En Sıcak Konular

'Avrupa'nın hastasıydık, bugün ders veriyoruz'

27 Ocak 2012 11:36 tsi
Bu yıl Davos'ta Türkler damgasini vurmaya devam ediyor. Anadolu Grubu'nun patronu Tuncay Özilhan, 10 yıl önce Avrupa'nın hastası olan Türkiye'nin bugün Avrupa'ya ders verme noktasına geldiğini söyledi.

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Dünya Ekonomik Forumu'nun gerçekleştirildiği Davos'ta CNBC-e'den Burcu Göksüzoğlu'nun sorularını yanıtladı.

Avrupa'daki krizi yorumlayan Özilhan, "Krize çözüm bulunduğuna fazla inanmıyorum. Önümüzdeki dönemde İtalya ve İspanya konuşulacaktır. Esas sorunu Avrupa kendisi çözecek" dedi.

Türkiye'yle ilgili yorumların pozitif yönde olduğunu belirten Özilhan şunları söyledi: "Bu ortamda en çok söz edilebilecek ülkelerden biriyiz. Herkes Türkiye'nin tecrübelerini duymak istiyor. Bir panelde Babacan ve Bağış epey fikirler, öneriler öne sürdüler. Herkes de biraz gülerek izledi. Çünkü 10 sene önce Avrupa'nın hastası Türkiye, bugün Avrupa'ya ders verme noktasına geldi.

Çevreniz yangın yerine dönünce Türkiye de etkilenecek. MB'nin ekonomiyi soğutmak için aldığı önlemler var. Zayıf nokta cari açık. Avrupa kriziyle birlikte sıkıntılar oluşmaya başladı. Fonlayan bankalar sıkıntı içinde. MB'nin adımlarını doğru buluyorum. Yüzde 8 büyüme uzun süre sürdürülemiyor. Alınan kararların neticesinde yüzde 8 büyüyen Türkiye bu yıl yüzde 4'lere düşecek. Bir takım başka tedbirlerin de gelmesi gerekir. Teşviğin gelmesi gerekir. Hafif yatırım teşviğinin olmaması gerekir. Yatırımcıyı teşvik edecek şekilde teşviklerin gelmesi gerekli. Sektörel teşvikleri önemli buluyorum. Türkiye'nin ithalatına bakınca yüzde 50'si enerji. Öteki yüzde 50'ye teşvik vermenin faydalı olacağını düşünüyorum.

NOT ARTIŞI İÇİN ZEMİN SAĞLAM DEĞİL
Türkiye'de not artışı için henüz zemin sağlam değil. Türkiye'nin bir takım sorunları var. Cari açık düşüş trendine girdi. Ancak halen yeterli değil. Üçüncü çeyrekte bir not artırılabılır ancak hala mesafe alınması gerekir."

SABMILLER'LA BİRLEŞME BİR AYA GERÇEKLEŞİR
Grubun yatırımları hakkında bilgi veren Özilhan "Rusya'daki SABMiller'ın operasyonunu Anadolu Efes alıyor. Bir ay içinde Rusya Rekabet Kurumu'ndan onayı almış olacağız. İki şirketin birleşmesi Rusya ölçekleri içinde önemli bir faaliyet. Ukrayna operasyonlarını da devralıyoruz. SABMiller'la birleşince ikinci oluyoruz. Yüzde 19 civarında pazar payı elde ediyoruz. İki şirketin portföyüne bakınca birbirini çok iyi tamamlıyor. 150 milyon dolara yakın tasarruf sağlayacağız. İki şirket birleşince 1.7 milyar dolarlık cirosu olan bir şirket haline gelecek" dedi.

ntvmsnbc 

Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,710 µs