En Sıcak Konular

''İhracat yapmadığımız gümrük kapısı kalmayacak''

27 Ocak 2012 23:13 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ihracat yapamadığı şu anda sadece iki gümrük bölgesi olduğunu belirterek, ''Karar verdik; bu yıl inşallah ihracatımızı 150 milyar dolara çıkarırken Kiribati ve Palao'ya da ihracat yapacağız ve dünyada ihracat

Bakan Çağlayan, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının (İNTES) 161. Geleneksel Toplantısında yaptığı konuşmada, İNTES'in kendisi için önceliği olan bir sendika olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, 2011 yılında dünyanın en büyük sıkıntılardan geçtiği bir ortamda çok başarılı bir yıl geçirdiğini vurgulayan Çağlayan, Türkiye'nin 2011 yılını yüzde 8 gibi bir büyüme rakamını yakalayacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Türkiye'nin dünyanın 246 gümrük bölgesine ihracat yaptığını hatırlatan Çağlayan, 135 milyar dolara yakın bir ihracat rakamının yakalandığını ifade etti.

Bu ihracatın gül bahçesinde değil, bir çok sıkıntıya rağmen yapıldığını belirten Çağlayan, ''Şu anda sadece iki gümrük bölgesi var ihracat yapamadığımız. Karar verdik; bu yıl inşallah ihracatımızı 150 milyar dolara çıkarırken Kiribati ve Palao'ya da ihracat yapacağız ve dünyada ihracat yapmadığımız hiç bir gümrük kapısı kalmayacak'' diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin hizmet ihracatına da değinerek, bu alanda da önemli başarılar yakalandığını vurguladı.

Turizm sektöründe da Türkiye'nin önemli atılımlar yaptığını belirten Çağlayan, ''Gerekli güncellemeyi yapabilirsiniz. Türkiye artık turizm alanında dünyanın altıncı, Avrupa'nın ise dördüncü büyük destinasyonu olmuştur'' dedi.

-''Bal gibi yakalarız evelallah''-

Çağlayan, Türkiye'nin ihracatında müteahhitlik sektörünün çok önemli bir payı olduğunu da vurgulayarak, müteahhitlik sektörü için 2023 yılında ortaya konulan 100 milyar dolar hedefi için her zaman sektörün yanında olacaklarını söyledi.

Bu hedefin yakalanmak zorunda olduğunu belirten Çağlayan, ''Bu hedefler size hiç zor gelmesin. 'Bu hedefler yakalanabilir mi?' diye düşünmeyin. Bal gibi yakalarız evelallah'' dedi.

-200 bin dolara kadar hibe-

Avrupa'nın şu an içinde bulunduğu zor durumun gelecekte de devam edeceğini dile getiren Çağlayan, Avrupa Birliği Komisyonu Raporuna göre Avrupa'da 1 milyon 600 bin şirketin kapanacağını söyledi.

Türk firmalarının da bu firmalarla temasa girdiğini, ya ortak olduklarını ya da satın aldıklarını anlatan Çağlayan, ''Biz de bakanlık olarak bu konuda destek veriyoruz. Avrupa'da belirlenmiş olan sektörlerde şirket satın alacak veya ortak olacak firmalarımızın yapacağı fizibilite çalışmalarına 200 bin dolara kadar hibe şeklinde destek veriyoruz. Şükürler olsun, devir artık bizim devrimiz olacak'' dedi.

-''Türkiye, yüzde 4'ün üzerinde büyüyecektir''-

Türkiye'nin büyüme hedeflerine de değinen Çağlayan, IMF'in ve Dünya Bankasının tahminlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çağlayan, şunları kaydetti:

''Bakın IMF, Dünya Bankası zaman zaman çeşitli revizeler yapıyor. Şimdi Türkiye ekonomisinin Orta Vadeli Planda belirlenen rakamdan daha altında büyüyeceğini ifade ediyorlar. Geçmişte hep revize ettiler. Ben biliyorum ki bu rakamları yine yukarı doğru revize edecekler ve Türkiye ekonomisi inşallah bu yapısıyla yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme gerçekleştirecektir.''

-''Farkımızı çok iyi biliyorlar''-

Türkiye'nin öneminin bölgesinde ve dünyada her geçen gün arttığını belirten Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Geçtiğimiz günlerde Irak'a gittim, Tunus ve Libya'ya gittim. sanıyorum Libya'ya daha önce 10'un üzerinde gittim. Gerekirse 500 kere daha gideriz. Çünkü oralar, bilhassa müteahhitlik sektörümüzün çok önemli ekmek kapılarından biri ve bizim orada önemli işlerimiz var. Hiç merak etmeyin ki hiç bir şekilde oraları başkasına bırakma lüksüne sahip değiliz. İstediği kadar başka ülkeler orada ön almaya çalışsın. Libya halkı, özellikle son 1 yılda yaşadığı krizde Türk halkını her zaman yanlarında hissetti. Bizim farkımızı çok iyi biliyorlar. Bilhassa geçmişi sömürgecikle dolu, geçmişte Afrika'nın kanını sömüren Avrupalıların bakmayın oradan pay almaya çalışması, Türkiye'nin önüne geçmesi çabasını Libya da hiç bir Afrika ülkesi de hiç bir Ortadoğu ülkesi de yemeyecektir. Çünkü onların gözü baktığı zaman hep yerin altını, yerin altındaki petrol ve madenleri görüyor ama biz baktığımız zaman yerin üstündeki kardeşlerimizi görüyoruz. Bu farkı onlar da çok iyi biliyorlar ve her fırsatta ifade ediyorlar.''

-''Şantiyelerinizdeki zarar tespitlerinizi yapın''

Libya'da iş yapan firmaların çeşitli sıkıntıları olduğunu bildiklerini anlatan Çağlayan, bunların yavaş yavaş aşılmaya başladığını söyledi.

Bakan Çağlayan, Libyalı yetkililerle artık zarar ve ziyanlarla ilgili konuşmaya da başladıklarını belirterek, ''Artık sizler de kendi şantiyelerinizdeki zarar tespitlerinizi yapın ve bunları bir rapora bağlayın. Bu zararların nasıl karşılanacağını konuşacağız'' dedi.

-''Sarkozy, sayın başbakanımızı kıskanıyor''-

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu da Türkiye'nin özellikle 2002 yılından bu yana çok hızlı büyüyen bir ülke olduğunu söyledi.

İnşaat sektörünün ise her zaman olduğu gibi söz konusu dönemde genel ekonomiden daha fazla büyüdüğünü belirten Koçoğlu, bu büyümenin devam edeceğini ifade etti.

Koçoğlu, Türk müteahhitlerinin Türkiye'yi dünyaya tanıttığını vurgulayarak, ''Ancak bize bir dayı lazım. Amca da diyebiliriz. İşte amcamız burada, işte Zafer bey burada. Biz iş adamları olarak arkamızda bir politik güç olmadan işlerimizi bir yere kadar götürebiliriz. Sağ olsun sayın bakanımız Zafer Çağlayan bize bu güne kadar hep destek oldu. Ona bu desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz'' dedi.

Fransa'da kabul edilen yasayı da lanetlediklerini belirten Koçoğlu, ''Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'de Türkiye'ye karşı bir kıskançlık var. Bir de tabii sayın Başbakanımıza karşı bir kıskançlık var. Şu anda Libya ile ilişkilerimiz çok iyi ama inşallah orada bir karışıklık olmaz. Avrupa da boş durmuyor. Fransa bizim önümüzde engel olmaya çalışıyor ama inşallah bunu da sayın bakanımızın desteğiyle aşarız'' diye konuştu.

aa

Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,813 µs