En Sıcak Konular

Twitter’dan mikrosansür

28 Ocak 2012 08:39 tsi
Twitter’dan mikrosansür Sosyal ağların başı çektiği yeni medya araçları yeni sorunlar doğuruyor. Twitter, “mikrosansüre” başladı.

Örneğin Fransa’daki “inkâr yasası” onaylanırsa, Türkiye’deki kullanıcıların “soykırım tezini” reddettiği mesajları, Fransız Twitter kullanıcıları göremeyecek. Sınır Tanımayan Gazeteciler uygulamayı kınadı.

ABD merkezli 100 milyon üyeli mikroblog sitesi Twitter, artık atılan ‘tweet’leri (anlık mesajları) belirli bir ülkede sansür edebilecek teknolojiye sahip olduğunu açıkladı. Twitter’ın resmi blogundan yapılan açıklamaya göre “Yeni teknoloji belirli bir ülkedeki kullanıcılardan gelen içeriği engelleyebilecek. Ancak bir ülkede engellenen mesajlar dünyanın diğer ülkelerinde okunabilecek.” Yeni uygulama ile “.... kullanıcısınbu tweet’i engellenmiştir: Ülke adı” şeklindeki mesaj sitede belirecek.

 Yeni uygulamanın şirketin küresel alanda genişleme sürecine denk gelmesi dikkat çekti. Twitter mikrosansür gerekçesini “uluslararası büyüme, ifade özgürlüğünün sınırları hakkında farklı görüşlere sahip ülkelere girmek demek” şeklinde açıkladı. Örnek olarak Fransa ve Almanya’da Nazi yanlısı içeriğin yasaklanması gösterildi. Aynı şekilde Fransa’daki tartışmalı “inkâr yasası” onaylanırsa, 1915 olaylarının soykırım olduğunu reddeden Türkiye’deki kullanıcılarının mesajları da Fransız kullanıcılar görmeyebilir.

Twitter’ın dün uluslararası medyanın “mikrosansür” diye nitelediği kararı sosyal ağlarda da tepki çekti. Twitter kullanıcıları karara “Twitter bizi sattı” mesajları ile tepki gösterdi. Bazı kullanıcıların şirketin bu adımını milyarder Suudi Prens El Velid bin Tallal’ın 300 milyon dolarla Twitter’a ortak olmasına bağlaması dikkat çekti. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü de Twitter’ı “sansürcülerle işbirliği yapmakla” suçladı. Kuruluşun Direktörü Olivier Basille, Twitter’a mektup yazdı ve “Suriyeli ve Rus yetkililer istemiyor diye muhaliflerin hesaplarını da bloke edecek misiniz” diye sordu. Twitter, başta arap baharı olmak üzere halk hareketleri sırasında muhalefetin örgütlenmesinde önemli rol oynamıştı. 

Hürriyet



Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,812 µs