En Sıcak Konular

Gökçek'in soykırım anıtına Cezayir'den büyük ilgi

29 Ocak 2012 14:14 tsi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, "inkar yasa tasarısı"nın uygulamaya konulması halinde Fransız elçiliği önüne Cezayir Mezalim Anıtı dikeleceği ve cadde isimlerinin değiştirileceği şeklindeki açıklaması, Cezayir'de büyük destek gördü

Cezayirli gazeteci Farida Lakehal'in konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek ile yaptığı röportaj, internette de yayınlandı. İnternette okunma rekorları kıran röportaj üzerine, Cezayirliler ve Cezayir dışında yaşayan Cezayir asıllılar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başkan Melih Gökçek'e ilgi ve övgü dolu sözlerle büyük destek verdiler.

Başkan Gökçek'in, yasa tasarısının uygulamaya konulması durumunda, Fransızların Cezayir'de gerçekleştirdikleri soykırımı simgeleyen bir anıtın Fransa Büyükelçiliği önüne koyulacağını, Paris, Dögol (de Gaulle) ve Strazburg caddelerinin de isimlerinin değiştirileceğini açıkladığı Cezayirli gazeteci Farida Lakehal'e verdiği röportajı, Cezayir'den Fas'a, Kanada'dan Fransa'ya kadar birçok ülkeden destek yorumları aldı, övgü dolu sözlerle değerlendirildi.

Cezayirli gazeteci Lakehal'in, söz konusu tasarıyı kabul eden Fransız senatosunun kararının ardından, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçireceği tepki eylemlerine ilişkin sorularını cevaplayan Başkan Gökçek, Fransız hükümetine karşı çeşitli tepki önlemleri aldıklarını ve bunlardan en önemlisinin ise Ankara'da, Fransa'yı simgeleyen üç caddenin isminin değiştirilmesi olacağını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin ilgili komisyonun isimler konusunda çalıştığını kaydeden Başkan Gökçek, bu ay sonunda da konuya ilişkin bir toplantı yapılacağını ifade etti. Başkan Gökçek, "Türkiye'deki Fransa Büyükelçiliği'nin bulunduğu Paris Caddesi'nin ismi Cezayir Caddesi olarak değiştirilecek. Dögol Caddesi ve Strazburg Caddesi'nin isimleri Cezayir devriminin iki liderinin ismini alacak. Bunlar da Cezayir devrimi sırasında Fransız güçlerinin işkencesine maruz kalan en büyük iki lider olacak." dedi.

Fransa Büyükelçiliği önüne dikilecek anıta ilişkin soruyu da cevaplandıran Başkan Melih Gökçek, bu anıtın Fransa'nın Cezayirlilere karşı yaptığı büyük katliamı simgeleyeceğini ve üzerindeki butona basıldığı zaman da Cezayir Milli Marşı'nın dinlenebileceğini kaydetti.

"Neden Cezayir sömürgesi?" sorusuna da cevap veren Başkan Gökçek, şunları söyledi: "Güzel bir soru. Fransa, dünyanın her yanındaki birçok ülkede suçlar işledi; Türkiye'de benim memleketim Gaziantep'te bile... Buraya en yakın olan Suriye'de de. Ama Cezayir'de en kötü suçları işlediğine inanıyorum ve herhangi bir başka ülkenin vatandaşlarını Cezayir'deki gibi işkenceye maruz bıraktığını düşünmüyorum. Fransa, Cezayir'de bir buçuk milyonu aşkın kişiyi öldürdü ve korkunç katliamlara imza attı."

Tepkilerin bununla sınırlı kalınıp kalınmayacağına ilişkin soruya da "Hayır, bunlar sadece başlangıç. Fransa'nın Cezayir'deki suçlarını bütün dünyaya ifşa edeceğiz ve bütün potansiyelimizi kullanacağız. Sözgelimi Avrupa'daki ve dünyadaki Türkler, medya ve sanat yoluyla, Fransa'nın Cezayir'de işlediği suçları belgeleyen, kaydeden ve ifşa eden önemli sergiler düzenleyecek. Bütün dünya, Türkler, özellikle de Avrupa'daki Türkler sayesinde Fransa'nın işlediği suçları görülecek." diyerek cevap veren Başkan Melih Gökçek, bu sayede de uluslararası medyanın Fransızların Cezayirlilere karşı işledikleri suçları belgeleyen bu tepkileri yayınlayacağını ve bunun de sembolik bir cezaya neden olacağını söyledi.

Bütün bu tepkiler için kararların, önümüzdeki günlerde açıklığa kavuşacağını anlatan Başkan Gökçek, anıtın dikim törenine ilişkin olarak da "Cezayir'den çeşitli kişileri ve Türkiye'nin kararını destekleyen makamları davet etmeyi düşünüyoruz. Büyük Mücahit Cemil Bou Haydar'ı açılış törenine onur konuğu olarak çağıracağız." diye konuştu.

Başkan Gökçek'in verdiği bu röportaj, ülkedeki internet sitesinde yayınlanmasının ardından büyük ses getirdi. Okunma rekorları kıran ve Cezayir halkından övgü dolu teşekkür yorumları alan röportaja büyük destek geldi.

cihan

Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,743 µs