En Sıcak Konular

'Hiç bir tehdit görmüyoruz'

28 Ocak 2012 11:38 tsi
'Hiç bir tehdit görmüyoruz' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO füze kalkanının Rusya ve İran'a yönelik olmadığını belirtti.

Moskova'ya yaptığı ziyarette İnterfaks ajansı dış politika muhabiri Andrey Baranovski'ye konuşan Davutoğlu, Rus-Türk ilişkileri ve Ankara'nın Suriye ve İran politikasına açıklık getirdi.

Rus meslektaşı Sergey Lavrov'la gerçekleştirdiği Ortak Stratejik Planlama Grubu toplantısına değinen Dışişleri Bakanı, "Bundan sonraki kısım ise zirvedir. Tabii bu, Rusya'daki seçimlerden sonra olacak. Seçimden sonra önümüzdeki aylarda Rus partnerlerimizin uygun bir tarih teklif etmesini bekleyeceğiz. Toplantı Türkiye'de yapılacak" bilgisini verdi.

HALKIYLA İHTİLAF HALİNDE BULUNAN HİÇBİR DEVLET LİDERİ İKTİDARDA KALAMAZ

Muhabirin "Suriye lideri Beşşar Esed'ın iktidarda kalabileceğine" ilişkin sorusu üzerine Davutoğlu, "Onun iktidarda kalıp kalmayacağına bizden ziyade Suriye halkı karar verecek. Fakat şimdi Suriye halkına bu hususta karar verme hakkı tanınmıyor. Bugün şiddet durdurulmalı, kentlerde sivil halka ordunun yaptığı saldırılara artık son verilmeli. Tam güvenlik ve reformlar gerekli. Fakat ne yazık ki, Suriye yönetimi reformların yapılması ve sivil halk için güvenliğin sağlanmasına ilişkin bizim tavsiyelerimizi, Arap Birliği ve Rusya dahil tüm uluslararası kamuoyunun tavsiyelerini dikkate almadı. Dolayısıyla şimdiki krizden Suriye rejimi sorumluluk taşımakta" cevabını verdi.

Muhabirin, "Suriye'de kriz sona ererse ve Esed iktidarda kalırsa Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler düzelir mi?" sorusuna Davutoğlu, "Halkıyla ihtilaf halinde bulunan hiçbir lider iktidarda kalamaz. Bahsettiğiniz senaryo mümkün değil. Liderler, rejimler ve yönetimler ancak halk tarafından destekleniyorsa ayakta kalabilir. Kendi halkıyla mücadele etmek ve aynı zamanda iktidarda kalmak imkansız. Biz Suriye yönetiminin sivil halka karşı orduyu kullanmasına ve onların öldürülmesine son vermesi gerektiğini söylüyoruz. Ayrıca Suriye muhalefetinin taleplerini barış yolu ve barış yöntemleriyle ifade etmesini her zaman tavsiye ettik. Ama Suriye rejimi kendi halkına barışçıl gösteriler yapma izni vermiyor" şeklinde cevapladı.

Esed'in cezalandırılması yönündeki çağrılara da değinen Dışişleri Bakanı, "Belirttiğim gibi, bu tür konuların geleceğini Suriye halkı kararlaştırmalı. Biz onların adına karar veremeyiz" dedi.

Davutoğlu, Suriye muhalefetinin Türkiye'de buluşmasının normal olduğunu ifade ederek, "Türkiye demokratik bir ülkedir. Türkiye'de kim isterse toplanabilir. Suriye muhalefeti Türkiye'de buluşuyor. Ve biz Suriye rejiminin temsilcilerinin onlarla Türkiye'de buluşması fikrini destekliyoruz. Biz herhangi bir ülkede hiçbir silahlı grubu hiçbir zaman desteklemedik. Kaçan sığınmacılar Türkiye'ye gelebilir ve onlar geliyor da: Ülkemizde artık Suriye'den gelen 9 bin 500 sığınmacı var" dedi.

İRAN'I TEHDİT OLARAK GÖRMÜYORUZ

İran'la ilgili son gelişmeleri değerlendiren Davutoğlu, "İran'la ilişkilerimiz çok iyidir ve biz Tahran ile "5 artı 1" formatındaki görüşmelerin başlatılması için çok çaba harcıyoruz. Türkiye bu konunun barışçı çözümünü bulmak için çabalarını sürdürecek. Tabii, BM Güvenlik Konseyinin kararları hukuken zorunludur, fakat tek taraflı diğer yaptırımlar zorunlu değildir ve Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ilişkiler uluslararası hukuk çerçevesinde sürdürülecek" şeklinde konuştu.

Rus muhabirin, "Türkiye NATO üyesidir. İttifak ise Avrupa'da kurulmakta olan füze kalkanının esas hedefinin İran olduğunu saklamıyor. Türkiye bu tutuma yeşil ışık yakıyor mu?" sorusuna Dışişleri Bakanı, "NATO saklamıyor derken neyi kast ediyorsunuz? NATO'nun hiçbir belgesinde füze kalkanının herhangi bir somut ülkeye karşı kurulduğundan bahsedilmiyor. Ben NATO'nun herhangi bir temsilcisinin kurulmakta olan füze kalkanının hedef olarak bir ülkeye işaret ettiğine dair hiçbir resmi açıklamasını görmedim. Biz de Türkiye için böyle tehdidi görmüyoruz. Biz Türkiye için komşularımızdan kaynaklanan hiç bir tehdidi görmüyoruz" yanıtını verdi. Bunun üzerine muhabir, "Avrupa'nın diğer ülkeleri için ne dersiniz?" sorusunu yöneltince Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Bu konuda karar verecek olan biz değiliz, fakat biz kendimiz için bir tehdit görmüyoruz. NATO ne İran'a ne de Rusya'ya karşı, hiçbir ülkeye karşı değildir" dedi.

(CİHAN)

Bu haber 899 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,290 µs