En Sıcak Konular

'Mein Kampf' gazete bayilerinde satılamayacak

26 Ocak 2012 15:55 tsi
Almanya'nın Münih Eyalet Mahkemesi Nazi diktatörü Adolf Hitler'in Kavgam (Mein Kampf) adlı kitabının gazete bayilerinde satışına izin vermedi.

Bayvera eyalet hükümetinin ihtiyati tedbir kararı çıkartmak için yaptığı başvuruyu kabul eden mahkeme, "7 O 1533/12" dosya numaralı kararıyla İngiliz yayıncı Peter McGee'nin Mein Kampf'ın bölümlerini haftalık gazetesinin eki olarak satmasını yasaklandı. Yayınevinden yapılan açıklamada öncelikle kararın gerekçesinin inceleneceği ve ilk etapta temyize gidilmeyeceği belirtildi.

Bavyera Maliye Bakanı Markus Söder (CSU) kararı olumlu karşıladığını belirterek, "Bu nefret söyleminin yayınlanmasının mahkeme kararıyla engellenmiş olması sevindiricidir. Bavyera gelecekte de kitabın telif haklarını korumak için gerekeni yapacaktır." diye konuştu.

Bavyera Maliye Bakanlığı Mein Kampf'ın telif haklarını, devrin nasyonal sosyalist hükümetine bağlı yayınevi Eher Verlag'ın mirasçısı olarak elinde bulunduruyor. Buna karşılık Yeşiller Partisi Nazi döneminden kalan yayınların "yasaklanmasına ve tabulaştırılmasına" karşı çıkarak, bu belgeleri yasaklamanın Nazi dönemine ait nefret belgelerine karşı bir çaresizliğin işareti olduğunu vurguladı. Yeşiller'in kültür politikaları sözcüsü Sepp Dürr, Bavyera Eyalet Meclisi'nin Nazi belgelerinin yayınlanmasına ilişkin bir konsept geliştirmesi gerektiğini belirterek, "Biçimsel olarak telif hakları bahanesinin arkasına sığınmanın bir mantığı yok" dedi.

İngiliz yayıncı McGee, Kavgam'dan bölümleri haftalık yayınladığı "Zeitungszeugen" adlı gazetenin eki olarak vermeyi planlıyordu. Bavyera eyaleti bundan üç yıl önce aynı gazeteyi telif haklarına aykırı yayın yaptığı gerekçesiyle polis eliyle gazete bayilerinden toplatmıştı.

'Kavgam'ın telif haklarının süresi Hitler'in ölümünün üzerinden 70 senenin geçmiş olacağı 2015 yılında doluyor.

CİHAN


Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,030 µs