En Sıcak Konular

ABD'nin Uludere çıkışı

27 Ocak 2012 08:05 tsi
ABD'nin Uludere çıkışı ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere olayıyla ilgili ilginç bir çıkış yaptı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Uludere olayında ABD'nin sorumluluğu olmadığını söyledi. Ricciardone, "Hedeflerin belirlenmesi tamamen Türk tarafına aittir" dedi. "Esed bizim için bitti" diyen Ricciardone, İran'a karşı ise askeri seçenek dahil her şeyin masada olduğunu kaydetti

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone göreve gelişinin birinci yılında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bir grup Ankara Temsilcisi'ne konuşan Ricciardone gazetecilerin sorularına ilginç cevaplar verdi. Uludere'deki kazayla ilgili "Amerika'nın bir sorumluluğunun bulunmadığını" söyleyen Ricciardone İran konusunda "Askeri müdahale dahil bütün seçenekler masada" dedi. Ricciardone'nin açıklamalarının satırbaşları şöyle:

HEDEF BELİRLEME SİZE AİT

"Bizim Uludere olayıyla bir ilgimiz yok. Aramızdaki iş birliği anlaşması çerçevesinde istihbaratı paylaşıyoruz. Fakat hedeflerin belirlenmesinde bir dahlimiz olmadı, olmaz da. Hedeflerin belirlenmesi tamamen Türk tarafına aittir. Zaten Türkiye'nin de bu kapasitesi var. Ayrıca, yaşanan olayın hata olduğu görülüyor. Olmamalıydı. Fakat şunu da kabul etmek gerekir ki kimsenin mükemmel istihbaratı yoktur. Tirajik bir hata olduğu gözüküyor. Başbakan da bir tazminat ödeneceğini söyledi. Bunların hedeflenmediğini vurguladı. "Hata" dedi. Bence de korkunç bir hata oldu."

TUTUKLU GAZETECİLERİ ANLAYAMIYORUM

"Türkiye'de ifade özgürlüğü bana göre hala izlenmesi gereken bir konu. Geçen yıl "Anlamadım, anlayamadım" dedim. Yine aynı şeyi söylüyorum.  Ama saygıyla. Türkiye birinci sınıf demokrasi emelleri olan bir ülke. Kopenhag kriterlerini esas aldığını belirtiyor.  Atatürk'le birlikte dünya standartlarını hedef almış, komşularını hedef almamış. Kalbinde bunu istediği için buna ulaşacağına inanıyorum.  Türkiye 82 Anayasasını geride bırakmak istiyor.  Demokraside bu kadar ilerleyen ülkenin, halkı ileri demokrasi isteyen bir ülkede siz demokrasiden vazgeçemezsiniz. Böyle bir ülkede gazeteciler nasıl hapiste olur? Türk demokrasisinin elde ettiği son derece önemli başarılar görüyorum.  O kadar yol kaydetmiş ülke olarak entellektüellerin hala hapiste  olmasını anlamıyorum. İnsanlar söylediklerinden dolayı hapse atılmamalıdır. Karamsar değilim bardağın yarısından fazlası dolu. İnsanlar da zaman zaman saçmalayabilmelidir. Ama söyledikleri için hapse atılmamalılar."

ESED REFORM YAPSA DA ARTIK BİTTİ

"Suriye'ye bu aşamada bir askeri müdahale öngörmüyoruz. Başka koşullarda belki. Suriye muhalefetini dinleyelim bir. Şu anda bir müdahale hazırlığımız yok.  Arap Birliği ne diyor, BM ne diyor ona bakacağız. Suriye hükümeti kendi halkını öldürmek için silah kullanıyor. Bu kabul edilemez. Esed'in  bizdeki inandırıcılığı bitti. Bu saatten sonra atacağı adımlarla güveni sağlaması zor. Bunca olaya rağmen Suriye rejimine destek vererek tarihte yanlış yerde duranlar var."

MEZHEP FARKLILIKLARINDAN ARINMIŞ BİR IRAK İSTİYORUZ

"Irak'a gittiğimizde orada kalma niyetimiz zaten yoktu. Saddam'a ve rejimine karşı oradaydık. Fakat istediğimizden daha fazla kalmak durumunda kaldık. Taahhüdümüzü bitirmedik, Irak halkının yanındayız. Irak hükümeti ile sıkı çalışıyoruz. Irak konusunda Türkiye ile aynı hedefleri paylaşıyoruz. Mezhep farklılıklarından arınmış tek ve bütün bir Irak talebindeyiz. PKK ile mücadelede de ilişkilerimiz iyi. Ayrıca bölgesel yönetimin  Türkiye ile iyi ilişkiler kurmasını istiyoruz."

TÜRKİYE GEÇMİŞİN HAYALETLERİ İLE YÜZLEŞMELİ
 
"Fransa'daki kararı tabiki yakından izliyoruz. Fakat süreç devam ediyor. Fransa ABD'nin eski ve değerli bir müttefiğidir. Ama Türkiye de öyle. Biz iki müfttefiğimizin iyi geçinmesini isteriz. 1915 olaylarının adil ve kapsamlı bir şekilde ele alınmasını istiyoruz.İki toplum için de açık ve yapıcı diyalog en iyi çözümdür. Bu konu artık kapalı bir kutu değil. Her şey konuşulabiliyor ve iki ülke arasında daha fazla temas var. Biz Amerika olarak geçmişe bakma konusunda pek iyi değilizdir. Ama iyi olduğumuz bir şey var; geleceğe bakmak. Yüzü geleceğe dönük bir ülkeyiz. Türkiye'de öyle.  Türkiye geçmişin hayaletleri ile yüzleşmeli. Her büyük ülke geçmişinde parlak günleri kadar acı çekilen günlere de sahiptir. Türkiye'de imparatorluktan cumhuriyete geçişte zor günler geçirdi. O dönemde pek çok kişi acı çekti. İnsanlar tarihi tekrar ederek acıyı yaşamamalı ama ders de almalı. Acının yaşandığı kabul edilmeli ve ileri bakılmalı. Bizce tarihçiler bu konuda her şeyi samimi bir şekilde ele almalı . Ayrıca Türkiye Ermenistan ilişkilerinin Karabağ'a endekslenmesini çok doğru bulmuyoruz. İlerleme görmek istiyoruz."

TÜRKİYE İLE İSRAİL ARASINDA ARABULUCULUK NİYETİMİZ YOK

"Bizim ne aracılık yapma niyetimiz var ne de sizin bunu ihtiyacınız. İki ülke de bölgenin önemli güçleri. İstikrar için dost olmaları önemli. Bunu teşvik de ediyoruz. İsrail Türkiye ilişkilerinin normalleşmesini sağlamak şart."

İRAN'A KARŞI HER ŞEY MASADA

"Bizce İran'ın bir seçim yapması gerekiyor. Uluslar arası güçlere katılabilir. Nükleer güce de sahip olabilir.  Ama nükleer silahların peşinde olmamalı. Nükleer güce sahip olabilir demekten kastım. Nükleer enerji alabilir.  Ama İran 'ın yaptığı nükleer silahların peşinde koşmak. Biz askeri yaptırımlara başvurmak istemiyoruz. Her şey masada ama şimdi diplomasi yöntemlerini kullanmak istiyoruz.  Bunun yolu da yaptırımlar. Umarız İran bu yaptırımlara uyar. Ayrıca Irak'tan çıkarak bölgeyi İran'ın kucağına da itmedik. Irak halkı kendi yolunu seçecektir."

ROJ TV'NİN KAPANMASI İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ OLDU

"PKK'ya karşı ortak hareket ediyoruz. İstihbarat paylaşımı dışında uyuşturucu ticareti ile mücadelede de girişimlerimiz oldu. Mesela Roj Tv'nin kapanması için Avrupalı dostlarımızdan ricacı olduk. İşbirliğimizin bir parçası bu zaten."

Büyükelçi, 'Balyoz ve Ergenekon soruşturmalarına bakışları ile 'Uludere olayında predatör görüntüsü var mı?' sorularına 'yorum yok' karşılığını verdi. Her iki konuda da 'hadiselerin özelliği' nedeniyle konuşmak istemediğini söyledi.

Adem Yavuz Arslan - Bugün


Bu haber 1,376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,775 µs