En Sıcak Konular

Akdağ'dan işadamına: Ne kadar konuşsak boş

27 Ocak 2012 21:05 tsi
Sağlık Bakanı Akdağ, ''Siz iş yapmadığınız, birlikte istihdam oluşturmadığınız, ortak bir katma değeri vücuda getirmedikten sonra biz ne kadar konuşsak boş'' dedi.

Akdağ, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) salonunda düzenlenen, ETSO ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ortak Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son yıllarda gelişip, kalkındığını belirterek, son dokuz yılda Türkiye tarihinde önemli bir kalkınma hamlesi sürecinin yaşandığını ifade etti.

Türkiye'nin kalkınmasında İstanbul'un rolünün büyük olduğunu vurgulayan Akdağ, ''Doğu Anadolu Bölgesinde de Erzurum'un rolü çok fazla. Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi, biz göreve geldiğimizde Türkiye'nin en az gelişmiş, refahtan en az pay alan bölgesiydi. Herkes Güneydoğu diye bilir ama bu yanlış. Aradaki açık özellikle kamu yatırımlarıyla biraz kapatıldı'' diye konuştu.

Doğu Anadolu Bölgesinde sanayinin ve ticaretin mutlaka gelişmesi gerektiğini vurgulayan Akdağ, canlı sektörler olarak hayvancılık, eğitim, turizm, hizmet sektörü, sağlık seçildiğini, hizmet sektörü olarak Erzurum'u çağrı merkezi haline getirdiklerini, ancak bunların kalkınma için yeterli olmadığını söyledi.

Söz konusu sektörlerin Erzurum'u ayakta tutacağını ama kalkınması için sanayinin olması gerektiğini vurgulayan Akdağ, şunları kaydetti:

''Sanayiyle birlikte, ticaretin, ihracatın gelişmesi gerekiyor. Erzurum'un Doğu Anadolu'nun potansiyeline baktığımız zaman birlikte iş yapmak için müsait. Belki böyle bir araya gelişler, karşılıklı bu potansiyellerin keşfini de sağlayacaktır. Benim sizden istirhamım, mevcut potansiyelleri nasıl keşfedeceksiniz bunu keşfetmenizdir. Biz bu potansiyelleri biliyoruz ama sonuçta siz birlikte iş yaparsanız bunun bir anlamı olur. Siz iş yapmadığınız, birlikte istihdam oluşturmadığınız, ortak bir katma değeri vücuda getirmedikten sonra biz ne kadar konuşsak boş.''

Kamunun yaptığı yatırımlarla, Kuzeydoğu Anadolu'da yatırım ortamının her geçen yıl daha da iyileştiğini ifade eden Akdağ, ''İnşallah birlikte iş yapmanın yollarını bulacaksınız. Bu toplantı buna bir vesile teşkil etsin'' dedi.

-İTO Başkanı Yalçıntaş-

İTO Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş da İstanbul Ticaret Odası ile Erzurum arasında önemli bir bağ olduğunu belirterek, Şehit Er Vedat Tetik adına yaptıracakları okulu tamamlayıp, biran önce hizmete açacaklarını söyledi.

Erzurum'un kalkınmasında önemli üç unsur olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, ''Bunun biri hayvancılık biri de turizmdir. Bence ticaret de Erzurum'da son derece önemli bir refah kapısı olabilir. İlla da üretim olacak diye bir şart yoktur. Elbette üretim çok önemlidir, ticaret için üretim olmalıdır ama ticaretin de önemini bilmek gerekiyor'' diye konuştu.

Erzurum'da gerekli altyapının yapılması gerektiğini vurgulayan Yalçıntaş, ''Doğu Anadolu'da, doğru bir lojistik proje sağlanır, doğru bir yönlendirme yapılırsa, Türkiye'nin doğu komşularına olan ihracatın merkezi rahatlıkla Erzurum olabilir. Erzurum'da bu altyapı vardır. Yeter ki bir gerekli altyapı sağlansın, iki Erzurum insanı üzerine düşeni yapsın. Çünkü bu sadece devletin gelmesi, altyapı sağlamasıyla olmaz, bunun en güzel örneği Konaklı'daki tesislerdir'' dedi.

Devletin, kış turizminin gelişmesi için Erzurum'a yaklaşık 800 milyon Dolar yatırım yaptığını ifade eden Yalçıntaş, şöyle dedi:

''Dünyanın çok az yerinde olan güzellikte tesisler yapıldı oraya. Ama o tesisleri özel sektör işletmezse, özellikle Erzurumlu işadamları oraya sahip çıkmazsa, ben size söyleyeyim beş sene sonra orası çürür. Devlet bunu yapamaz, istediği kadar iyi niyetli olsun istediği kadar başarılı olsun... Çünkü sisteminden, altyapısından dolayı bunu yapamaz. Eğer oraya devlet değil de özel sektör sahip çıkmazsa, başta Erzurumlu işadamları olmak üzere, sırf devletin elinde kalırsa orası beş sene sonra batar. Oysa sadece orası bile Erzurum'un kalkınmasında son derece önemli bir motivasyon ve mihenk taşı olur.''

Bugün herkesin Antalya'yı konuştuğunu ifade eden Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Antalya sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın bir numaralı turizm merkezi oldu. Antalya'da rahmetli Özal dönemine kadar hiçbir şey yoktu. Özal geldi, bir teşvik verdi, Antalya'daki kıyılara bir imar planı çıkardı. Sırf onun öngörüsüyle, teşvikiyle, devletin Antalya'ya bu düzenleme dışında hiçbir katkısı olmadı. Eğer biz Türkiye olarak güneş, kum, deniz turizminde Antalya'da bunu yapabildiysek, burada bunun on katını yapabiliriz. Yeter ki doğru altyapıyı oluşturabilelim.''

-İTO ile ETSO meclisi, Fransa Senatosunun kararını protesto etti-

ETSO Başkanı Lütfü Yücelik de 2011 yılının bölge olarak iyi geçtiğini belirterek, 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında, dünya çapında çok ciddi yatırımların yapıldığını söyledi.

Fransa Senatosunun kararını protesto ettiklerini belirten Yücelik, Ermeni vatandaşların iddia edilenin tam tersini yaptığını belirterek, ''Ermeniler bölgemizde çok katliamlar yapmışlar. Erzurum'dan, Van'dan, Kars'tan, Azerbaycan'dan en az 520 bin Türk'ü katletmiş Ermenistan. En azından bizim Erzurum'da toplu katliamlar yapılmış ve toplu mezarlar açılıyor'' diye konuştu.

Ermeniler'in, sadece Erzurum bölgesinde 40 bine yakın Türk'ü katlettiğini dile getiren Yücelik, şöyle konuştu:

''Biz bunu iyi anlatamadık. Maalesef Türkiye, her zaman Erzurum'da olduğu gibi bir lobicilik faaliyetini çok ciddi manada dünyada yapamadı. Son yıllarda çaba saffetsek de daha fazla anlatmamız gerekiyor bunları. Sırf bizim burada yapılan katliamları göz önüne alırsak, kimin kime katliam yaptığı ortada. Sadece dört oy uğruna Nicolas Sarkozy, mantıksız, manasız seviyesiz bir yaklaşımla bunu yapması hakikaten kabul edilir bir şey değil. Hem İstanbul Ticaret Odası Meclisi hem de Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi olarak bunu şiddetle, nefretle kınıyoruz.''

aa

Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,453 µs