurulu.

Ömer Taşpınar / Sabah (İlgili kısım)



Bu haber 1,166 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,254 µs