En Sıcak Konular

Fransa'nın maskesi düştü

29 Ocak 2012 10:12 tsi
Fransa'nın maskesi düştü
TBMM'nin çalışması Fransa'nın ikiyüzlülüğünü ortaya koydu.

Küstah yasanın son anda değiştirildiği anlaşıldı.

Sözde soykırımı inkârı suç sayan tasarıyı Meclis’ten geçiren Fransa’nın teklifi değiştirdiği ortaya çıktı. Uluslararası mahkemelerin kararlarını kapsayan taslak Cezayir’de yaşanan soykırım nedeniyle daraltılmış.

TBMM’nin, “Irkçılığa karşımücadele ve kanunla tanınan soykırımların varlığının inkârına ilişkin yasa teklifinin” kabulü sürecine ilişkin araştırmasında, Fransa’nın, Cezayir olayları ile ilgili kaygısının, tartışmalı düzenlemede değişiklik yaptığını ortaya çıkardı.

ULUSLARARASINDAN DÖNÜŞ

Milletvekillerini süreçle ilgili bilgilendirmek için Meclis Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen araştırmada, “yasa teklifinin ilk halinde, uluslararası mahkeme kararıyla tespit edilmiş soykırımsuçlarına atıf yapıldığı” belirtilirken, şu noktaya dikkat çekildi: “Komisyon görüşmeleri sırasında, Fransa’nın ileride karşılaşabileceği soykırım iddialarının önüne geçmek maksadıyla bu atıflar kaldırılarak yalnızca Fransız yasalarında kabul edilen soykırım suçları için ceza öngörülmüştür.”

PANDORA’NIN KUTUSU

Araştırmada, “Kendi tarihine gelince Pandora’nın kutusunu açmaktan korkan Fransa’nın başka ülkeler için yasa kapsamında olup olmadığı bile tartışmalı bir alanda düzenleme yaparak Pandora’nın kutusunu açması bizzat Fransız milletvekillerinin söylediği gibi çelişkili bir karardır” denildi. Araştırmada, son yıllarda, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin AB ile bütünleşmesinde tam üyeliğe alternatif yaklaşımlar benimseyerek “imtiyazlı ortaklığa” vurgu yaptıkları belirtilirken, “Türkiye- ’nin stratejik önemini vurgulamakla birlikte, AB kimliğine ait olmadığını ileri sürmektedirler” ifadesi kullanıldı.

Türkiye’ye karşı çıkma gerekçeleri

Meclis araştırması, Fransa’daki araştırmalara değinerek, “Fransa’nın Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkmasının başlıca nedenleri arasında, genişlemeyle birlikte Fransa’nın AB kurumlarındaki etkisinin azalması, AB içindeki siyasi uyumunun bozulması ve nüfusunun büyük bölümü Müslüman olan Türkiye’nin Avrupa kimliğine ait olmaması gibi ileriye yönelik endişeler gösterilmektedir” görüşüne yer verdi.

Türk göçmen az

Avrupa’nın sağ partilerin iktidarda olduğu Hollanda ve Danimarka gibi ülkelerinde de benzer görüşlerin olduğuna vurgu yapılan Meclis araştırmasında şöyle denildi: “Ancak Fransa’da sadece UMP’nin ve aşırı sağ Front National’in değil, merkezci UDF gibi partilerin de keskin bir Türkiye karşıtı duruş ser gilemesinin nedenlerinden biri, Fransa’daki Türk göçmenlerin sayısının Almanya ve Benelüks ülk eleri gibi ülk eler e kıyasla az olmasıdır.”

AKPM SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Fransa Senatosu'ndan geçen Ermeni yasasına sert tepki gösterdi. AKPM, tarihin siyaset için istismar edilmesinin kabul edilemeyeceğini bildirdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW de yasanın ifade özgürlüğünün açık bir ihlali olduğunu belirterek Fransa Anayasa Mahkemesi'nin reddetmesini istedi.

AKPM Genel Kurulu, Türk Grubu üyesi AK Parti Milletvekili Prof. Pelin Gündeş Bakır'ın verdiği "Tarihin siyaset için istismar edilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez." İfadelerinin yer aldığı bir soru önergesini kabul etti. Ezici çoğunlukla kabul edilen önergede, şu ifadeler yer aldı:

"Bir tehcir olayının varlığı ve sonuçları ile ilgili olarak eğer iki ülke arasında anlaşmazlık varsa, ilgili ülkeler arşivlerini açacak. Her iki ülkenin akademisyenlerinden ve tarih profesörlerinden oluşan bir komisyon kuracaklardır. Eğer ihtiyaç olursa üçüncü ülkelerin arşivlerine de tam erişim sağlanacak. Bu husus ilmi bir biçimde incelenecektir. Politikacılar tarafından değil, tarihçiler tarafından en objektif bir biçimde bir ortak görüşe ulaşacaktır. Tarihin siyasi istismarı hiçbir surette kabul edilemez."

Bakır, "Önerge tarihi olayların siyasi istismarı önleyecek, tarihi gerçekleri de gün yüzüne çıkaracaktır. Önerge konseyde bu hali ile ezici bir oy çokluğu ile kabul kararı çıktı. Bu karar Türkiye için çok önemliydi. Önemli bir kazanımdır. Artık, Fransa'ya karşı kullanabileceğimiz önemli bir Avrupa Konseyi kararı var." dedi. Ayrıca, Fransa'da sözde Ermeni soykırımını inkar eden Türk vatandaşının alabileceği bir ceza karşısında Avrupa ınsan Hakları Mahkemesi'ne gitmesi durumunda bu cezanın da iptal edileceğini sözlerine ekledi.

İMZALAR TAMAM GİBİ

Bu arada, Fransız Senatosu'nda kabul edilen inkar yasasının Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi için toplanan imzalar, yeterli sayı 60'a çok yaklaştı. Tasarının salı günü Anayasa Mahkemesi'ne gönderilebileceği iddia edildi.

bugün

Bu haber 1,598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,829 µs