En Sıcak Konular

Fransa, o yasayı iptal edebilir

28 Ocak 2012 08:34 tsi
Fransa, o yasayı iptal edebilir Fransa'da soykırımın inkârını suç sayan yasanın iptal edilmesi için Senato'da 60, Meclis'te de 60 olmak üzere 120 imza toplandı.

İmzalar önümüzdeki hafta Anayasa Konseyi'ne sunulacak
Fransa'da soykırımın inkarını suç sayan yasa tasarısına karşı hem Senato'da, hem de Meclis'te başlatılan imza süreci önümüzdeki hafta tamamlanacak. SABAH'ın edindiği bilgiye göre Senato'dan 60, Meclis'ten de 60 imzaya ulaşıldı. Bu imzaların önümüzdeki hafta Anayasa Konseyi'ne sunulması planlanıyor. Konsey'e başvurunun sunulmasının ardından 30 gün içerisinde Mahkemeden karar çıkacak.

BİREY STRATEJİSİ
23 Ocak'taki oylamanın hemen ardından yasanın iptali için Anayasa Konseyi'ne başvurulması için başlatılan imza süreci etkisini kısa zamanda gösterdi. Konsey'in sadece teamüllere göre belirlediği süre, iki kamaradan birden itiraz gelince teamüller gereği uzatıldı. İmzalar Anayasa Konseyi'ne ulaştırıldıktan sonra, Mahkeme karar verecek. Mahkemenin yasanın iptali yönünde görüş bildirmesi beklenirken, Ermeni lobisi için bu yasama döneminde yasayı yeniden getirme imkanı kalmayacak. Çünkü, seçimler nedeniyle yasama dönemi Mart ayı başında son bulacak. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy de Türkiye aleyhindeki bir karara daha imza atamayacak. Kritik imza sürecinde Türkiye, yasama üzerinde baskı oluşturmaktan kaçındı. Aksine, Türkiye'nin tezine destek veren senatör ve milletvekilleri aracılığıyla imza kampanyası yürütüldü. Bu süreçte yasaya oy amacıyla destek veren UMP Lideri Sarkozy ve Sosyalist Lider Hollande ile hiç temas kurulmadı. Tamamen bireysel girişimlerle imza toplandı. 23 Ocak'taki oylama sırasında yasaya şiddetle karşı çıkan RDSE senatörleri Jacques Mezard, Nicolas Alfonsi, Jean Michel Baylet, Alain Bertrand ve Pierre Yves Collombat imza çalışmasını sürdüren isimler. 

 Duygu Güvenç / Sabah



Bu haber 1,256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,289 µs