En Sıcak Konular

Kulak temizlerken dikkat!

27 Ocak 2012 10:47 tsi
Kulak temizlerken dikkat! Kulak temizleme çubuklarını kullanmayı alışkanlık haline getirenlerdenseniz, işitme kaybı riskiniz var.

Uzmanlar, kulak kirinin, kulak için oldukça faydalı bir salgı olduğunu ve çubuklarla kesinlikle temizlenmemesi gerektiğini söylüyor. Aksi takdirde kulak mekanizması bozuluyor ve işitme kaybı gerçekleşiyor.

Kulağımızda ufak bir kaşıntı olduğunda ya da banyodan hemen sonra kulak temizleme çubuklarına gider elimiz. Ancak uzmanlara göre kulak kiri, kulağı korumakla görevli bir sıvı. Daha da ötesi, kulak için oldukça faydalı bir salgı. Bu yüzden kulak temizleme çubuğu kullanmayı alışkanlık haline getirmiş kişiler işitme kaybı riski taşıyor.

Kulak kiri dediğimiz, deri döküntülerini de içeren bu sıvı, dış kulak yolundaki yağ bezleri tarafından üretiliyor. Öncelikli görevi, dış kulak derisini sudan ve iltihaptan korumak. Ancak kulak kirleri aynı zamanda dışarıdan gelen tozun ve diğer cisimlerin kulağın iç kısımlarına gitmesini önleyen bir tabaka oluşturuyor. Bu yüzden doktorlar tarafından faydalı bir salgı kabul ediliyor ve bu salgı, aşırı olmadığı müddetçe temizlenmesi tavsiye edilmiyor.

Sema Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Ömer Faik Sağun, kulak kirinin kişiden kişiye değiştiğini söylüyor. Bu sıvının az üretilmesi enfeksiyon riskini artırırken, fazla üretilmesi tıkaç oluşumu ve buna bağlı işitme kaybına neden olabiliyormuş.

Temizleme çubukları, kulak mekanizmasını bozuyor

Sağun, "Normalde kulak kiri, dış kulak yolu derisinde yer alan kıllar tarafından içeriden dışarıya doğru taşınarak vücut dışına atılıyor. Kulak temizleme çubukları ve benzeri cisimlerle kulak temizleme alışkanlığı olan kişilerdeyse bu mekanizma bozuluyor." diyor. Yani bu kişiler aslında kulaklarını temizlemiyor, kiri içeri itip birikmesine ve tıkaç oluşumuna sebep oluyor. Tıkaç oluştuğundaysa işitme kaybı, ağrı, anormal ses veya çınlama, yabancı cisim hissi, yüzme veya banyo sonrası tıkanıklık şikâyetleri ortaya çıkabiliyor. Ayrıca Sağun, bu kişilerin dış kulak yolu enfeksiyonlarına, kulak zarı yırtıklarına ve bunun yol açtığı orta kulak enfeksiyonuna maruz kalacaklarını söylüyor.

Sağun'un kulak temizliği ile ilgili tavsiyeleri ise şöyle: Dış kulak yolu girişine gelen kısmı, havlu kenarı veya küçük parmağınıza dolayacağınız bir parça pamukla alabilirsiniz. Tozlu ortamda çalışanlar, kulak tıpaları kullanabilir. Böylece kulağa toz kaçmasını önleyip kulağın işini hafifletebilirler. Eğer kulak zarının yırtık ya da delik olmadığından eminseniz, haftada birkaç kez banyo öncesi birkaç damla gliserin damlatmak da işinizi kolaylaştırabilir.

Tüm bunlara rağmen kulağınız aşırı kirleniyorsa birikinti olacaktır. Sağun, bu kir birikintisinin dış kulak yolunu tıkayarak işitmeyi engelleyebileceğini ifade ediyor ve ekliyor: "Özellikle ileri yaşlarda kulağın kendini temizleme hızı yavaşlıyor. Bu yüzden kulak kiri birikmesi fazla oluyor. Bu durumlarda kulağı aspiratörle, özel aletlerle temizliyoruz."

zaman



Bu haber 1,451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,008 µs