En Sıcak Konular

Esad'ın PKK'lı askerleri

29 Ocak 2012 09:30 tsi
Esad'ın PKK'lı askerleri PKK - Baas İttifakı'nın belgesi...

Suriye’de rejimin kolluk gücü gibi çalışan PKK’lılar, sınırda yol ve kimlik kontrolü yapıyor.

PKK, Türkiye’de devletle iş birliği yapan herkesi “işbirlikçi” ve “ajan” olmakla suçluyor. Kendisine yönelik eleştirilerde bulunanlara ise “hain” damgası vuruyor. Hatta devletin kurumlarında görev alanları ve ihalelerini alıp iş yapanlara ise “cahş” diyor. Bu nitelemelerle Kürtleri Türkiye’ye düşman yapmaya çalışan PKK, Arap Baharıyla birlikte iç karışıklıkların yaşandığı Suriye’de ilginç uygulamalara imza atıyor. Şam yönetimiyle anlaştıktan sonra silahlı güçlerinin büyük bir bölümünü Suriye’ye kaydıran örgüt, kendi deyimiyle Baas rejimine “cahşlık” ya da Arapça ifadesiyle “ceyşlik” (askerlik) yapıyor.

PKK’nın Suriye’de Baas rejimiyle sıkı bir iş birliği yaparak gönüllü askerlik yaptığını ortaya koyan çok emare var. Suriyeli kaynaklardan edinilen bilgilere göre; örgüt, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırına yakın köy ve kasabalarda kolluk güçleri gibi çalışıyor. Cenderis’te kamp kurup militanlarını eğiten örgüt, son aylarda Afrin başta olmak üzere Türkiye’nin sınırlarına yakın yerlerde yol kontrolleri gerçekleştiriyor ve kimlik sorgulaması yapıyor. Bu kontrollerde şüpheli gördükleri kişileri ise ya tutuklayıp Muhaberata teslim ediyor ya da Hatay’a geçmelerini engelliyor.

HEDEF BEŞAR ESAD REJİMİNİ UZATMAK...

Yıllardır Kürt gençlerini heba eden örgüt, şimdi de Esad’ın ömrünü uzatmak için gençleri meydana sürdü.

HER EVDEN 25 TENEKE ZEYTİN

PKK, Suriye’deki Kürtlerden “vergi” adı altında haraç topluyor. Afrin’de yaşayan herkesten 25 teneke zeytin veya zeytinyağı istiyor.

HARAÇ TOPLUYOR

Afrin, Suriye’nin kuzey batısında yer alan bir yerleşim birimi. Bu ilçeye bağlı 8 nahiye 366 köy var. Afrin’in merkez nüfusu 80 bin. Nahiye ve köylerde yaşayanlar buna eklendiğinde nüfus 250 bini aşıyor. Bu ilçede yaşayanların büyük bölümünü Kürtler oluşturuyor. Geçmişte de Afrin’de etkin olduğu bilinen örgüt, şimdilerde daha rahat hareket ediyor. Öyle ki; Cenderis ve çevresinde PKK’lı milisler silahlı dolaşıyorlar. Özellikle Aşkan ve El Hamam isimli köylerde her vakit yollarda denetim yapıyorlar. Kürtlere baskı yapan örgüt, “vergi” adı altında haraç topluyor. Zeytincilik yapan her haneden 25 teneke zeytin veya zeytinyağı istiyor. Fabrika sahiplerinden istediği miktar ise 60 teneke zeytin ve 60 teneke zeytinyağı.

PUSU VE DEVRİYE

Sadece bu da değil... Örgüt, Cenderis’i merkez gibi kullanıyor. Militanlar, Suriye’den Türkiye’ye geçişleri engellemek için sınır bölgelerinde akşamları devriye geziyor. Dağlık ve ağaçlık bölgelerde ise pusu kuruyor. Suriyeli bir gazeteci, “Bunları fotoğraflayamıyoruz. Çünkü PKK’lı militanlar çok acımasız. Anında infaz yapabiliyorlar” diyerek şunları söyledi: “Afrin, Reyhanlı ve Kırıkhan’a çok yakın. Bu ilçeye bağlı Aşkan’ın Türkiye sınırına uzaklığı 14, El Hamam’ın ise uzaklığı 15 kilometre. Buralarda geçiş yapmak isteyenleri örgüt elemanları ya tutukluyor ya da geri çeviriyor. PKK, Kürt bölgelerinde korku imparatorluğu kurmuş durumda. Daha önce Suriye’de herkes Baasçılardan korkardı, şimdi ise herkes örgütten korkar duruma gelmiştir” diye konuştu.

BAAS-PKK İTTİFAKI

Suriye’de Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı bölgelerde ikamet eden Baasçı Araplarla örgüt militanları arasında su sızmıyor. Hatta kimi Baasçıların artık kendilerini PKK’lı gibi gösterdikleri bile iddia ediliyor. Zira Kürt bölgesinde oldukça zayıf konuma düşen Baasçıların, kendilerini korumak maksadıyla örgüte her türlü yardımda bulundukları da belirtiliyor. Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Duran Kalkan, Arap Baharıyla birlikte Orta Doğu’da yeni iş birliklerin doğduğunu belirtmiş, PKK’nın Suriye’deki durumuna dikkati çekmişti. Kalkan; “İran ve Suriye yönetimlerinin ABD ve AK Parti ile çelişkilerinden ustaca yararlanmayı bilirlerse, kendi birliklerini geliştirerek her türlü böl-parçala-yönet politikasına karşı demokratik Kürt iradesini birlik halinde ortaya koyarlarsa, 2012 yılı her yıldan çok daha fazla Kürt yılı haline gelecektir” ifadeleriyle Suriye ve İranla iş birliği yapmaları gerektiğini savunmuştu.

Türkiye




Bu haber 1,162 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,972 µs