En Sıcak Konular

'AİHM, yerel mahkemelerin saygınlığına zarar veriyor'

26 Ocak 2012 13:01 tsi
İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği kararlarla ülkesindeki terörle mücadeleye zarar verdiğini öne sürdü.

Cameron, acil reform çağrısında bulunduğu AİHM'nin kendi itibarına "gölge düşürmemesi" gerektiğini söyledi.

Cameron, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) dün yaptığı konuşmada AİHM'nin, yargı kararlarının götürüldüğü temyiz mahkemesi konumundan bir an önce kurtulup, asli vazifesi olan "ciddi insan hakları ihlallerine" yoğunlaşması gerektiğini savundu.

Hükümetlerin en önemli görevlerinden birinin ülkeyi terör faaliyetlerine karşı korumak olduğunu vurgulayan David Cameron, terör şüphelisi kişilere yönelik alınan mahkeme kararlarının AİHM'den dönmesinin ülke güvenliğini tehdit ettiğine dikkat çekti.

İngiliz Başbakan, El Kaide bağlantılı olduğu iddia edilen ve İngiltere'de gözaltında tutulan Ebu Katade'yi ima ederek, "Yıllardır gözaltında tutulan bir terörist için, mahkeme tarafından ülkesine gönderilme kararı alındı. Ülkede hiçbir şekilde oturum hakkı bulunmuyor ve ülke güvenliğine zarar veriyor. Hakkında birçok suç delili mevcut. Fakat bütün bunlara rağmen AİHM kararı bozduğu için söz konusu kişiyi ülkesine gönderemiyoruz." diyerek şikayetini dile getirdi.

AİHM, terör şüphesiyle 6 yıldır gözaltında tutulan Ebu Katede'yi ülkesi Ürdün'e gönderme kararı alan İngiltere Yüksek Mahkemesi'nin kararını, "güvenlik şartlarının uygun olmaması" gerekçesiyle bozmuştu.

AİHM'nin ciddi insan hakları ihlalleri yerine küçük ve önemsiz meselelerle uğraşan bir temyiz mahkemesine dönüştüğüne vurgu yapan Cameron, "Bükreş'ten Madrid'e yolculuk yapan birisi, turizm şirketinin reklamlarda tanıttığı gibi hizmet vermemesini AİHM'ye şikayet ediyor." diyerek bu duruma örnek gösterdi.

Gerekli gereksiz her meselede AİHM'nin ulusal yargı kararlarına müdahale ederek ülke mahkemelerinin saygınlığına gölge düşürdüğünü kaydeden İngiliz Başbakan, nihai yargı kararlarının ülkelerin kendi mahkemeleri tarafından alınması gerektiği konusunda kapsamlı bir fikir birliğine ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

cihan



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,638 µs