En Sıcak Konular

Şii lider El Hakim: İlişkilerimizdeki sıkıntı geçici

27 Ocak 2012 09:43 tsi
Şii lider El Hakim: İlişkilerimizdeki sıkıntı geçici Irak İslam Yüksek Konseyi Başkanı Şii lider El Hekim, Başbakan Maliki’nin, “Ankara içişlerimize müdahale ediyor” iddiasının gerçeği yansıtmadığını vurguladı, “İlişkilerimiz stratejik” dedi.

TÜRKİYE Irak ilişkileri, Irak’ın Şii kökenli Başbakanı Nuri el Maliki’nin, “Türkiye, Irak’ın içişlerine müdahale ediyor” iddiası ile gerilirken, Irak’ın Şii lideri, Irak İslam Yüksek Konseyi Başkanı Ammar El Hekim, “Türkiye, içişlerimize karışıyor diyemeyiz” dedi. Bağdat - Tahran arasındaki ilişkilerin gerginleştiği bir dönemde, kişisel inisiyatif alarak, sürpriz bir şekilde Ankara’ya gelen ve en üst düzeyde kabul gören Irak İslam Yüksek Konseyi Yüksek Temsilcisi El Hekim, Türkiye’den ayrılmadan STAR’a konuştu.

- İLİŞKİLERİMİZDEKİ SIKINTI GEÇİCİ

Başbakan Erdoğan’ın, “Irak’taki mezhepçi ve etnik kutuplaşma, demokrasiyi olumsuz etkiler” şeklindeki sözlerinin ardından, Maliki’nin, “Türkiye, içişlerimize müdahale ediyor” çıkışını değerlendirirken, “Türkiye’nin, Irak’ın içişlerine karıştığını söyleyemeyiz” dedi. Türkiye ile Irak arasında çok büyük bir stratejik ortaklık olduğunu ve kendisinin de zaman zaman Maliki’nin politikalarını eleştirdiğini dile getiren el Hekim, “Irak-Türkiye ilişkilerinde bir sıkıntı yaşanırsa, bu geçicidir ve asla stratejik çıkarların önüne geçemez. Maliki hükümeti ile yaşanan son sıkıntı da bunlardan biridir. Bu son sıkıntılı dönem, bizim ilişkilerimize darbe vuramaz” dedi.

- IRAK’TA MEZHEP SAVAŞI OLMAZ

Irak’ta Sünni ve Şii’ler arasında, ülkeyi iç savaşa sokacak bir mezhep çatışması beklemediğini vurgulayan El Hekim, “Irak’ta mezhebe dayalı bir iç savaş asla olmaz. Çünkü nasıl zarar verdiği konusunda çok büyük tecrübelerimiz oldu. Gördük ki, mezhep savaşının galibi, mağlubu yoktur” diye konuştu.

- ÜLKEMİZDE SİYASİ GERGİNLİK VAR

Irak’ta şu anda Şii Başbakan Maliki ile Kuzey Irak’a kaçan eski Cumhurbaşkanı yardımcısı Sünni kökenli Haşimi arasındaki gerginliğin anımsatılması üzerine de El Hekim, şöyle devam etti: “Şu anda sadece siyasi bir gerginlik var. Ama bunu, mezhep ayrılığının getirdiği sıkıntılar olarak algılamamak gerekiyor. Her demokratik ülkede olduğu gibi, Irak’taki da siyasi güçler arasında çekişmeler oluyor. Ama bunların hepsi geçicidir. Kalıcı olan Irak’taki demokrasi ve barıştır diye düşünüyorum. Irak’ta, herkesin kendi mezhebini rahatlıkla yaşadığı, diğer mezhepten vatandaşların da sıkıntı yaşamadığı bir gelecek düşünüyorum.”

El Hekim, Maliki hükümetinin, “Despotluk yaptığı ve demokrasiden uzaklaştığı” yönündeki eleştiriler üzerine ise, kendisinin de Irak Başbakanı’nın kimi politikalarını, zaman zaman eleştirdiğini ama bunu medya önünde ya da başka bir ülkede değil, sadece Meclis çatısı altında yaptığını belirtti.

- DİKTATÖRLÜĞE İZİN VERMEYİZ

El Hekim, “Ama şu kadarını söyleyeyim, anayasamızı okursanız ve de geçmişimize bakarsanız anlayacaksınız ki, Irak’ta bir daha olmayacak bir şey varsa, o da despot yönetim ve diktatörlüktür. Saddam’dan çeken Irak halkı, buna izin vermez” açıklamasını yaptı.

Kendisinin İran vatandaşı olduğu yönündeki haberleri kesin bir dille reddeden El Hekim, “ABD’nin, Tahran Yönetimi’nin, Irak üzerindeki etkisine ses çıkarmamasının ardında, Irak’ın mezhepsel savaşa süreklenmesi; Washington’ın da bunu, İran müdahalesine zemin olarak kullanacağı” yönündeki haberleri de değerlendirdi.

- İRAN, IRAK’A ETKİ EDEMEZ

Sözlerine, “Öncelikle şunu söyleyeyim, Irak, Iraklılarındır” diye başlayan El Hekim, İran’ın, Irak üzerindeki etkisinin, abartıldığını savundu. El Hekim, “İran’ın, Irak üzerindeki etkisi konusunda mübalağa var. Irak asla İran’ın nüfusu altına girmemiştir; İran da hiçbir zaman, Irak üzerinde alışılmışın dışında bir nüfus sağlayamayacaktır. Bunun en büyük güvencesi de Irak halkıdır. Irak’ın mezhepleri ve etnik kökenleri farklı olsa da tüm halkı, Irak’ın kendi vatanımız olduğu ve kendimiz tarafından yönetilmesi gerektiği konusunda herkes hemfikir” dedi.

- BEŞŞAR ESAD BIRAKMALI

El Hekim, Alevi Esad Yönetimi’nin, Suriye halkına yönelik politikasını değerlendirirken, “Biz Suriye halkının yanındayız” dedi. El Hekim, “Geçmişte, Irak İslam Yüksek Konseyi olarak Esad ile çok güzel ilişkilerimiz var, son birkaç aya kadar devamlı görüşmelerimiz oluyordu. Son dönemde kendisini arayarak, halkının talepleri doğrultusunda, ciddi reformlar yapması gerektiğini ilettim. Suriye’de silah kullanılması yanlış. Hem Esad’ın hem de muhaliflerin silah kullanmasının yanlış olduğunu düşünüyorum. Tüm kesimler silah bırakmalı ve olay, diyalog yoluyla çözülmeli. Suriye’de, her kesimi kapsayacak ortak bir hükümet kurulmalı” diye konuştu.




Zeynep Tuğrul/Star



Bu haber 1,439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,086 µs