En Sıcak Konular

F-35'lere yağlı müşteri aranıyor

29 Ocak 2012 12:02 tsi
Türkiye’nin ortak olduğu F-35’lerin fırlayan maliyetini karşılamak için ABD, zengin müttefiklerinin kapısını çalıyor. Japonya ve Singapur’un ardından G. Kore’nin de bu uçaklardan alabileceği öne sürüldü.

Yeni nesil savaş uçağı olarak lanse edilen F-35’lere ilişkin tartışmalar giderek hız kazanıyor. Programın iptal edilmesi çağrısı yapan uzmanların yanı sıra önde gelen ABD’li Cumhuriyetçilerden John McCain programı “skandal, trajedi” diye nitelemişti. Bazıları ise programı, havacılık tarihinin en büyük çılgınlığı şeklinde değerlendirirken çökmesinin zaman meselesi olduğu yorumlarını yaptı. İlk başta 233 milyar dolar olarak hesaplanan program şimdi 385 milyar dolara fırladı.

Bazı uzmanlar, 50 yıl içindeki toplam maliyetin 1 trilyon dolara çıkacağını tahmin etti. ABD Kongresi de artanmaliyetlerin programın ana yüklenicisi Lockheed Martin tarafından karşılanmasını kabul etti. Lockheed Martin de gözünü Washington’ın cüzdanı kalın müttefiklerine dikti. Japonya geçen ay 42 adet F-35 satın alacağını açıklamıştı. Singapur da alacağını belirtmiş ancak sayı telaffuz etmemişti. Güney Kore’nin ise gelecek ekim ayında net kararını vermesi bekleniyor. Ayrıca Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya ve Hindistan’ın da sipariş verebileceği yorumları yapılıyor.

130 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nde görevli güvenlik uzmanı Richard Bitzinger, Amerika AP haber ajansına yaptığı açıklamada, “ABD savaş uçağı endüstrisi, bütün yumurtaları aynı sepete topladı.O kadar çok ülkede ortak ki programa devam etmek dışında seçenek yok” ifadelerini kullandı. Bitzinger, ABD’nin programı iptal etmesinin “imkansız” olduğunu vurguladı. Hava Kuvvetleri Komutanı Micheal Donley de geçen eylül ayında yaptığı açıklamada tek seçeneklerinin “başarı” olduğunu vurguladı. Yeni nesil savaş uçağı projesine ilişkin ilginç ayrıntılar da ortaya çıktı. AP’nin haberine göre Amerika’daki 47 eyalette F- 35’lere ilişkin çalışmalar sürdürülüyor. 130 bin kişi istihdamedilmiş durumda.

Gözler F22’de

AP haber ajansı, Amerika’nın müttefiklerinin asıl olarak istediği uçağın ise radara yakalanmayan F- 22’ler olduğunu yazdı. Fiyatının da düşmesinin bu uçakları iyice cazip hale getirdiğini belirtti. Ancak yüksek teknoloji ürünü olan F-22 tipi uçakların, ABD’nin en yakın müttefiklerine bile satışı Kongre tarafından engelleniyor.

bugün

Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,898 µs