En Sıcak Konular

'Kıbrıs'ta oyunun kuralları değişiyor'

26 Ocak 2012 16:15 tsi
'Kıbrıs'ta oyunun kuralları değişiyor' Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku-Markullis, Akdeniz'de zengin hidrokarbon yatakları bulunmasının Kıbrıs için tarihi bir gelişme olduğunu belirterek, "oyunun kurallarını değiştireceğini" ileri sürdü.

 Markullis, gelecekte, Ada'nın yeniden birleşmesinden sonra, Türkiye ile de ilişki içinde olmayı umduklarını belirtti.

BBC Türkçe'nin haberine göre, dün gece İngiltere'nin başkenti Londra'da "London School of Economics'te (LSE)" bir konuşma yapan Markullis, söz konusu doğalgaz kaynaklarının Kıbrıs'ın tüm vatandaşlarını olumlu yönde etkileyerek, Ada'nın yeniden birleşmesi ve bir arada, işbirliği içinde yaşanması için zemin hazırlayacağını söyledi.

Sondaj yapılan ilk bölgede 100 milyar Euro değerinde doğalgaz olduğunu kaydeden Rum Kesimi Dışişleri Bakanı, buradan çıkacak enerji ile ülkenin 210 yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacağının tahmin edildiğini vurguladı.

Markullis, doğalgaz kaynakları sebebiyle uluslararası enerji şirketlerinin Ada'ya olan ilgisinin arttığını; bunun enerji konusunda dışa bağımlı olan AB için enerji güvenliği noktasında olumlu etkiler oluşturmasının yanı sıra, komşu ülkeler ve AB için yeni iş imkanları anlamına geldiğine dikkat çekti.

Türkiye ile olan ilişkilerine de değinen Markullis, Ankara'nın daha yapıcı ve işbirliği yanlısı bir rol oynama fırsatından yararlanamamasının kendilerinde büyük düş kırıklığı meydana getirdiğini ifade etti.

Enerji başta olmak üzere yeniden birleşmiş bir Kıbrıs ile işbirliğinden Türkiye'nin her alanda önemli faydalar sağlayacağını öne süren Rum Dışişleri Bakanı, Doğu Akdeniz'in bölge ve uluslararası barışa katkı sağlayacak potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin ekonomik kalkınmanın verdiği güvenle komşuları arasında sadece sorun çıkaran bir ülke konumuna geldiğini iddia eden Markullis, Kıbrıs Rum Kesimi'nin doğalgaz arama çalışmalarının yasal olduğunu; buna mukabil Türkiye'nin bu bölgede donanma gemileriyle tatbikat gerçekleştirip sismik araştırma yaptığını ileri sürdü.

Markullis, 1 Temmuz itibariyle AB dönem başkanlığını devralacaklarını hatırlatarak, Türkiye'nin bu sebeple AB ile ilişkileri dondurma tehdidi yaptığını ve bunun adaylık sürecini olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu. Rum Bakan, "Ankara yönetimi tutumunu değiştirir ve işbirliğine yanaşırsa Kıbrıs'ın başkanlığı dönemi boyunca kapımız her zaman açık olacaktır." diye konuştu.

Cihan



Bu haber 882 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,081 µs