En Sıcak Konular

Guardian: Kıbrıs Rum Kesimi, Rus sömürgesi gibi

27 Ocak 2012 12:59 tsi
İngiliz Guardian gazetesi, Kıbrıs Rum Kesimi'nde yer alan liman şehri Limasol'un, adeta Rusya'nın "sömürgesi" haline geldiğini yazdı.

Rus okulları, Rusça yayın yapan radyo istasyonları, kürk manto, kefir ve votka satılan dükkanlarıyla Limasol'un Rusya'nın küçük bir parçası haline geldiğine dikkat çekilen haberde, şehrin isminin "Limasolgrad" olarak bilinir olduğu kaydedildi.

Gazete, fırtına sebebiyle Limasol limanına sığınan bir Rus gemisinde 60 ton silah malzemesi bulunmasına rağmen, AB'nin Esed yönetimine koyduğu ambargoları hiçe sayarak, Rum Kesimi'nin bu geminin Suriye'ye gitmesine izin verdiğine dikkat çekti.

Haberde, 8 yıldır Avrupa Birliği üyesi olan Kıbrıs Rum Kesimi'nin, AB'nin Suriye'ye yönelik söz konusu yaptırımları sebebiyle, bu gemiye el koyması gerektiği; ancak Rus yetkililerden "rota değiştireceklerine" ilişkin basit bir söz aldıktan sonra gemiyi serbest bırakarak ambargoyu ihlal ettikleri kaydedildi. Silah yüklü bu geminin de yükünü Suriye'nin Tartus limanına indirdiği hatırlatıldı.

Kıbrıs Rum Kesimi'nin Moskova yönetimine bu "güzelliği" yapma sebebinin, ekonomik krizden kurtulmak için Rusya'dan aldığı 2,5 milyar Euro kredi sözü olabileceğine işaret edilen haberde, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi gibi uluslararası platformlarda Rum Kesimi'nin haklarını hararetle desteklediğine dikkat çekildi.

Gazete, Rum Kesimi'ndeki yabancı yatırımların üçte birinin Rus kaynaklı olduğunu belirterek, güney şehirlerdeki off-shore şirketlerinde büyük miktarda Rus sermayesinin bulunduğunu ve Rus yatırımcıların yüzde 10 oranındaki düşük kurumlar vergisinden faydalanarak ülkelerine para aktardıklarını yazdı.

Rus mafyasının ülkede çok aktif olduğuna da değinilen haberde, Kıbrıs Üniversitesi'nden Hubert Faustmann'ın, "Rusya, Kıbrıs'ın ekonomik olarak iflas etmesini istemiyor" şeklindeki sözlerine ve Rum lider Dimitris Hristofyas'ın 2008'de Rusya ziyareti sırasındaki "Kıbrıs Avrupa'nın kızıl koyunu" tanımlamasına yer verildi.

cihan





Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,914 µs