En Sıcak Konular

Sarıkamış'ta 50 toplu mezar tespit edildi

29 Ocak 2012 20:43 tsi
Prof. Dr. Bingür Sönmez, araştırmalar sonucu Sarıkamış'ta 50 toplu mezar tespit ettiklerini, buraların daha iyi korunması için Genelkurmay Başkanlığı'na bildirdiklerini açıkladı.



Sarıkamış Harekatı'nda şehit olan 90 bin asker, Kars Ardahan Iğdır Dernekleri Federasyonu ve Bursa Sarıkamış Derneği tarafından Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyi'nin katkılarıyla düzenlenen etkinlikle anıldı.

Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Osmangazi Salonu'ndaki 'Sarıkamış Harekatı'nın 97. Yılında 90 Bin Şehidimizi Anıyoruz' programına vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Programda, 'Bizi Unutmayın 1914' adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Sarıkamış şehitlerinin yaşadığı zorlukların anlatıldığı oyun, salondakilerin duygusal anlar yaşamasına sebep oldu.

Sarıkamış Derneği Başkanı Hüseyin Bulut, bundan 97 yıl önce şehit olan 90 bin askeri rahmetle andıklarını söyledi. Mehmetçiğin, vatan topraklarını korumak için Sarıkamış Dağları'nın zirvesinde yürüdüğünü hatırlatan Bulut, "90 bin askeri Ruslar değil, kara kıştan kaynaklanan hastalıklar bozguna uğrattı. Yaz aylarında Sarıkamış Dağları'nda karların erimesiyle kardelen çiçekleri yan yana ve sırt sırta vermiş halde ortaya çıkar. Bu görüntü bize 90 bin şehidimizi hatırlatır. Karlı zirvede hayatını kaybeden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz." dedi.

Kars-Iğdır-Ardahan Dernekleri Federasyonu Başkanı Recep Çohan ise bu yıl 7.'sini düzenledikleri etkinliğin çok anlamlı olduğunu ifade etti. Millet, vatan, inanç, bayrak için canlarını feda eden Mehmetçiğin, Anadolu insanından dua beklediğini dile getiren Çohan, Sarıkamış şehitlerini asla unutmayacaklarını kaydetti. Vatanın dört bir köşesinden gelerek eksi 40 derecede Allahu Ekber Dağları'nda yazlık elbiselerle düşman üstüne yüründüğünü hatırlatan Çohan, "Geçmişte olduğu gibi yine birileri bu topraklar için harekete geçti. Meclislerinde tarih yazmaya kalkıyorlar. Siyasilerin, tarihi tarihçilere bırakmasını istiyoruz. Bu destanı yazanlara her zaman sahip çıkacağız." diye konuştu.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala ise Osmanlı Devleti'nin kurulduğu Bursa'da, Sarıkamış şehitlerinin anılmasının anlamlı olduğunu söyledi. Pala, dünyaya huzur dağıtan Osmanlı'nın son dönemlerinde yaşanan sıkıntılı sürecin yeni nesillere iyi anlatılması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Bingür Sönmez ise '1914 Sarıkamış Harekatı' konulu sunum yaptı. Sarıkamış harekatına ait elde ettiği film ve belgelerle dönemi anlatan Sönmez, şöyle konuştu: "4 ay boyunca beyaz kar, şehitlerimizin kefeni olmuştur. Karların erimesiyle şehitlerimizin bedeni ortaya çıkmıştır. Anadolu'da şehitlerin simgesi gelinciklerdir, ancak Sarıkamış şehitlerinin simgesi bu yüzden kardelenler olmuştur. Şehitlerin toplanması 4 hafta sürmüş. Ruslar, şehitlerimizi ayaklarından iple bağlayarak toplayınca halk duruma tepki göstermiş. Halkımız bunun üzerine şehitlerimizin toplanması işine talip olmuş. Şehitlerimiz için toplu mezarlar yine esir askerlere açtırılmış. Bu şehitliklerin nerede oldukları bilinmiyor. Araştırmalarımız sonucunda 50 tane toplu mezarı tespit ettik. Buraların daha iyi korunması için Genelkurmay Başkanlığı'na bildiriyoruz."

Sönmez, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'den, Bursalı Sarıkamış şehitleri için anıt yapılmasını istediğini, Altepe'nin de olumlu cevap verdiğini kaydetti.

(CİHAN)

Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,730 µs