En Sıcak Konular

Fransız senatör bile isyan etti

26 Ocak 2012 13:18 tsi
Fransız senatör bile isyan etti Fransa Adalet eski Bakanı ve hukukçu senatör Robert Badinter, Huffington Post için kaleme aldığı makalesinde, hafta başında kabul edilen "soykırımı inkar" tasarısını eleştirdi.

Fransa’da idam cezasının kaldırılması için verdiği mücadeleyle kamuoyunun iyi tanıdığı bir isim haline gelen Sosyalist Partili senatör, makalesinde konuyu üç boyutta ele aldı.

Badinter, Senato’nun daha önce reddedilen inkar yasasını seçim öncesi dönemde yeniden ele aldığına dikkat çekerek, “Rahatlatıcı etkisi dışında, bu yasanın sadece sorun getireceğini ve bu sorunların Ermeni toplumuna da zarar vereceğini düşünüyorum” dedi.

HUKUK BUMERANGI, ATANI VURUR

Türkiye’den üst düzey bir yetkilinin ya da hukukçunun Fransa’ya gitmesi ve 1915 olaylarıyla ilgili Türkiye’nin görüşünü ortaya koyması durumunda Ermeni örgütlerinin mahkemeye başvuracağını belirten Badinter, “Hakkında dava açılan birey, bu yasanın düşünce ve ifade özgürlüğüyle çatıştığını ve anayasaya aykırı olduğunu söyleyecektir. Böyle bir tartışma halinde Anayasa Konseyi 2001 yılında kabul edilen anma yasasının anayasaya uygunluğunu da değerlendirmek zorunda kalacaktır. Eğer konseyin üyeleri bu yasanın anayasa aykırı olduğuna kanaat getirirse hem anma yasası hem de şu anki baskıcı yasa ortadan kalkar” dedi.

Badinter, bu durumu hukuk bumerangının gelip fırlatanı vurması olarak nitelendirerek, “Hukuk siyasete üstün gelir ve intikamını alır” dedi.

VEKİLLERİN ÜZERİNE VAZİFE DEĞİL

İkinci olarak parlamentonun tarihi dayatma yetkisi olmadığını vurgulayan Fransız siyasetçi, “Sadece totaliter rejimler resmi tarih çizgisini kabul eder. Kendilerini tarihçilerin ve yargıçların yerine koyup bir asır önce Anadolu’da bir soykırım yaşanıp yaşanmadığını belirlemek Fransız vekillere kalmamıştır” dedi.

Nürnberg Mahkemelerinden, eski Yugoslavya ve Ruanda soykırımlarına kadar birçok örnekte hukukçuların olayın soykırım olduğunu karara bağladığına dikkat çeken Badinter, “Bu açıdan Fransa parlamentosunun hiçbir yetkisi yoktur ve kendisini evrensel bir yargıç olarak atayamaz” ifadesini kullandı.

Badinter, Fransız parlamentosunun bu kibrinin Fransa’ya yönelik tepkiler yaratacağına da dikkat çekti

"SİZİ İLGİLENDİRMEZ" DİYECEĞİZ, BİZ AYNISINI YAPMADIK MI?

Fransız senatör, “Türkler, özellikle Ortadoğu’da büyük bir rol oynayan büyük bir halk. Tarihleriyle gurur duyuyorlar. Türk yetkililere diğer Avrupa devletlerinin yaptığı gibi tarihlerini gözden geçirmeleri çağrısı yapabiliriz. Ancak dostumuz olan Türk devletini Osmanlı atalarının yerine kınamak ve bu kınamayı yasalaştırmak acıları azaltmaktan çok artırır” yazdı.

 

“Türkiye anayasası, meclise başka ülkelerin tarihiyle ilgili kararlar alma yetkisi veriyorsa, kendimizi eski kolonilerde özellikle de Cezayir’de işlenen insanlık suçlarıyla ilgili suçlanmaya hazırlayalım” diyen Badinter, böyle bir durumda Fransa’nın Türkiye’ye “Sizi ilgilendirmez” tepkisi vereceğini hatırlatarak, “Peki Fransız parlamentosu aynı şeyi yapmadı mı?” sorusuyla sözlerini tamamladı.

Hürriyet



Bu haber 1,047 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,607 µs